Brüsszel így venné el a tagállamok jogait

A lengyel Ordo Iuris Intézet arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió folytatja az EU-szerződések módosítási eljárását, Donald Tusk balliberális kormánya pedig támogatja azt.

Forrás: V4NA2024. 02. 24. 16:31
TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Varsó, 2024. február 23. Donald Tusk lengyel miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét Varsóban 2024. február 23-án. Von der Leyen közölte, hogy a napokban döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékû uniós eszköz lehívásának megkezdésérõl. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament nemrégiben elfogadta az uniós szerződések módosításait, amelyek szerint Brüsszel tíz területen átveszi a tagállamok hatáskörét. Amint arra az Ordo Iuris Intézet rámutatott, ezek közé tartozik a külpolitika, a határok, a valuta, az ipar, a határokon átnyúló infrastruktúra, az éghajlat-politika, az egészségügy, a védelem, az oktatás és a családügy – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A lengyel intézet szerint Donald Tusk balliberális miniszterelnök és kormánya megnyugtatta az embereket, hogy nem lehetségesek olyan változtatások, amelyek sértik az ország szuverenitását.

A biztosítékok azonban szokás szerint nincsenek összhangban a tettekkel

– hívta fel a figyelmet Jerzy Kwasniewski, az intézet vezetője, aki szerint Donald Tusk csak el akarta altatni a közvélemény éberségét.

Brüsszel el akarja venni a hadseregünket, ellenőrizni akarja a lengyel ipart, és Varsó részvétele nélkül akar dönteni a nagy projektek fejlesztéséről

– jelentette ki a szakértő, aki szerint a Tusk-kormány kifogásolhatta volna az uniós szerződések módosítási tervezetének folytatását a különböző üléseken, de nem tette. Mint rámutatott, a szerződések módosítása a külpolitikai kérdésekben a vétójog eltörlésére is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílik vámháborút kezdeni az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal, akár Lengyelország érdekei ellenében, sőt egy tucatnyi uniós ország ellenkezése ellenére is.

Ez a függetlenség egy hatalmas területét adja Brüsszel és Berlin kezébe. Csak az egyetemes ellenállás állíthatja meg Európa elszabadult német hatalomátvételi gépezetét

– tette hozzá. 

Az intézet megkongatta a vészharangot, hogy az egyik veszélyeztetett terület a védelem. A reform végrehajtása azt eredményezheti, hogy az Európai Unió átveszi a lengyel fegyveres erők parancsnokságát, bezárják a lengyel nagykövetségeket, és a lengyel diplomatákat uniós szolgálatokkal helyettesítik. Ez egyben a tömeges migráció feletti ellenőrzés végső feladása is lenne Brüsszel részéről. Az Európai Unió átveheti a kulcsfontosságú lengyel iparágak felügyeletét is, bezárhatja a bányákat és a kikötőket, és kizárólagos hatáskört szerezhet a klímavédelmi megállapodások felett – figyelmeztetett az Ordo Iuris.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét Varsóban (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.