Így hasítanak a magyar Gripenek, a kadétok is csodájukra járnak + videó

Testközelből tapasztalhatták meg a kecskeméti repülődandár működést a kadétok.

Forrás: Honvédelem2024. 03. 01. 19:48
Forrás: HM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a Jas-39 Gripen vadászgépet – adta hírül a Honvédelem.

Fotó: HM

A Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák kadétjai számára idén is számos lehetőség nyílik arra, hogy csapatlátogatások alkalmával megismerkedjenek a katonák mindennapi feladataival és szemügyre vegyék technikai eszközeiket. A kecskeméti reptér is megnyitja kapuit – azzal a nem titkolt céllal –, hogy a pilótaképzés felé tereljék a növendékeket.

A kadétok egy-egy előadáson a dandár szervezeti felépítését és repülési feladatrendszerét ismerték meg, majd a főszerepet a Gripen vette át. A hangárban tartott statikus bemutatón közelről megnézhették a pilótafülkét, valamint minden felmerülő kérdésükre szakmai választ kaptak. A statikus bemutató mellett a pilótaruhákat, karbantartó gépeket és a tűzoltó autót is kipróbálhatták, de legjobban a felszállás érdekelte őket.

Fotó: HM

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei is várták a kecskeméti kirándulást, ugyanis közülük többen is érdeklődnek a pilótaképzés iránt. 

„Mindig nagy érdeklődés övezi az alakulatlátogatásokat, hiszen többen szeretnének pilóták lenni. A tankönyvben ugyan tanulnak vadászgépekről, de nagyon sokat jelent számukra, hogy élőben láthatják ezeket az eszközöket. A pilótáktól személyesen kapnak olyan válaszokat, amiket a könyvben nem olvashatnak”

 – összegezte a látogatás fontosságát Kalamár Andrea főhadnagy, az iskola debreceni telephelyének katonai nevelője.

 

Borítókép: Gripen a kifutópályán (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.