Háborog az olasz sajtó, de a véres szélsőbaloldali embervadászatról megfeledkeztek

Jobboldali politikusok is emlékeztettek: a véres támadásokról nem tettek közzé felvételeket.

2024. 01. 31. 13:41
Gazdagréten is csoportosan támadt a brutális Antifa-banda Forrás: (Forrás: Egy térfigyelő kamera felvétele)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és az olasz miniszterelnök között a február 1-jei brüsszeli csúcsot megelőző telefonos egyeztetésre került sor – értesült az olasz sajtó. Információik szerint a beszélgetés során szóba került Ilaria Salis ügye is, aki a brutális budapesti szélsőbaloldali támadások miatt állt bíróság elé. 

Az olasz sajtóban nagy visszhangot keltett, hogy a milánói nőt kéz- és lábbilincsben vezették elő a minap. Az olasz lapok a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva támadják Magyarországot: azt állítják, hogy „az uniós szabályokat sérti és nem felel meg jogi kultúránknak az Ilaria Salissal szemben alkalmazott bánásmód”. Különösen azt kifogásolták, hogy megbilincselve vezették be a budapesti bírósági terembe.

Az embervadászatról megfeledkeztek

Több jobboldali olasz politikus nyilatkozott úgy az ügy kapcsán, hogy nem az ő dolguk, hogy egy másik ország bírósági eljárását és börtönkörülményeit megítéljék. 

Susanna Ceccardi európai parlamenti képviselő hiányolta, hogy az olasz lapok sorra hozták a bilincsben bevezetett nő sokkoló fotóját, azt a videófelvételt azonban kevesen tették közzé, ahol ártatlan budapesti járókelőket vernek véresre a szélsőbaloldali támadók. 

Miközben áldozatként próbálják ábrázolni, arról megfeledkeznek, hogy Ilaria Saris ellen bűnszervezetben elkövetett háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Emlékezetes, hogy 2023. február 9-e és 11-e között a becsület napja alkalmából meghirdetett rendezvényhez köthetően valóságos embervadászatot rendeztek a nemzetközi szélsőbaloldal aktivistái. Öt támadás történt, melyek során férfiakból és nőkből álló társaság hátulról rontott rá járókelőkre, majd különféle eszközökkel brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az első támadás február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket – emlékeztetett az Origó cikkében, melyben csokorba szedte a brutális támadásokat.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. 

Céljuk az volt, hogy a kiválasztott áldozatokat az élet kioltására alkalmas különböző eszközökkel bántalmazzák. 

Azért, hogy a súlyos, életveszélyes sérülések és a váratlan támadások körülményei miatt érzett megaláztatás olyan mértékű lelki gyötrelmet okozzon a sértetteknek, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőinek. A három, Magyarországon elfogott szélsőbaloldali aktivistával szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott az ügyészség. Ugyanakkor Budapesten pusztán a ruházatuk alapján támadtak meg olyan embereket, akiknek semmilyen közök nem volt semmilyen szélsőséges ideológiához.

Az olasz külügyminiszter is intézkedett

A Liga egy másik képviselője a közösségi médiában tette közzé a budapesti erőszakos támadást ábrázoló képsorokat, majd hozzáfűzte, rossz belegondolni, hogy egy osztályteremben olyan ember dolgozott, aki hasonlóra lehetett képes, utalva arra, hogy a vádlott korábban egy milánói óvodában tevékenykedett. Több baloldali olasz politikus is megszólalt a kérdésben, akik azt követelték, hogy Giorgia Meloni vegye fel a kapcsolatot barátjával, Orbán Viktorral. 

Egyébként Antonio Tajnai olasz külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Itália csak annyit tehet, hogy tiltakozását fejezi ki a fogva tartás körülményei miatt. Az üggyel kapcsolatos diplomáciai egyeztetések január 22-én elkezdődtek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. 

Hozzáfűzte, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek semmi köze az esethez, nem ő dönt Salis ügyéről, hanem a magyar független igazságszolgáltatás, Magyarország szuverén ország, az ottani hatóságok hoznak ítéletet. 

Az olasz külügyminiszter kedden behívatta a római magyar nagykövetet Ilaria Salis ügyében. Sajtóinformációk szerint a magyarországi olasz nagykövet is felvette a kapcsolatot a budapesti hatóságokkal. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a Budapesten fogva tartott vádlott ügyvédje kapcsolatban áll Guido Crosetto védelmi miniszterrel. Ignazio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke a médiában megjelent fotók láttán úgy kommentálta az ügyet, az olasz jogszabályok tiltják, hogy a fogvatartott személyeket megalázó körülmények között jelenítsék meg. Hangsúlyozta, a raboknak is tiszteletben kell tartani a méltóságát, elkerülve a magalázást, még akkor is, ha súlyos bűntett elkövetésével vádolják.

A Rai honlapján megjelent cikk említi, hogy a magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményt adott ki, melyben cáfolja és visszautasítja az olasz és a magyar médiában megjelent börtönkörülményeikről szóló tartalmakat. Szomorúnak és etikátlannak tartják, hogy a média a másik fél megkérdezése nélkül tényként kezelve közöl információkat – idézi a Rai a magyar fél álláspontját. 

Borítókép: A gazdagréti támadásról készült felvétel (Fotó: Egy térfigyelő kamera felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.