Áttörés várható a geotermikus energia hasznosítása területén

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke szerint hazánknak minden rendelkezésre álló energiaforrást ki kell használnia.

2024. 05. 08. 21:10
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A geotermiának kulcsszerepe van az ellátásbiztonságban – mondta el egy lapinterjúban Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) stratégiai elnökhelyettese. Szólt arról is, hogy az SZTFH az ösztönző jogszabályi és jól működő befektetői környezet kialakításával, illetve az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával járul hozzá az ország önfenntartásához.

Az interjúban elhangzott, hogy a tavaly márciusban megújított jogi rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket: eddig több mint száz kutatási kérelem érkezett a hatósághoz. Ez azt jelenti, hogy az országnak szinte a teljes területén indulhat a kutatás, idővel pedig a termelés is.

Az SZTFH elnökhelyettese a hatóság saját kutatásait is említette, melyek alapján többek között Budapest térségében olyan átfogóan méri fel a geotermikus adottságokat, amilyenre több mint harminc éve nem volt példa. Ebben külön összpontosítanak a kockázatokra, hiszen az új földhőberuházások nem veszélyeztethetik a termálfürdők és más létesítmények meglévő termálvíz- vagy gyógyvízellátását. Ez a munka júniusra várhatóan lezárul – tette hozzá. Az ország többi részén, közel 200 település vonatkozásában végeztek a szakértők kutatásokat és értékeléseket. Az SZTFH szakemberei által összeállított adatcsomagokból a beruházók még a projektjük indítása előtt tájékozódhatnak.

Emlékeztettet rá, hogy az SZTFH kezdeményezésére 2023 februárjában azzal a céllal jött létre a Magyar Geotermia Klaszter, hogy szakmai párbeszédet indítson el a geotermiában érintett piaci, illetve állami szereplők, valamint a tudományos élet képviselői között. Mint mondta, sikerült egy asztalhoz ültetni a terület állami, szabályozói képviselőit, a gazdasági pénzügyi szempontokat is vizsgáló beruházókat és a tudományos szakembereket.

Gonda Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermia legnagyobb erénye az, hogy az ára kiszámítható, szemben például a földgázéval. Egy földhőprojekt magas kockázattal és beruházási költséggel indul, de siker esetén akár évtizedekig termelhet nagyjából stabil árszinten. Mint fogalmazott, a háború és a szankciók okozta energiakrízisben minden rendelkezésünkre álló energiaforrást ki kell használnunk, hogy a hazánkra nehezedő nyomást enyhítsük, és hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.