A DK-s aktivisták koalíciót sürgetnek Magyar Péterrel

Az ördöggel is összeállnának Gyurcsány Ferenc emberei, akik szerint csak a Tisza párttal szövetségben van esélyük győzni.

2024. 05. 07. 16:32
DK Kongresszus Dobrev Klára Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István
Dobrev Klára és Karácsony Gergely a DK kongresszusán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali aktivisták már nyíltan hangoztatják, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetségnek össze kellene fognia Magyar Péter pártjával. A régi szocialista fellegvárban, Salgótarjánban hétfőn tartottak kampányrendezvényt, amelyen felszólalt Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Tüttő Kata is. Miközben a DK európai parlamenti listavezetője és a főpolgármester is üzent Magyar Péternek – bírálva például azokat, akik „az ellenzéket akarják leváltani” –, a Népszava helyszíni tudósítója által megkérdezett szimpatizánsok sokkal megengedőbbek a Tisza párt vezérével. 

Az egyik DK-s aktivista konkrétan azt mondta, hogy csak akkor van esélyük legyőzni a Fideszt, ha összeállnak Magyar Péterrel.

 (videó: 1.30-tól)

Koalíció és ördög

Ugyanez a nyugdíjas korú férfi a videóban később egyenesen koalíció létrehozását szorgalmazta a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Tisza párt között. (videó: 6.00-tól)

Egy másik DK-s aktivista Gyurcsány Ferenc korábbi kiszólását idézve azt mondta, hogy az ördöggel is össze kell állni Orbán ellen.

 (videó: 3.29-től)

Magyar lenne az új Jobbik?

Emlékezetes, hogy 2016-ban a DK elnöke az akkor már „néppártosodó”, de a baloldali pártok részéről még szavakban elutasított Jobbikkal való esetleges összefogásról azt mondta: 

ha a szavazók sokaságában nagyon erős a leváltási szándék, az ördöggel is összeállok, csak ne a Fidesz maradjon.

A többi már történelem, a kezdeti háttéralkuk után a 2022-es országgyűlési választások előtt már nyíltan szövetséget kötött a DK és a Jobbik.

Hasonló forgatókönyvet vetítenek előre a salgótarjáni DK-s aktivisták fent idézett szavai, ők már az összefogást sürgetik Magyar Péterrel. DK–Tisza Párt koalíció mellett is érveltek Dobrev, Tüttő és Karácsony salgótarjáni közönségében. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.