Karácsony Gergely stratégiai tanácsokat adott Gyurcsányéknak + videó

Karácsony Gergely szerint tőle származik az ötlet, hogy ha szerintük rosszul szerepelnek a kormánypártok a június 9-i EP-választáson, akkor követeljenek előre hozott országgyűlési választásokat. Vagyis Gyurcsányék közösen határozzák meg a stratégiát Karácsonnyal. A főpolgármester arra is kitért: sosem szeretett volna Magyarország miniszterelnöke lenni, miközben kétszer is elindult a posztért.

2024. 04. 26. 14:47
KARÁCSONY Gergely; Balázs Péter; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. április 4. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szeretnék felvenni magamra olyan szerepeket, amelyeket rosszul játszok el. Nem szeretném még egyszer azt mondani, hogy én Magyarország miniszterelnöke szeretnék lenni, miközben akkor sem szerettem volna – mondta Karácsony Gergely tegnap este a liberális Partizánnak adott interjúban

Karácsony kétszer is volt kormányfőjelölt

Karácsony Gergely elszólása azért is figyelemre méltó, mivel többször is indult a baloldal kormányfőjelöltségéért. Először 2018-ban, amikor a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje volt az akkori országgyűlési választásokon. 

Másodjára a 2022-es választáson is ringbe szállt volna, már Budapest főpolgármestereként: a baloldali kormányfőjelölti előválasztáson el is indult, ám annak második fordulója előtt, 2021 októberében visszalépett az utóbb nyertes Márki-Zay Péter javára.

Karácsony korábbi kormányfői indulásakor is előkerült a hangfelvétel arról, amelyen azt mondja: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem”. Ennek ellenére tehát a választókat megtévesztve mégis kampányolni kezdett.

Gyurcsány mozgatja a háttérből

– Ki dönt arról, hogy az előre hozott választás egy központi politikai követelése legyen ennek a választási szövetségnek? – kérdezte Gulyás Márton liberális aktivista a partizános interjúban Karácsonytól.

Gulyás arra utalt, hogy Dobrev Klára – Gyurcsány Ferenc felesége és a DK európai parlamenti listavezetője – áprilisban többször is arról beszélt: ha a kormánypártok rosszul szerepelnek a június 9-i európai parlamenti választáson, akkor előre hozott választásokat fognak követelni. Mint kifejtette: ezzel adnának igazi tétet a voksolásnak.

– Én úgy emlékszem, hogy én javasoltam Dobrev Klárának, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Nem tudom. Biztos, hogy a Klára képviselte ezt azokon a fórumokon, ahol én erről bármilyen módon kommunikáltam. Nem tudom megmondani, hogy ebben a DK elnöke mennyire vett részt, gondolom, nyilván egyetértett vele – mondta Karácsony Gergely.

Az, hogy a főpolgármester stratégiai tanácsokat ad a Gyurcsány házaspárnak, meglehetősen bizalmi viszonyt feltételez. Ám ez aligha meglepő annak fényében, hogy Karácsony Gergely telepakolta Gyurcsány Ferenc korábbi kormányainak embereivel a fővárosi cégek vezetését és felügyelőbizottsági posztjait. Nemrég pedig a DK kampánynyitó rendezvényén pózolt Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.