Újabb nemzetközi sikereket ért el az ELTE

Két nemzetközi felsőoktatási rangsorban is előkelő helyen végzett az egyetem.

2024. 08. 15. 22:48
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusa a Duna-parton, Budapesten, a XI. kerületben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) három területen a világ legjobb 155 egyeteme közé került a US News friss globális felsőoktatási rangsorában, valamint őrzi tavaly megszerzett helyét az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2024-es egyetemi világrangsorában is – tájékoztatta az intézmény a Magyar Nemzetet.

Az ELTE Gazdaságtudományi Kar új oktatási épületének egyik előadóterme. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A U.S. News & World Report 2024/2025-ös felsőoktatási rangsora száz ország 2250 egyetemét értékeli 13 indikátor alapján.

A magyar egyetemek közül a legjobb eredményt idén is az ELTE érte el,

a rangsorban a 485. helyet szerezte meg. Az ELTE-t a lista 590. helyén a Semmelweis Egyetem, 796. helyén a Szegedi Tudományegyetem, 902. helyén a Debreceni Egyetem követi.

Az ELTE a US News szakterületi rangsorai közül 11-ben szerepelt eredményesen. Kimagasló eredménynek számít, hogy pszichológiából a 129., űrtudományokból a 135., fizikából pedig a 155. helyen végzett.

Ezenfelül további négy területen, matematikából, földtudományokból, növény- és állattudományokból, valamint társadalomtudományokból hazai viszonylatban a legjobb képzőhely a US News értékelése szerint. Mindemellett az ELTE biológiából és biokémiából, környezettanból, kémiából és klinikai gyógyszerészetből került a listára, azaz került be a világ legjobb egyetemei közé.

Az ARWU egyetemi világrangsorában az 501–600. kategóriában zárt idén is az ELTE, publikációs tevékenységében továbbra is megelőzve az összes többi magyar egyetemet.

Tavaly ezzel az eredménnyel az ELTE első helyen állt a hazai egyetemek között, idén azonban a Szegedi Egyetem – a Nobel-díjas Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek köszönhetően – nagyot lépett előre a rangsorban, s így a magyarok között elsőként, a rangsor 401–500. helyén végzett.

Magyarországról további két intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem – szintén megőrizve tavalyi eredményét – a 601–700-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – egy kategóriát javítva tavalyi eredményén – a 801–900-es csoportba jutott.

 

Borítókép: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusa (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.