Új civil szervezet mögé bújva indulhat a választásokon a pécsi baloldal

Sajtóinformációk szerint több száz millió forintos csalás gyanúja miatt indult nyomozás a pécsi polgármester és háttérszervezete ellen.

Forrás: BAMA2024. 02. 10. 21:45
Péterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi baloldali ügyvédbotrány kirobbanása után kiderült, hogy Péterffy Attila baloldali polgármester barátja, Bodnár Imre ügyvéd, a néhány éve alapított Pécs Jövője Egyesület elnöke a Pécs Jövőjéért Egyesületet is létrehozza – írja a Baranya vármegyei hírportál. A lap szerint látható, hogy néhány betű eltéréstől eltekintve szinte ugyanaz a neve a két szervezetnek, de még a céljaik is hasonlók, olyannyira, hogy 

bekezdéseket másoltak át az újabb egyesület kérelmébe. 

A szervezetek azért is lényegesek, mert a Pécs Jövője Egyesület jelenleg a városvezető koalíció névadó háttérszervezete.

Guruló dollárok a háttérben? 

A baloldalt az elmúlt években elborította a külföldi finanszírozási botrány. Miután a Péterffy által is támogatott Márki-Zay Péter, a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt elárulta, hogy amerikai pénzek érkeztek a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányára, a nemzetbiztonsági szolgálatok kiderítették, hogy közel négymilliárd forintnyi dollárt kaptak különböző amerikai és svájci szervezetektől a baloldalon. 

A megyei lap szerint, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak jelentős pécsi kapcsolatai vannak, hiszen Baranyában Mellár Tamás (Párbeszéd) baloldali képviselő a mozgalom egyik alapítója, aki álcivil egyesületével, a Mindenki Pécsért Egyesülettel indította Péterffyt a 2019-es választáson. Gyurcsány Ferenc pécsi támogatottja, Péterffy Attila eddig tagadta, hogy kapott volna külföldi pénzt megválasztásához, de ezt már korábban is kétségbe vonták. 

A beszámoló miatt? 

A BAMA forrásai szerint az újabb szervezet létrehozása azt a célt is szolgálhatja, hogy papíron tiszta lappal tudjanak a választáson indulni, mert a jelenlegi egyesületnek a 2023-as évről szóló beszámolóját éppen a választás előtt kellene nyilvánosságra hoznia. Az újabb szervezet azonban kikerülne a reflektorfényből, és nem a „régi” indítja majd a választáson Gyurcsány Ferenc jelöltjét, Péterffy Attilát.

Ráadásul a dollárbaloldal külföldi finanszírozása miatt nemcsak a pártokat, hanem a magukat civilnek nevező, de politikai tevékenységet folytató szervezetek külföldi támogatását is ellenőrizheti a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A szervezet február 1-jével megkezdte a működését, feladata, hogy felhívja a magyar társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét a külföldi befolyásolási kísérletekre. Ennek érdekében saját hatáskörben és más állami szervekkel együttműködve vizsgálatokat folytathat, ezek eredményét pedig a nyilvánosság elé tárja. 

Borítókép: Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármester (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.