Idén is akcióra készül a szélsőbaloldal Budapesten + videó

Nagy erőkkel készül a fővárosi rendőrség.

2024. 02. 02. 5:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, ki az az olasz, akit közel egy éve tartanak fogva egy magyar börtönben azzal a váddal, hogy 2023-ban antifasiszta támadásokban vett részt a magyar fővárosban – írta meg az olasz il Giornale. Mint felidézték, Ilaria Salis, akinek a tárgyalása a héten kezdődött Budapesten, 18 éves volt, amikor 2003-ban megalapította a Boccaccio szociális központot Monzában, ami egyfajta illegális helyőrség a Brianza polgári város szívében.

A zsebében egy összecsukható gumibottal letartóztatott szélsőbaloldali nő évekig a brianzai szociális központ akcióinak, illetve működésének egyik ötletgazdája volt. A Boccaccio jól ismert anarchista és szélsőbaloldali körökben, ahol antikapitalista és antimilitarista forradalmi ideológiákat terjesztenek. A művelődési ház tavaly decemberben ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, alapítója még mindig egy magyar börtönben raboskodik, és a Salis mozgalma által szervezett utcai felvonulás kezdődött.

A szélsőbaloldali garázdák megrongálták az utcákat, ahol áthaladtak, betörték a bankok és üzletek ablakait, a helyi polgármester és a Meloni-kormány elleni jelszavakat skandáltak.

A Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő nevével fémjelzett szélsőbaloldali Szikra Mozgalom „fizessenek a gazdagok” jelszavára hajaz az olasz szélsőbaloldali szervezet „lopj el mindent” és a „lopj a gazdagoktól” jelmondata, melyek megjelentek a falakon, amikor az olaszországi városban szervezett felvonulásukat tartották. Az elmúlt évben két kilakoltatás történt a brianzai szociális központban, mindez a lakosok tiltakozása közepette, akiknek elegük van abból, hogy ezekkel az emberekkel kell együtt élniük.

Kilakoltatsz minket, és még mindig itt vagyunk. Akkor foglalunk el, amikor csak akarunk. Itt maradunk, ez a város a miénk. Foa Boccaccio nem fél

– skandálták a legutóbbi tüntetésükön. Ezenkívül október első napjaiban, közvetlenül az Izrael és Palesztina közötti sokadik háború kitörése után, az Ilaria Salis által alapított társadalmi központ demonstrációján azt hangoztatták:

Intifáda a győzelemig! A palesztin néppel Izrael elnyomása ellen!

Mint emlékezetes, tavaly a becsület napja nevű rendezvény előtt nem sokkal szélsőbaloldali garázdák támadtak ártatlan járókelőkre Budapest utcáin. Az áldozataikat kinézetük alapján válogatták ki, és kifejezetten a bűncselekmények elkövetése miatt érkeztek hazánkba. A bűnszervezetben elkövetett támadássorozat vádlottjai kilenc embert vertek meg brutálisan, tárgyalásuk a héten kezdődött el.

 

Nemzetközi konfliktusig fajult az antifasiszta hazudozása

Az olasz diplomácia a hátrányos rabtartási körülményekkel kapcsolatos hamis információkra reagálva minden eszközzel megpróbálta elérni, hogy Itáliában, házi őrizetben tölthesse el büntetését Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista, aki hétfőn állt bíróság elé a budapesti támadások miatt. A harminckilenc éves olasz nő csaknem egy éve van a budapesti fogdában. A vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Az olasz sajtó a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva kifogásolja a börtönkörülményeket és elbánást. A Liga kormánypárt főtitkára, Matteo Salvini is megszólalt a nő ügyével kapcsolatban. A politikus abszurdnak nevezte, hogy Ilaria Salis tanítónőként dolgozott Olaszországban. Sajtóinformációk szerint pedig a Liga politikai alakulat közleményt adott ki, miszerint

2017-ben Salis ellen eljárás indult, amiért Monzában tíz társával együtt rárontott a Liga egyik standjára.

A közlemény sokkolónak nevezte az Ilaria Salist bilincsben megörökítő bírósági felvételeket, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az olasz nő Itáliában is részt vett erőszakos támadásokban. 2017. február 18-án tíz társával együtt felforgatták a párt egy standját. A helyszínen lévő két párttagot vandálok népes csoportja rágalmakkal támadta meg és leköpdöste. Azt is tudatják, hogy a megtámadott személy védőügyvédje készen áll, hogy kivizsgálják a súlyos politikai támadás körülményeit.

Matteo Salvini hangsúlyozta: mindenkinek jogában áll, hogy hangot adjon ellenvéleményének, az azonban nem fordulhat át erőszakba. Salvini a La Repubblica napilapnak úgy nyilatkozott:

nem normális dolog, hogy egy általános iskolai tanítónő azért utazza körbe Olaszországot és Európát, hogy embereket verjen meg és köpdössön le. Ha bűnös, akkor fizetnie kell azért, amit elkövetett. A bűncselekményt Magyarországon követte el, ezért ott kell lefolytatni a tárgyalást, tiszteletben tartva a magyar ügyészséget.

