Régi magyar nevek, amelyek ma is szépen csengenek

A leendő szülők életének egyik legizgalmasabb pillanata, amikor kiderül, hogy a kis jövevény kisfiú vagy kislány lesz, hiszen onnantól kezdve már csak az a kérdés, hogy mi legyen a neve. A Híradó.hu összeállításában olyan régi magyar neveket ajánl, amelyek még ma is szépen csengenek.

Forrás: hirado.hu2022. 01. 03. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok baba szeret egy kicsit rejtőzködni a pocakban, de a 16. hetes ultrahangon általában már egyértelműen megmutatkozik, hogy a várva várt csöppség milyen nemű lesz. Innentől kezdve pedig beindul a fantázia, és a család kedvenc témája az lesz, hogy mi legyen a neve a születendő gyermeknek.

Sokszor azonban nem egyszerű a névválasztás, hiszen míg egyesek inkább a hagyományos vagy meghökkentő neveket választják, addig más szülők a dallamosabb, szépen csengő nevek mellett teszik le a voksukat.

Tény, hogy ma már számtalan ritka, gyönyörűen csengő név közül választhatnak a szülők az utónévkönyvet bújva, de bárhogy is döntsenek, a névválasztás nagy felelősség, ami a gyermek egész életére hatással lesz.

Női nevek:

Ajsa

Az Ajsa magyar eredetű női név, jelentése: ajak.

Csenge

A Csenge női név ismeretlen jelentésű régi magyar személynévből származik, de lehet a cseng szó képzett alakja is.

Emese

Az Emese ősi magyar női név, jelentése: anyácska, szoptató. Emese álmában megjelent egy turulmadár, ki elmondta neki, hogy nagy királyokat fog nemzeni.

Harmat

A Harmat magyar eredetű női név, jelentése: harmat

Imola

Az Imola női nevet nagy valószínűséggel Jókai Mór alkotta meg Bálványosvár című regényében. A névadás alapja az imola növénynév lehetett. A névnek semmiféle kapcsolata nincs az olaszországi Imola város nevével.

Kincső

A Kincső ősi magyar eredetű női név, jelentése: számomra ő a kincs, Jókai Mór által felújított, alkotott irodalmi név.

Lelle

A Lelle magyar eredetű női név, jelentése: kürtös, kürtfúvó, lélek, lélegzik. Férfi párja: Lehel.

Rege

A Rege ősi magyar eredetű női név. Az Árpád-korig visszanyúló feljegyzések szerint a regölésre, énekmondásra vezethető vissza.

Sarolt

A Sarolt türk–magyar eredetű női név, jelentése: fehér menyét.

Villő

A Villő ősi magyar eredetű név, tündért, fűzfatündért, átvitt értelemben rügyfakadást, tavaszt jelent.

Férfinevek:

Álmos

Az Álmos ősi magyar eredetű férfinév, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt; más feltevés szerint: szerző.

Csongor

A Csongor régi magyar eredetű személynév. Jelentése: sólyom.

Hunor

A Hunor ősmagyar eredetű férfinév, amely az onogur (hun) népnévből származik. A monda szerint Nimród király fiai Hunor és Magor a hunok és magyarok ősei.

Kende

A Kende magyar eredetű férfinév, amely a kende egykori méltóságnévből származik. A kettős fejedelemség idején a főbíró volt a kende, míg a fővezér a gyula.

Kolos

A Kolos régi magyar eredetű férfinév, amely egy régi magyar nemzetségnek volt a neve.

Lehel

A Lehel magyar eredetű férfinév, jelentése: kürtfúvó. Női párja: Lelle.

Magor

A Magor magyar eredetű férfinév, jelentése: magocska. A magyar mitológia egyik alakja, Magor, akitől a mondák a magyarokat eredeztetik.

Táltos

A Táltos magyar eredetű férfinév. A magyar néphitben táltosnak nevezték a természetfölötti képességekkel rendelkező személyeket.

Vitéz

A Vitéz késő középkori magyar eredetű férfinév. A vitéz szóból származik; a középkorban gyakori családnév volt.

Zámor

A Zámor régi magyar személynév, bizonytalan eredetű, egyes vélemények szerint szláv eredetű, a jelentése romboló, pusztító, más vélemény szerint a szamár szóból származik.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.