Ájlá, Knevnevjókó, Legolász – Már olyan neveket is adhat gyermekének, amiket korábban csak mesékben hallott

Viszont Jézusnak továbbra sem nevezheti el kisfiát.

Forrás: Infostart2024. 10. 07. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taroltak tavaly a friss szülőknél a török eredetű nevek (Ájlá, Nazir), mely a török tévésorozatok népszerűségének köszönhető, de a mesealakok nevei is rendkívül kedveltek voltak – mondta az Infostartnak Raátz Judit, a Nyelvtudományi Központ tudományos főmunkatársa. 

Mint mondta, tavaly 469 kérelem érkezett szülőktől egyedi keresztnevek engedélyezésére, melyből 70-et fogadott el a Nyelvtudományi Központ, a választható fiú- és lánynevek köre ezzel 4570-re nőtt. Kiemelte: a központ azonban a 469 kérelem közül

nem fogadta el például az uniszex neveket (pl. Baran, Dzsánszu), valamint számos kettőskeresztnév-javaslatot, és a kirívóan egyedi neveket (Csillagfény, Pumba, Jézus, Szentistván) és becenévi alakokat is elutasított.

Egyes nevek rövidült alakjai (Dárisz, Korbin, Tiágó), új kettős keresztnevek (Emilin, Annarózsa) és irodalmi névalakok (Galahad, Legolasz, Szmilla, Zaira) is felkerültek az engedélyezett nevek listájára.

A legérdekesebb új nevek

Lánynevek: Ájlá, Ancsa, Annarózsa, Bojka, Dorita, Dragana, Eleonor, Elora, Emilin, Girdiána, Ili, Kaori, Kikerics, Knevnevjókó, Lile, Linell, Lisza, Mádhuri, Mei, Nabi, Paldzom, Serina, Sosána, Söván, Szmilla, Teca, Zaira, Zenda, Zília. Fiúnevek: Berk, Dárisz, Gábris, Galahad, Klinton, Korbin, Legolász, Náel, Nazir, Pipó, Saif, Szigurd, Sztoján, Szvjatoszláv, Tiágó.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.