Ebben a kerületben már biztos, hogy előválasztás lesz

Most már biztos, hogy ellenzéki előválasztást tartanak az V. kerületben, miután Kovács Alex és Juhász Péter is egyértelművé tette, vállalnák a megméretést. Zuglóban Horváth Csaba továbbra is ellenzi az előválasztást. Ennek ellenére a hétvégén döntés születhet arról, a másik két baloldali jelölt tart-e előválasztást a XIV. kerületben.

2024. 03. 08. 5:13
Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Péter is elkötelezett az előválasztás mellett, így már biztos, hogy az V. kerületben így dől el, ki lesz Szentgyörgyvölgyi Péter kormánypárti polgármester kihívója. Magyar György, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke lapunknak elmondta, a szervezet holnap ül össze, ahol 

a független Kovács Alex és az eredetileg a Kétfarkú Kutya pártiak, jelenleg már a Momentum és más szervezetek által is támogatott Juhász Péter is az előválasztás menetéről tárgyal a bizottsággal. 

– Itt már csak arról egyeztetünk majd, hol legyenek a sátrak, mikor és hogyan bonyolítsuk az online szavazást, amelyre a szoftver már készen áll. A találkozón feltehetően az értéknyilatkozatot is aláírják a jelöltek – mondta.

Jelezte, Zuglóban Horváth Csaba változatlanul nem akar részt venni az előválasztáson. Ebben a kerületben a momentumos Rózsa András mellett ráadásul a párbeszédes Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalom is bejelentkezett, ők Sudár Orsolyát indítják a szocialista polgármester ellen. Arra a felvetésre, 

hogy Horváth Csaba nélkül is lehet-e előválasztást tartani a XIV. kerületben, Magyar György azt mondta, a CVB nem politikai szervezet, ezt a jelölteknek kell egymással megbeszélni, de minden bizonnyal erről is lesz szavazás, és születik határozat a hétvégén.

A XII. kerületben kipróbálják a CVB szakértői által ajánlott preferenciális szavazást, ennek lebonyolításához kérték és fogadták el a bizottság javaslatait. – Ez azt jelenti, a választók szimpátia alapján mind a négy jelöltre szavaznának, attól függően, melyiküket tartják a legmegfelelőbbnek. Abban az esetben, ha egyik jelölt sem kap 50 százalék plusz egy szavazatot, az utolsó helyen végző jelöltre adott voksokat arányosan elosztják a többi között, és ezt addig folytatják, amíg valaki nem kapja meg a nyeréshez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot – tudatta a bizottság elnöke.

A bizottság legutóbb február végén ült össze, ahol Magyar György hangsúlyozta:

 a CVB március 8-ig adott haladékot az ellenzéki jelölteknek, hogy dűlőre jussanak egymással, ez a végső határidő, ezután a szervezet már nem tud és nem kíván foglalkozni az ellenzéki egyeztetésekkel, ezután nincs idő felkészülni az előválasztásra, amit az április 20-án kezdődő kampány előtt legkésőbb egy héttel meg kell tartani.

 Jelezte, a XXI., valamint a XXII. kerületről most hétvégén valószínűleg nem lesz szó, mivel az egyik kerületből sem érkezett felkérés. – Az előválasztás csak ott elengedhetetlen, ahol nem született megegyezés, mert a legfontosabb cél változatlanul, hogy egyetlen egy ellenzéki jelölt vegye fel a küzdelmet a kormánypárti jelölttel szemben – hangsúlyozta Magyar György.

 

Borítókép: Ellenzéki egyeztetés a Civil Választási Bizottsággal (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.