A baloldal sarcol, a kormánypártok az emberek mellé állnak

Megszorításokat, adó- és díjemeléseket, valamint drasztikus elvonásokat jelentett be egy sor balliberális vezetésű önkormányzat a koronavírus-járványra hivatkozva. Úgy tűnik, a filozófiájuk az: a veszteségeket vagy azok egy részét a lakosságra és a helyi vállalkozásokra hárítják. A polgári vezetésű önkormányzatok is nehézségekkel küzdenek, de ahogy a kormány, így ők is úgy próbálnak úrrá lenni a válságon, hogy közben az emberek, cégek terheit igyekeznek csökkenteni.

Borsodi-Kerékgyártó-Nagy
2020. 11. 26. 10:50
MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay szerint Hódmezővásárhelyen már bizonyított, és az ország élére állna Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több baloldali vezetésű kerületi önkormányzat a pandémia okozta nehézségeket a budapestiek megsarcolásával tetézné, s több városrészben éppen a lakhatást nehezítenék meg jelentősen. V. Naszályi Márta, Budavár Karácsony-párti polgármestere tervezi az egyik legdrasztikusabb lakbéremelést, amelyet a Facebookon tartott fogadóóráján jelentett be. Az új tervezet szerint 120 ezer forint fejenkénti jövedelem fölött költségelvű lakbér lép életbe, azaz az eredeti díj több mint duplájára is emelkedhetnek az eddigi lakbérek. Mint beszámoltunk róla, petíciót indítottak V. Naszályi lakásrendelete ellen, amelyet több százan írtak már alá. A lakók azt is nehezményezik, hogy az önkormányzat a fővárosi vagyonátadó bizottság egy 1994-es határozatára hivatkozva nem hajlandó eladni a lakásokat a jelenlegi bérlőknek.

A Gyurcsány-párti polgármester által vezetett Erzsébetvárosban is emelkedik a lakhatás díja.

Niedermüller Péter egy lapinterjúban jelentette be, hogy mindenki az anyagi helyzetének megfelelően fog sávosan fizetni az önkormányzati bérlakások használatáért. Szavai szerint egy általuk készített táblázat alapján állapítják meg a lakbér jövedelem szintnek megfelelő sávos növekedését. Niedermüller a parkolás díj emelését is belengette, sőt egyenesen arról beszélt egy helyen, hogy a kerületbe frissen költözők kapcsán „drasztikus áremelésekről” beszélt, s azt hangoztatta, hogy nyugodtan lehet több pénzt kérni az autósoktól.

 

Durván sarcolnak

 

Pikó András, Józsefváros momentumos hátterű polgármestere egy személyben döntött úgy, hogy adókkal sújtja az amúgy is egyre nehezebb helyzetben lévő magánszemélyek mellett a helyi vállalkozásokat, amelyek sok VIII. kerületi lakónak munkahelyet biztosítanak. A baloldali városvezetés növeli az építmény-, telek- és kommunális adót, azt remélve, hogy ezzel csaknem 170 millió forintos bevételhez jutnak. A tervezett sarc családonként mintegy tízezer forintot vesz ki a józsefvárosiak zsebéből.

Nem kímélik a helyi lakosságot az ellenzéki vezetésű megyei jogú városokban sem.

Miskolcon január 1-jétől, a következő három évben, szakaszosan radikális, 44-98 százalékos önkormányzati lakásbérleti díjemelést hajtanak végre. További teher, hogy több havi kauciót kell kifizetni visszamenőleg a bérlőknek. Július elsejétől 33 százalékkal drágultak meg a belépőjegyek a miskolci állatkertben, beszédes, hogy a polgári vezetés nyolc éve alatt nem volt áremelés. Szeptember elsejétől szintén jelentősen 17-25 százalékkal emelkedtek a helyi tömegközlekedés jegy- és bérletárai, a strandbelépőjegyek közben 11-26 százalékkal drágultak meg. Emellett átlagosan 25 százalékkal növekedett a temetkezési szolgáltatások díja a városi temetőkben, a polgári vezetés ezen a téren sem emelt árat.

A szintén balliberális vezetésű Hódmezővásárhelyen január 1-jétől adót kell fizetniük a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek az általuk bérbe adott termőföld után – erről a veszélyhelyzet alatt egy személyben döntött Márki-Zay Péter polgármester. Az adó éves mértéke a szántó, kert, gyümölcsös és szőlőtermelő területek esetében hatezer forint, míg az egyéb földek után háromezer forint hektáronként.

Az új adó csaknem 1800 vásárhelyi polgárt érint, akiktől évente közel nyolcvanmillió forint adót szednek be.

Drágul a gyermekétkeztetés is hét-tíz százalékkal, az önkormányzati lakások bérleti díja pedig mintegy harminc százalékkal növekszik a következő négy évben.

Hódmezővásárhelyen kemény megszorításról döntött Márki-Zay Péter polgármester
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Horváth Attila, Szombathely MSZP-s alpolgármestere azt jelentette be, hogy az ezer négyzetméter alapterület feletti „kereskedelmi, illetve nem kereskedelmi célú ingatlanok” esetében jelentősen nő majd az építményadó. Egy a költségvetés helyzetét és a veszteségeket bemutató videóban viszont már arról írnak, hogy a megszorítások mellett is fennmaradó hiányt a nagyvállalatokra kivetett plusz helyi adókkal kell pótolni. A többes szám beszédes, de ezek egyelőre tervek.

