Újabb botrányos ügy a Várnegyedben, V. Naszályi gyanúsan engedékeny egy céggel

V. Naszályi Márta három évig elnézte, hogy egy cég jogtalanul használjon egy üzlethelyiséget, és ne fizessen bérleti díjat. A legutóbbi testületi ülésen egy fideszes önkormányzati képviselő kérdést intézett a polgármesterhez, majd másnap V. Naszályi megbízta az önkormányzat ügyvédjét, és végrehajtási eljárást kezdeményezett. Az eset kísértetiesen hasonlít a Ruszwurm Kft. ügyére, amelyben a vizsgálóbizottság jelentése több bűncselekmény gyanúját is említi.

2024. 02. 08. 22:31
EP2I4921
20221020 Budapest Az 1 kerület rendkívüli testületi ülése. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Váradiné Naszályi Márta polgármester Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldali városvezetés közel három éven át falazott a Vári-Punch Bt.-nek. A cég a Budai Vár egyik legforgalmasabb pontján, turisztikailag igencsak frekventált helyen, a Szentháromság téren üzemeltet delikátesz- és ajándékboltot. Forgalma éves szinten megközelíti a százmillió forintot – hozta nyilvánosságra az I. kerületi Fidesz. Emlékeztettek: a budavári önkormányzat a vállalkozás ingatlanbérleti szerződését még 2016-ban szüntette meg. Mivel a vállalkozás vitatta az eljárás jogszerűségét, hosszas pereskedés után, 2021-ben már a kiürítési per is jogerőre emelkedett, és elrendelték a helyiség birtokba adását. Így pont kerülhetett volna az ügy végére.

– A napokban azonban kiderült, hogy a jogerős másodfokú határozat ellenére

Váradiné Naszályi Márta polgármester 2021 óta nem tett semmit az üzlethelyiség visszaszerzése érdekében.

A vállalkozás bérleti díjat emiatt évek óta nem fizet. Miután a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Timár Gyula képviselőnk kérdést intézett a polgármesterhez, Váradiné Naszályi Márta közel háromévnyi semmittevés után másnap megbízta az önkormányzat ügyvédjét, és kapkodva végrehajtási eljárást kezdeményezett – sorolta az eseményeket a budavári Fidesz. Az önkormányzat illetékes bizottsága próbálta megvizsgálni az ügyet, de a jegyző megtagadta az adatszolgáltatást.

Az I. kerületi Fidesz szerint több kérdést is felvet az ügy. A polgármester miért nem tett semmit 2021 óta az üzlethelyiség visszaszerzése érdekében? Miként történhetett meg, hogy egy értékes önkormányzati üzlethelyiséget egy cég hosszú évek óta használ kereskedelmi tevékenységre, de bérleti díjat nem fizet? Közel háromévnyi semmittevés után miért pont most vált sürgőssé a végrehajtási eljárás elindítása? Zajlik-e jelenleg dokumentumok eltüntetése az üggyel kapcsolatban a városházán? – sorolták a felvetéseket.

Mint a kormánypárti képviselők aláhúzták, az önkormányzat ilyen mértékű megkárosítása esetén felmerül a gyanú, hogy milyen érdekek mentén hunyt szemet V. Naszályi Márta és a baloldali városvezetés.

Esetleg származott-e anyagi előnyük abból, hogy nem hajtották végre a jogerős bírósági ítéleteket.

 

Botrány a Ruszwurm miatt

Az ügy  hasonlít a Ruszwurm cukrászda esetére. A képviselő-testület az ügyben vizsgálóbizottságot állított fel, amely megállapította: több bűncselekmény gyanúja is felmerült a kerületi polgármestert érintő ügyben.

A bizottság elnöke, Gulyás Gergely Kristóf elmondta, hogy a jelentésben feltártak olyan körülményeket, amelyek több bűncselekmény elkövetésére is alapos gyanút szolgáltatnak. Így hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása is felmerülhet.

Ahogy a Magyar Nemzet megírta, a Ruszwurm cukrászda tulajdonosa korábban azt mondta, hogy az önkormányzati választások előtt V. Naszályi Márta anyagi támogatást, védelmi pénzt kért tőle cserébe azért, hogy ne veszítse el az üzleteit. A vesztegetési kísérlet alkalmával állítólag húsz–harminc millió forintot kért a polgármester. Szamos Miklós ezért be is perelte V. Naszályi Mártát.

Gulyás Gergely Kristóf, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke szólt arról is, hogy a képviselő-testület baloldali képviselői megpróbálták megakadályozni a bizottság működését. Mint mondta, a momentumos Molnárka Gábor lemondott a vizsgálóbizottsági tagságáról, emiatt több hétig nem működött a testület. Továbbá az összes baloldali képviselő beállt a polgármester mögé, és egységesen falazott neki ebben az ügyben. A fideszes politikus felidézte: a vizsgálóbizottság megállapította, hogy V. Naszályi Márta és a Ruszwurm Kft. tulajdonosa között nem 2019-ben kezdődött a személyes kapcsolat, hanem – bizonyítható módon – már 2016-ban, amikor V. Naszályi Márta önkormányzati képviselő volt. A polgármestersége idején, már 2022 januárjában az önkormányzat kezdeményezésére szüneteltetni kezdték a már említett peres eljárásokat mindenféle gazdasági és jogi alap nélkül – emlékeztetett Gulyás Gergely Kristóf, hozzátéve: ez önmagában károkozás lehetőségét veti fel az önkormányzatban.

A vizsgálódásuk során fény derült arra, hogy a szüneteltetés alatt legalább két alkalommal találkozott a kft. képviselete és V. Naszályi Márta. Legalább egy találkozót az önkormányzat kezdeményezett – jegyezte meg a politikus, majd elmondta: a szüneteltetés ideje alatt nem érkezett egyezségi ajánlat egyik oldalról sem, tehát csaknem egy évig nem történt érdemi lépés annak érdekében, hogy az önkormányzat tartozását kiegyenlítsék. Szintén a szüneteltetés ideje alatt a polgármester saját hatáskörben két alkalommal teraszengedélyt adott a Ruszwurm Kft.-nek. Ezt úgy tette meg V. Naszályi Márta, hogy erre jogszabályi felhatalmazása nem volt – közölte a politikus, majd úgy folytatta: 2020 októberében a polgármester előterjesztésére a baloldali többség úgy módosított egy rendeletet, hogy abból kikerültek azok a részek, amelyek a Ruszwurm Kft. számára negatív következményeket jelenthettek volna.

Gulyás Gergely Kristóf közölte: 2022 novemberében, a jogerős bírósági döntések megszületése után a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a végrehajtási eljárások megindítására, az ingatlanok kiürítésére és a használati díjak behajtására, de ennek V. Naszályi Márta csak fél évvel később kezdett neki. Továbbá ezen időszakban a polgármester két olyan, megállapodást célzó javaslatot terjesztett elő, amelyek nem az önkormányzat érdekeit szolgálták volna. Ezeket a testület elutasította – emlékeztetett a politikus. Mint az I. kerületi Fidesz megjegyezte:

a vizsgálóbizottságnak további hatásköre nincs, ezért a vizsgálóbiztosi jelentést megküldi a hatáskörrel rendelkező hatóságoknak, továbbá a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalnak.

 

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.