Űrverseny újratöltve: ma indul útnak az amerikai űrmágnás második, emberi utazásra alkalmas rakétája

Október 7-én indul az NS–27 küldetés.

2024. 10. 07. 8:44
Kínai űrhajó felbocsátása
Fotó: Alex Plavevski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jeff Bezos alapította Blue Origin hétfőn mutatja be legújabb űrhajóját az NS27 küldetés keretében – írja a Space.com. A New Shepard rakéta és a hozzá tartozó kapszula emberek nélküli rövid utat tesz meg a szuborbitális térségbe. Ez lesz az első küldetés ezzel a konkrét járművel. Az indítás a cég texasi bázisáról történik helyi idő szerint reggel 8 órakor – írják.

A New Shepard (Forrás: Space.com)

Az NS27 küldetés során az új, emberi utazásra is alkalmas New Shepard jármű debütál, amely Booster 5 rakétafokozatból és a magyar Kármán Tódorról elnevezett RSS Kármán Line nevű kapszulából áll. A jármű új technológiai fejlesztésekkel és továbbfejlesztett újrafelhasználhatósági funkciókkal érkezik, valamint alkalmas tudományos eszközök szállítására is. Bár ezen a küldetésen nem repülnek emberek, 12 kutatási eszközt visz magával, köztük navigációs rendszereket, valamint két LIDAR érzékelőt, melyeket a Holdon való működésre terveztek – írják.

Az NS27 a Blue Origin 27. New Shepard-küldetése, és az eddigi 26 küldetésből nyolc már emberekkel zajlott.

Az eseményt élőben is lehet követni:

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.