Az olasz baloldali támadásokra válaszolva megemlítette, ha az igazságszolgáltatás tiszteletben tartásáért kardoskodnak, akkor tartsák tiszteletben a magyar ügyészséget is. Végül arra is kitért, hogy aggodalom tölti el, amiért hat-hét éves gyermekek közelében hasonló személyek lehetnek, és nem hiszi, hogy Salisnak tanítónőként kellene dolgoznia.

 

A sajtónak is megmutatták a zárkát

A nagy port kavart üggyel kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta: az olasz terhelt szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a családi állapotáról és személyes kapcsolatairól is. A börtönben Ilaria Salis a körülmények mellett kiemelten méltatlankodott a kapcsolattartás hiányára is. Gulyás Gergely kifejtette: az olasz nőt 2023 októbere és 2024 januárja között öt nap alatt összesen hétszer látogatták meg közvetlen családtagjai és ügyvédje, kétszer konzuli tisztviselő járt nála.

Tavaly márciustól idén januárig bezárólag összesen 323-szor telefonált, de még videóhívásra is engedélyt kapott ugyanebben az időszakban 13 alkalommal, amelyek közül tíz meg is valósult

– sorolta a miniszter. Az elkövetett bűncselekmény súlyosságát jól mutatja, hogy a tárgyaláson, ahol lehetőség van a vádlott beismerése esetén a büntetőeljárás lezárására, az ügyész tizenegy év szabadságvesztésre tett javaslatot – mutatott rá. A politikus hozzátette: ez azt jelenti, hogy azzal, hogy ő nem ismerte el a bűnösségét és az eljárás folytatódik, az ügyészség ennél hosszabb büntetés kiszabását fogja kérni.

Még egyszer, azokról beszélünk, akik hátulról, tömegesen követtek el brutális erőszakot ártatlan magyar és nem magyar állampolgárokkal szemben, és ezért is utaztak ide

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, majd hozzátette: itt egy antifasiszta bűnözői csoport egy tagjával kapcsolatban jelentek meg valótlan állítások. Hátulról támadtak, amikor a bűncselekményt elkövették. Még az állati ösztönökkel bűncselekményt elkövetőknek is biztosítani kell a büntetés-végrehajtás során az emberi méltóságot. A konkrét esetben az említett hölgy fogva tartási körülményei megfeleltek az európai uniós és a magyar előírásoknak, mind az egészségügyi ellátást, mind a higiéniás körülményeket illetően.

A kormányinfót megelőző napon a büntetés-végrehajtás tiszta vizet öntött a pohárba az antifasiszta nő rabtartási körülményeivel kapcsolatban, és meghívták a sajtó képviselőit egy zárkabejárásra a Gyorskocsi utcai börtönbe. A büntetés-végrehajtás intézetben a körbevezetést végző ezredes elmondta, minden jogszabálynak megfelelően tartják fogva az elítélteket és a letartóztatásban lévőket, legyen szó akár az ellátás körülményéről, akár annak minőségéről.

 

Idén is készülődnek a szélsőbaloldali aktivisták

Közben a Mérce arról írt, hogy a szélsőbaloldali aktivisták idén is készülődnek a február 10-i becsület napja nevű rendezvényre. A magát antifasisztának nevező Autonómia mozgalom úgy vélekedett, hogy fel kell lépniük a felvonulás ellen, mert a vonulás célja a történelmi események meghamisítása a fasizmus népszerűsítésének érdekében. Az Autonómia mozgalom tagjai szerint „ha csak szégyenlősen is, de a náci múlt dicsőítése a jelenlegi kormány emlékezetpolitikájának a része”. Arról is szóltak, hogy Németországban és Ausztriában nemcsak az antifasiszta mozgalmak, de a helyi lakosság is igyekszik korlátozni a náci rendezvényeket, és mivel a probléma nemzetközi, csak nemzetközileg lehet ellene harcolni.

Arról is tájékoztattak, hogy a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szintén rendezvényt tart aznap. Ők tiltakozó demonstrációt szerveznek a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél. A szervezők közölték: „nem nézhetjük tétlenül, amit döbbenten tapasztalunk, hogy az antifasiszta budapesti győzelem évfordulóján Budapesten és Magyarország más helyein ismét magyarországi és külföldről érkezett náci ruhás paramilitáris csoportok Hitlert éltetve parádéznak”.

A Mérce egy korábbi cikkben megszólaltatta több antifasiszta csoport tagját is, egyikük pedig a Mércét harcostársként jellemezte a fasizmus elleni küzdelemben. A cikkben az antifasiszták támadásaival kapcsolatban is nyilatkozott az egyik aktivista, azt állítva, hogy nem tudják, melyik csoport követte el a bűncselekményeket. Hozzátette, hogy ők azért nem lépnek fel ilyen erőszakosan, mert nem látnak benne „semmiféle taktikai, politikai értéket”. Az antifasiszta megszólalásában már mosdatta is a lincselőket, és azt állította, hogy fasiszták is követnek el ilyen jellegű bűncselekményeket, csak nem a kamerák előtt.

 

Készül a rendőrség

A becsület napjának hétvégéjén Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére. A BRFK tájékoztatása szerint

február 8-án 0 órától február 12-én 8 óráig tart a fokozott ellenőrzés.

Az intézkedés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása a főváros területén. 

Borítókép: A szélsőbaloldali Ilaria Salis mosolya nem arról árulkodik, hogy nagyon megkínozták volna a magyar börtönben (Fotó: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.