Megkezdődött a szélsőbaloldali támadók pere, fegyház várhat rájuk + videó

Elkezdődött a tavaly februári szélsőbaloldali támadások vádlottjainak pere. Az elsőrendű vádlottra az ügyészség 11, míg két társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott.

2024. 01. 29. 13:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődött a tavaly februári budapesti embervadászat szélsőbaloldali támadóinak pere. Mindannyian külföldiek, azért utaztak Budapestre, hogy szélsőjobboldalinak gondolt emberekre támadjanak. Az elsőrendű olasz állampolgárságú vádlottra az ügyészség 11, míg két német társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott. 

Az Index helyszíni beszámolója szerint a vádirat rövid ismertetése után könnyítettek az olasz vádlott bilincsein, a nő akkor is mosolyogva fordult a hallgatósághoz. 

Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket

– mondta Ilaria, majd a német férfi, a 30 éves Tobias Edelhoff, a hírhedt német antifa rohamosztag, a Hammerbande kiképzője beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének a mértéket. A harmadrendű vádlott német nő, Anna Christina Mehwald sem fogadta el, vallomást sem akart tenni, majd hozzátette, hogy nem akar jelen lenni a következő tárgyaláson, és nem gondolja magát bűnösnek. A bíróság végül elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól.

A lap tájékoztatott róla,

a másodrendű vádlott esetében ítélet született, bűnösnek mondták ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélték, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat. Az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A bíróság a másodrendű letartóztatást, valamint harmadrendű bűnügyi felügyeletét fenntartja a vádlottak esetében. Ez a döntés sem jogerős, mert a vádlottak védői fellebbeztek.

Az RTL Híradó megszólaltatta az elsőrendű vádlott édesapját, Roberto Salis elmondta, hogy aggódik a lányáért, a 11 évet nagyon soknak tartja, szerinte Olaszországban jóval enyhébb az ilyen ügyek megítélése. Ilaria Salis egyébként édesapja szerint antik nyelvekkel foglalkozik és 24 éves.

Azt is mondta: ő és a család is támogatja lánya antifasiszta küzdelmét.

Közben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményt adott ki, cáfolva a Hvg.hu online híroldal 2024. január 28-án megjelent cikkében, az elfogott szélsőbaloldali aktivisták fogvatartási körülményei kapcsán idézett állításokat.

 

 

Leszámolásszerű akció

Mint korábban többször is beszámoltunk róla, tavaly februárban szó szerint embervadészatot folytattak Budapest utcáin a nemzetközi szélsőbaloldal, az Antifa aktivistái. Az első incidens február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A sértettek közül ketten is súlyos, nyolc napon túl gyógyuló, töréses sérülést szenvedtek.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról.  A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. Nem sokkal később kiderült, hogy ez a brutális, leszámolásszerű akció része volt egy komolyabb támadássorozatnak, amit a nyugat-európai szélsőbaloldali mozgalom tagjai, az Antifák követtek el több napon keresztül Budapest utcáin, az 1945-ös, a magyar- és német csapatok várból való kitörésére emlékezők és járókelők ellen.  

Az embervadászat kapcsán eddig három személyt kerítettek kézre a hatóságok: egy olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt – egy férfit és egy nőt – bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg.

A PestiSrácok tudósítása emlékeztet: a vád szerint a vádlottak egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló, fiatal felnőttekből álló szervezet (a Hammerbande) tagjai voltak. A szervezet vezetői Lina Engel és Johann Guntermann. (Engelt a közelmúltban ítélték el németországi embervadászatok miatt öt évre, élettársa és  a banda szellemi atyja, Guntermann szökésben van 2020 óta – a szerző.) A banda, köztük a vádlottak – demonstrációkon és tüntetéseken való részvétel mellett erőszakos támadásokkal tervezték felvenni az ideológiai harcot a militáns nemzetszocialista, fasiszta eszméket is hirdető szélsőséges jobboldal szimpatizánsaival.

Céljuk az volt, hogy a kiválasztott áldozatokat az élet kioltására alkalmas különböző eszközökkel bántalmazzák. Azért, hogy a súlyos, életveszélyes sérülések és a váratlan támadások körülményei miatt érzett megaláztatás olyan mértékű lelki gyötrelmet okozzon a sértetteknek, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőinek. A három, Magyarországon elfogott szélsőbaloldali aktivistával szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott az ügyészség.

 

Gyermekek szexuális sanyargatása 

Mint korábban beszámoltunk róla, a tavaly februári szélsőbaloldali támadássorozat más bűncselekményeket is a felszínre hozott. A nyomozók a Jámbor András párbeszédes parlamenti képviselőhöz köthető Szikra Mozgalom aktivistájának, Dobos Krisztinának a lakásán csaknem háromszáz olyan felvételre bukkantak, amelyeken tizenkét év alatti, köztük két-három éves gyermekek szexuális sanyargatása, megerőszakolása látható.

A lefoglalt adathordozókon hetvenezer olyan pornográf felvételt tároltak, amelyeken láthatóan tizennyolc év alattiak szerepelnek.

A Szikra Mozgalom aktivistájának lakásán azután tartottak házkutatást, hogy az aktivista nő gyanúba keveredett a Budapesten négy napon át zajló, az Antifa által elkövetett brutális embervadászat kapcsán. Az aktivistanő ellen nem volt elegendő bizonyíték, így szabadlábra helyezték, majd megszüntették  a nyomozást ellene. A Jámbor András párbeszédes parlamenti képviselőhöz köthető Szikra Mozgalom a Facebook-bejegyzésében akkor azt állította, hogy az azóta öngyilkosságot elkövető férfi biztosított alibit Dobos Krisztinának. 

Mint írták: „Élettársának állítása alapján a háromból két esetben tanú is van rá, hogy még csak Budapesten sem tartózkodott ekkor.”

Jámbor András Dobos Krisztinát még a Parlamentbe is bevitte, és arra szólította fel a fideszes országgyűlési képviselőket, hogy kérjenek tőle bocsánatot, amiért ártatlanul vádolták meg. Ugyan a nyomozás valóban azt állapította meg, hogy Dobos Krisztinának nem volt köze az Antifa-támadásokhoz, azonban az alibit az élettársa nyújtotta neki, akinek a laptopján pedig a házkutatások során pedofil tartalmakat találták. A férfi, miután ez kiderült, öngyilkos lett.

Borítókép: A budapesti szélsőbaloldali támadás pillanatai (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.