Nincs vége az ellenzéki csetepaténak

Keserédes eredménnyel zárult a Civil Választási Bizottság és az ellenzéki jelöltek, jelölőszervezetek szombati egyeztetése, melynek célja az volt, hogy azokban a fővárosi kerületekben, ahol az ellenzék eddig nem tudott megállapodni a közös polgármesterjelöltről, milyen feltételek mentén tartsanak előválasztást.

2024. 02. 24. 17:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar György, a CVB elnöke a szombati egyeztetés után azt mondta, három budapesti kerület volt napirenden, az V., a XII., valamint a XIV. kerület. – Ezekből a kerületekből kaptunk hivatalos felkérést, hogy koordináljunk egy esetleges előválasztást, ezen kerületek jelöltjeivel, jelölőszervezetek delegáltjaival tárgyaltunk – fogalmazott az elnök.

 

Hegyvidéken még összejöhet az előválasztás

Nyakó István a bizottság nevében közölte, jelen állás szerint a XII. kerületben a legjobb a helyzet, itt a négy jelölt hajlik az előválasztásra, míg a Zuglóban továbbra is távol állnak egymástól az álláspontok. Szavaiból kiderült, a jelenlegi polgármestert adó MSZP nem jelent meg a szombati tárgyaláson, levélben jelezték, hogy továbbra sem kívánnak részt venni előválasztáson. Döntésüket azzal indokolták, hogy ott, ahol regnáló ellenzéki polgármester van, felesleges előválasztást tartani. Ezzel kapcsolatban Herényi Károly, a CVB tagja azt mondta, felmerült a lehetősége annak, hogy egy független közvélemény-kutató cég előzetesen felmérést készítsen, Horváth Csaba vagy a Momentum által indított Rózsa András a népszerűbb a kerületben, és annak az eredményét remélhetőleg mindkét fél tudomásul veszi, és okos döntést hoz; a CVB ezt szükség esetén megrendezi, elemzi, értékeli, és biztosítja az objektivitást. – Aki tartózkodik az előválasztástól, de még a felmérésen alapuló jelöltállítástól, az az ellenzék árulójává válik – mondta Herényi Károly.

 

Juhász Péter is hezitál

Az V. kerületben sincs jelenleg megegyezés, úgy tűnik, Juhász Péter még hezitál. – Itt további tárgyalások várhatók a részletekről, a CVB pedig nem lesz akadálya a megegyezésnek – mondta Nyakó István. Kovács Alex, Belváros-Lipótváros polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, Juhász Péter nem vett részt a tárgyaláson, delegáltat küldött. –Juhász távolmaradása szomorú, mert ezzel akadályozza az előválasztást, pedig jó lenne, ha a szavazók dönthetnék el, ki legyen a Fidesz egyetlen ellenzéki kihívója, ő eltökélt.

 

Különös helyzet

A XII. kerületben különös helyzet állhat elő, úgynevezett preferenciális szavazásos előválasztással döntenék el, ki legyen a kormánypárti jelölt kihívója.
Ez azt jelenti, a választók szimpátia alapján mind a négy jelöltre szavaznának, attól függően, melyiküket tartják a legmegfelelőbbnek. – Abban az esetben, ha egyik jelölt sem kap 50 százalék plusz egy szavazatot, az utolsó helyen végző jelöltre adott voksokat arányosan elosztják a többi között, és ezt addig folytatják, amíg valaki nem kapja meg a nyeréshez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot – tudatta a bizottság.

Magyar György hangsúlyozta: a CVB március 8-ig adott haladékot az ellenzéki jelölteknek, hogy dűlőre jussanak egymással, ez a végső határidő, ezután a szervezet már nem tud és nem kíván foglalkozni az ellenzéki egyeztetésekkel. – Március 8-a után már nincs idő felkészülni az előválasztásra, amit az április 20-án kezdődő kampány előtt legkésőbb egy héttel meg kell tartani – szögezte le Magyar György. Jelezte, a XXI., valamint a XXII. kerületről a szombati tárgyaláson nem volt szó, mivel hivatalos megkeresést egyik kerületből sem kaptak eddig.

Borítókép: A 2019-es előválasztás hajrájában: Kerpel-Fronius Gábor, Magyar György és Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.