Óbudai korrupciós botrány: sokmilliós mutyihoz asszisztálhatott a DK-s önkormányzat

Sokszoros túlárazás és feleslegesen elszórt milliók jellemzik azt az újabb, az óbudai korrupciós bűnügyhöz köthető visszaélést, ami szerdán került nyilvánosságra. A botrányban érintettek a baloldal jól ismert háttéremberei, az MSZP-s alpolgármester és a DK-s vezetésű önkormányzat is.

2024. 04. 03. 13:53
Illusztráció. Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai korrupciós botrányhoz kapcsolható visszaélésre hívta fel a figyelmet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi szervezete. 

Ismert, az ügyben március elején négy személyt gyanúsított meg a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés, minősített vesztegetés és más bűncselekmények miatt eljárást indító Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A gyanúsítások az óbudai önkormányzattal kötött fiktív szerződésekről és kenőpénzekről szólnak. A főügyészség később egy ötödik gyanúsítottat is „megszólított”, ő szabadlábon védekezik.

 

Gyanúsított a baloldal fontos kulcsfigurája

A gyanúsítottak között van a Karácsony Gergely 99 Mozgalmának kedvezményes plakáthelyeket intéző P. Gábor, a baloldal fontos háttérembere, akinek két bizalmasa, F. László és D. Róbert pár nappal a 2019-es önkormányzati választások után létrehozott egy céget, az RF Production Hungary Kft.-t. A társaság több megrendelést is kapott a DK-s polgármester által vezetett III. kerületi önkormányzattól, a cég pedig nagyon gyorsan megsokszorozta értékesítését, 2022-ben már 166 millió forintos árbevételt könyveltek el. Külön érdekesség, hogy F. László ráadásul abban az időben Kiss László polgármester feleségének üzlettársa volt. 

 

Sokmilliós túlárazások

Nos, ezt a lapunk által már többször bemutatott céget, az RF Production Hungary Kft.-t „fedezte fel” ma a kutyapárt helyi szervezete és Tóth Kálmán kampányfőnök.

„2019–2023 között egy uniós pályázat keretein belül a III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztését hajtották végre. A több mint 400 millió forintos keretösszegű beruházás érintette az Aquincum Múzeum előtti sétányt és a Nagyszombat utcai katonai amfiteátrumot is. Ezeken felül, a polgármesteri hivatal közelében, a Kórház utcában is történt egy kisebb fejlesztés.  Az önkormányzat ötmillió forintot meghaladó szerződéseit nézegettük, ekkor került elő egy régi szerződés, amely az RF Production Hungary Kft. és a harmadik kerületi önkormányzat között jött létre. A szerződés a szóban forgó három információs tábla legyártásáról szólt, Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármester aláírásával van ellátva. A szerződésből kiderül, hogy a három tábla együttesen nettó 8 961 171 Ft, bruttó 11 380 687 forintba került az uniós adófizetőknek. A táblákat szemügyre véve a túlárazottság nyilvánvaló: 3+1 db, fémszerkezetes, hegesztett, matricázott ütésálló üvegfelület telepítéssel együtt ma sem kerülne ilyen sokba, nemhogy 2020-ban, a nagy inflációs évek előtt” – írták a párt honlapján.

Hozzátették: a cég a szerződés megkötésekor csak pár hónapja létezett, szakértőjük szerint háromszoros-négyszeres költséget számlázhattak ki a valódi költségek helyett. A honlapon megemlítik, hogy F. László és D. Róbert még számos, sokmilliós üzletet kötöttek a DK-s önkormányzattal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.