Megszólalt az adatvédelmi hivatal elnöke Magyar Péterék adatgyűjtéséről + videó

Magyar Péter mozgalma nyilván olyantól vette át az adatvédelmi tájékoztatót, amely mozgalomnál ők szerepet játszottak – mondta a NAIH vezetője.

Forrás: HÍRTV2024. 04. 22. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter mozgalma nyilván olyantól vette át az adatvédelmi tájékoztatót, amely mozgalomnál ők szerepet játszottak. Erről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője beszélt a Hír TV Napi aktuális című műsorában.

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” – ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének.

Mint azt már megírtuk, Magyar Péter mozgalmának honlapja, a Talpramagyarok.hu mögött is megjelent a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos csapat. Dokumentumokkal igazolva beszámoltunk róla, hogy a honlap adatvédelmi tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve.

Péterfalvi Attila az üggyel kapcsolatban a Hír TV-ben elmondta, hogy

az adatvédelmi tájékoztató lényege, hogy az adatkezelőnek az adatkezeléséről, illetve ha igénybe vesz adatfeldolgozókat, akkor arról pontosan és hitelesen tájékoztassa az érintetteket. […] A politikai marketingre az Európai Unió adatvédelmi rendeletét kell alkalmazni.

Rámutatott, az, hogy Magyar Péter mozgalma egy adatvédelmitájékoztató-mintát kapott valahonnan és azt kitették az oldalukra, az jogilag nem is fogalmazható meg, mert ilyen nem is létezik. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nekik arról kellett volna tájékoztatást adniuk, ami a tényleges tevékenységükhöz kapcsolódik.

„Itt egy az egyben átvettek valakitől és kitették, nyilván olyantól vették át egyébként, akinek az adatkezelésében ezek a cégek korábban szerepeltek. Az adatvédelmi hatóságnak a 2022-es parlamenti választásokkal kapcsolatban, illetve az azt megelőző ellenzéki előválasztással kapcsolatban több eljárása volt, illetve van folyamatban és ezekben az eljárásokban az ellenzéki pártokhoz, vagy valamilyen egyesülethez kapcsolódóan a DatAdat GmbH feltűnik, illetve az eljárásunk során változtatott nevet” – hangsúlyozta Péterfalvi Attila.

A teljes beszélgetés alább megtekinthető:

Borítókép forrása: HírTV

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.