A világ legmodernebb harci járműveit mutatták be Kecskeméten + videó

Valódi kuriózumban volt része a kecskemétieknek: a Magyar Honvédség legmodernebb eszközeit, egy PzH 2000-es önjáró löveget és egy Gidrán páncélozott járművet állítottak ki a kecskeméti városháza előtti téren hétfőn. A honvédség az Embert a vasra! toborzó kampány keretében mutatta be a világ legmodernebb haditechnikáját.

Forrás: BAON2024. 02. 05. 20:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság részéről nagy érdeklődés övezte a Magyar Honvédség high-tech eszközeit Kecskeméten. A PzH 2000-es önjáró löveg és a Gidrán harcjármű a tatai bázisról érkezett a vármegyeszékhelyre éjszaka a honvédség toborzókampánya keretében.

Máthé Gergely őrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár lövegparancsnoka elmondta, hogy a PzH 2000 a német csúcstechnológia terméke, melyet a 2000-es években kezdtek fejleszteni, és azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. A Magyar Honvédség a legújabb, legmodernebb PzH 2000 önjáró lövegekkel rendelkezik. Európában hazánk mellett több nemzet használja, például Hollandia, Olaszország és Horvátország. A harcjármű belsejében 60 gránátnak van hely, és maximálisan 40 kilométeres lőtáv érhető el vele. A löveg nem közvetlen harcra vethető be, hanem a nagy lőtáv okán a harcoló egységek támogatására használatos.

Máthé őrmester elmondta, hogy a jármű hatalmas előnye a tűzgyorsasága: az első három gránátot mindössze 10 másodperc alatt képes kilőni. Az első egy percben 10 gránátot, az első három percben 20 gránátot lő ki, az összes 60 darab gránátot pedig 12 perc alatt lövi ki a csúcstechnika. A harcjármű öt különböző csőállással képes tűzfeladatot végezni, azaz öt különböző röppályán, így öt meghatározott kilométersávban lövi el a gránátot, 1,2 másodperces becsapódási idővel. Az 55 tonnás PzH 2000-ben egy 18 ezer köbcentis duplaturbós V8-as dízelmotor dolgozik, ami 1000 lóerőt és 3000 newtonméter forgatónyomatékot ad le. Papíron 62 kilométer per óra a végsebessége, amit a magyar honvédek teszteltek is terepen. A magyar változatra adaptív páncélzatot szereltek, ami a dróntámadások ellen is véd. A tatai tüzérosztálynál 23 darab már rendelkezésre áll.

A Gidrán többfunkciós páncélozott csapatszállító jármű. A kiállított példány kilencfős személyzetet képes szállítani. A tetején egy 12,7 milliméteres géppuska kapott helyet. A 16 tonnás eszközt egy 8900 köbcentis sorhatos, 375 lóerős turbódízel motor hajtja, amivel akár 1500 newtonméteres forgatónyomatékra és 140 kilométer/órás végsebességre is képes.

Máthé őrmester arról is beszélt, hogy a PzH 2000-es ötfős kezelőszemélyzettel dolgozik. Az egységes alapkiképzés után kezdődik a személyzet 11 hetes szakkiképzése.

A harci járművezetőnek B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie. A toronyban négy fő dolgozik, élükön a harcjármű parancsnokkal, illetve egy irányzó és két fő töltőkezelő. A pozíciókra bátor és kalandvágyó jelentkezőket várnak.

Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője elmondta, hogy a múlt héten a katonai toborzással összefüggésben országos körút kezdődött, melynek egyik állomása a kecskeméti, ami az egyik legimpozánsabb minden helyszín közül, a megújult városháza lábánál. A toborzóiroda munkatársai a helyszínen tájékoztatást adtak a katonai pályáról, a tüzérségi munkáról. A körút célja a személyi állomány bővítése, és szeretnék, hogy minél többen csatlakozzanak a tatai tüzérállományhoz, kiemelt, bruttó 737 ezer forintos illetményért, amihez kafetéria és egyéb juttatások is társulnak – olvasható a Bács-Kiskun vármegyei hírportál, a Baon cikkében.

Bővebben a toborzóirodákban és ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítókép: A világ legmodernebb harci eszközeit mutatták be Kecskeméten (Fotó: Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.