Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Fontos határidő jár le ma délután, erre figyeljen, aki szavazni akar a közelgő választáson!

Sokan lecsúszhatnak az EP-választásról, ha nem adnak be egy kérelmet.

Forrás: MTI2024. 05. 24. 12:30
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról már lapunk is felhívta a figyelmet, pénteken 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a június 9-i európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe: egy nappal a határidő lejárta előtt már ezerrel többen vetették magukat névjegyzékbe, mint öt évvel ezelőtt.  

A június 9-i EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

Az erre vonatkozó kérelmeket elektronikus úton a Választás.hu és a Magyarország.hu oldalon lehet benyújtani, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján pedig bármely helyi választási irodában.

Ha megtörtént a névjegyzékbe vétel, akkor az európai uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték a névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor az anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, ezzel megakadályozva, hogy valaki több helyen szavazzon. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, annak május 30-ig van lehetősége kérni a törlését a névjegyzékből.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint szerda reggelig több mint 4300 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. A legutóbbi, 2019. évi EP-választás előtt 113 ezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 3390-en vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.