Így lehetünk pihentek néhány órás alvás után

Egy olyan társadalomban, amely folyamatosan terjeszkedik és túlteljesíteni próbál, az alvás mellőzése a termelékenység egyik végső jelzőfokának tekinthető. Ezt az életstílust leginkább a világ gazdagjaihoz és hatalmasaihoz kötjük, nem is beszélve a Szilícium-völgy nyüzsgő technikai zsenijeiről. Még a híres feltalálót, Thomas Edisont is annyira felemésztette annak az igénye, hogy produktív maradjon, hogy gyakran megpróbált csupán néhány órát aludni éjszakánként. De vajon az éjszakai nyolc óránál kevesebb alvás tényleg segíthet abban, hogy többre vigyük az életben? Az alváshiány több sikert, nagyobb termelékenységet és gazdagságot ígér? A kutatók most ezekre a kérdésekre keresték a választ – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2022. 01. 02. 9:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alváshiány jelentősen befolyásolja az anyagcserét

Hiába az üzleti menedzsment könyvekben és motivációs videókban hangoztatott kijelentés, miszerint a kevés alvás nagyobb produktivitáshoz vezet. A válasz ugyanis valójában mégsem ennyire egyszerű, mert a dolog egyáltalán nem egészséges.

Az elmúlt 10-15 évben végzett tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy az alváshiány jelentősen befolyásolja az anyagcserét és az immunrendszer működését

– mondta Siobhan Banks, a Dél-ausztráliai Egyetem alvásveszteség-kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az alvás hatással van az élelmiszerek megfelelő feldolgozására való képességre, a fertőzések leküzdésére és számos fiziológiai folyamatra.

Hozzátette: azoknál az embereknél, akik hosszú ideig, mondjuk éveken át csak rövid ideig alszanak, sokkal nagyobb a kockázata az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és néhány rákos megbetegedés kialakulásának.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk az olyan, rövid távú hátrányokról sem, mint például a memóriaproblémák, a csökkent reakcióidő és a fáradtság, amelyeket valószínűleg legtöbbünk tapasztalt egy rossz éjszaka, tehát meglehetősen kevés pihenés után.

A szakemberek szerint fontos azonban, hogy léteznek módszerek az alvásmegvonás megállítására vagy legalábbis korlátozására, és ez nem csupán nyolcórányi alvás egyetlen, összefüggő fázisban.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.