Változásokra érdemes készülni a hosszú hétvégén

A MÁV azt javasolja az utazóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről.

2024. 03. 13. 6:49
null
Gödöllõ, 2023. április 21. Fiatal utasok szállnak be a MÁV Start Zrt. nemrég modernizált, bõvített vasútállomásán a fõvárosba tartó egyik Stadler KISS típusú, emeletes vonatába. A vasútállomás a 80. számú vasútvonal része, amelynek fejlesztése 2017 telén indult és négy szakaszban valósult meg. A fejlesztés része volt a Budapest-Hatvan közti pályaszakasz teljes felújítása is. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 15-i nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható. Ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről.

Érdemes minél előbb, elővételben megváltani a menetjegyeket az automatákból, vagy online, az Elvirán vagy a MÁV applikációban megvásárolni a jegyeket – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a MÁV-csoport.

Március 14-én a pénteki napra, március 15-én a szombati napra, március 16-án az ünnepnapi, március 17-én a vasárnapi, március 18-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni intercity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek. A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően

  • a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség,
  • a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj,
  • a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart,
  • a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton,
  • a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés,
  • a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény,
  • a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint
  • a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek

intercity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán követhető az adott vonat ülőhelyfoglaltsága a helyjegyeladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (intercity, railjet xpress) vonatokat, személyvonatokat.

Utazásnál arra is érdemes figyelni, hogy

március 16-tól 28-ig a Bakony és a Göcsej intercityk a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

Az alábbi IC vonatok azonban a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak, illetve oda érkeznek:

  • a Déli pályaudvarról Zalaegerszegre 5 órakor induló Göcsej InterCity (IC950),
  • a Déli pályaudvarról Szombathelyre 6 órakor és 20 órakor induló Bakony InterCity (IC900, IC918),
  • a Szombathelyről  Budapestre 18:42-kor induló Bakony InterCity (IC901),
  • a Zalaegerszegről Budapestre 15:49-kor és 19:49-kor induló Göcsej InterCity (IC953, IC951).

 

Buszok és HÉV

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:

március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára, 15-én, pénteken munkaszüneti napra, 16-án, szombaton szabadnapra, 17-én, vasárnap a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napra, 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben tervezzék meg utazásukat. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

Március 15-én a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.

A részletes menetrendek elérhetők a BKK honlapján.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.