Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Valter Attila villogott a Giro d’Italia királyetapján, majd kért fél percet + videó

A rózsaszín trikós Tadej Pogacar megnyerte a Giro d’Italia idei királyetapját, ezzel már a negyedik szakaszsikerét aratta az idei olasz kerékpáros körversenyen. Valter Attila is remekül tekert a szakaszon, de végül nem zárt a legjobb tíz között, tizennyolcadik lett.

2024. 05. 19. 17:04
Cento, 2024. május 17.
Tadej Pogacar, az UAE Team Emirates összetettben vezetõ szlovén versenyzõje ünnepel a pódiumon a 107. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny 13.,  Riccione és Cento közötti 179 kilométeres szakaszának eredményhirdetésén 2024. május 17-én.
Tadej Pogacar már a negyedik szakaszgyőzelmét ünneplhette az idei Girón Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap rendezték a Giro d’Italia tizenötödik szakaszát, azaz a királyetapot. A Manerba del Garda és Livigno közötti 222 kilométeres szakasz az olasz háromhetes körverseny leghosszabbja volt, ráadásul öt kategorizált emelkedőt tartalmazott, és hegyi befutóval ért véget. Rengetegen vállalkoztak szökésre a hétfői szünnap előtt, köztük a mezőny egyetlen magyar tagja, (Visma–Lease a Bike) is.

Valter Attila Giro d’Italia
Valter Attila emlékezetes teljesítményt nyújtott, Tadej Pogacar sem ijesztette meg a Giro d’Italia királyszakaszán (Forrás: X/Visma Lease a Bike)

Valter Attila csapatát sok balszerencse sújtotta idén, korábban Wout van Aert és is megsérült, míg a Girón a csapat fele már kidőlt, Cian Uijtdebroeks fehér trikósként adta fel betegség miatt az olasz körversenyt, és a Visma idei szakaszgyőztese, Olav Kooij sincs már versenyben.

Valter Attila a szökevények között

Valter Attila célja eleve a jó szakaszeredmények elérése volt a Girón, s Uijtdebroeksék kiválásával más csapatfeladata sem maradt, nem volt meglepő, hogy ő is az óriási szökevénycsoport tagja volt.

Akadt olyan részhajrá is, amelyet megnyert a magyar versenyző az egyre csökkenő számú élcsoport tagjaként.

Az utolsó előtti emelkedőn Georg Steinhauser (EF Education–EasyPost) lépett el, őt először Valter Attila kezdte üldözni, ám végül a Giro 2014-es összetett győztese, a kolumbiai Nairo Quintana (Movistar) volt az, aki utol is érte a németet.

Pogacar és Valter együtt tekert

Tizenöt kilométer sem volt hátra a célig, amikor az összetettet idén a papírformának megfelelően, megnyugtató előnnyel vezető Tadej Pogacar (UAE) támadott, és simán lehagyta a rózsaszín trikóért zajló versenyben hozzá legközelebb állókat.

A szlovén klasszis hamar utolérte Valterék csoportját is, amelyből csak a magyar kerékpáros állt be Pogacar mögé, így együtt folytatták Quintana és Steinhauser üldözését.

Igaz, a kettős közös munkája nem tartott sokáig, Pogacar hamarosan lehagyta a magyar kerekest, aki visszaállt az üldözőcsoportba, de így is előkelő szakaszeredményért küzdött, a további összetett dobogóesélyesek viszont végül bedarálták, így Valter nem zárt a legjobb tíz között. Persze tizennyolcadik helyezettként is volt mit kipihennie a célba érés után.

 

Pogacar: erődemonstráció és a negyedik szakaszsiker

Pogacar a negyedik szakaszgyőzelméért hajtott az idei Girón, Steinhausert gond nélkül lehagyta, majd Quintanát két kilométerrel a cél előtt érte utol.

Pontosabban kikerülte a kolumbiait, Quintana meg sem próbálta azt, amit Valter Attila. Tadej Pogacar megszerezte az idei negyedik szakaszgyőzelmét, és megtette azt, amit akart, rózsaszín trikóban megnyerte a királyetapot is.

Az utolsó hétre fordulva Pogacar az összetettben lényegében eldöntötte a versenyt, ha akar, már nyugodtan tartalékolhat a Tour de France-ra, hiszen idén az 1998 óta nem látott Giro, Tour dupla a célja.

Giro d’Italia, 15. szakasz

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:11:43 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 29 másodperc hátrány
3. Georg Steinhauser (német, EF Education–EasyPost) 2:32 perc h.
(...)
18. Valter Attila (magyar, Visma–Lease a Bike) 4:52 p h.

Az összetett állása
1. Pogacar 56:11:46 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 6:41 p h.
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Bora–hansgrohe) 6:56 p h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.