 

Elkezdődött a vagyonfelélés

 

Érdről is olyan hírek érkeznek: nem elképzelhetetlen, hogy megszorításokhoz nyúl a város balliberális vezetése, lapunk helyi forrásai szerint a vállalkozások építményadóját emelhetik, a KATA-sok iparűzési adókedvezményét korlátozhatják, és a júniusban elhatározott adócsökkentéseket vonhatják vissza.

Megszorítások, rendkívüli adók kivetése, díjemelések és a saját tulajdonú ingatlanok értékesítése jellemzi a tízezer főnél több lakosú, nem megyei jogú városokat is. Vác városvezetése is díjemelésekben, illetve az önkormányzati ingatlanok értékesítésében lát lehetőséget a pénzhez jutásra. Vácon már a járvány első hullámában botrány robbant ki, akkor ugyanis az önkormányzat ellehetetlenítette az NB1-es női kézilabda csapat működését azzal, hogy Váci Sportcsarnok bérleti díját hatvan százalékkal megemelte. A klub közleményben jelezte, számára sok ez azután, hogy más csapatokkal ellentétben nem élvez városi támogatást, sőt, a bérleti díjakkal tízmilliós nagyságrendben járul hozzá a település éves költségvetéséhez, és máshová tette át a székhelyét. November 19-én a baloldal által támogatott Matkovich Ilona Zsuzsanna polgármester Vác hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta, hogy fontos ügyekben hozott döntéseket.

Az önkormányzati dokumentumokban minden megtalálható, többek között az, hogy a polgármester elkezdte eladni az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásokat.

Ezen kívül megemelte a közterület-használat díjait, ami gyakorlatilag a vállalkozások bujtatott adóztatását jelenti. Ezen túl Vácon többet kell majd fizetniük a teraszos vendéglőknek, a standot üzemeltetőknek, a mozgó árusoknak, a rendezvények szervezőinek és még sok-sok más vállalkozásnak.

Ózdon még februárban, tehát a rendkívüli jogrend kihirdetés előtt az önkormányzat döntött az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjának emeléséről. Erre 2011 óta nem volt példa. Ráadásul az emelés mértéke nem alacsony, 25 százalék a szociális alapon igényelhető lakásoknál, a költségelvű ingatlanoknál hét százalék. Azonban az önkormányzat szerint ez még mindig nem felel meg a piaci áraknak, ezért 2021-ben újra díjemelés jöhet.

Jászberényben is megszorításokra készül a város balliberális vezetése, az erről szóló előterjesztés szerint emelnék a telek-, az építmény- és a helyi iparűzési adót, ettől körülbelül 225 millió forint bevételt remélnek.

A Fidesz ezzel kapcsolatban kikéri az emberek véleményét, online és papír alapú szavazást indítanak. Azt ígérik, hogy ha elég erős támogatást kapnak a megszorítások ellen, akkor megállítják az adóemelést.

 

Adakozás saját zsebből

 

Több polgári vezetésű nagyvárosban sem a balliberális erők által előszeretettel alkalmazott megszorításokhoz nyúltak. Nem vezetett be plusz adókat a veszprémi önkormányzat sem, sőt, a napokban életre hívnak egy alapítványt, amely a koronavírus-járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti majd, továbbá hamarosan módosul a szociális rendelet, amellyel a munkájukat elvesztett veszprémieket támogatják.

A koronavírus-járvány következtében nehéz anyagi körülmények közé kerülők támogatása érdekében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester még tavasszal több döntést hozott Kecskeméten. Arra számítanak helyben, hogy a veszélyhelyzet miatt kialakult nehézségek a következő évekre is kedvezőtlen hatással lesznek, ezért a rendkívüli és rendszeres települési támogatási formák jogosultsági feltételeit bővítette a város első embere.

A polgármester az alpolgármesterekkel közösen, magánemberként összesen 1,2 millió forint adománnyal létrehozta a városi veszélyalapot, amelyet a Városi Szociális Közalapítvány kezel.

Az alapba folyamatosan érkeznek az adományok, ebből kizárólag a koronavírus járvány következtében nehéz helyzetbe került családok kapnak támogatást. Az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérlői kedvezményt kapnak a bérleti díjból. A Városi Alapkezelő pedig már a járvány első hulláma idején kidolgozta azt a kedvezményes hitelkonstrukciót, amellyel hatékony segítséget nyújt a kecskeméti kis- és középvállalkozásoknak. Létrehozták és működtetik a Gondoskodó Szolgálatot, amely segít a 65 év felettieknek bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében, postai ügyintézésben.

 

Segédkéz a bajban

 

A hajdú-bihari megyeszékhelyen újraindul a Debrecen város segélyalap támogatási rendszere. A számlán rendelkezésre álló összeg lehetőséget ad egy országosan egyedülálló támogatási forma meghirdetésére. A felhívás értelmében azok az alacsony keresetűek, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, és emiatt táppénzre kerültek, egyszeri pénzbeni támogatásra pályázhatnak. A pandémia második hullámában is segítséget nyújt a vállalkozásoknak a debreceni önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Ahogyan tavasszal, most is jelentős bérletidíj-kedvezményt kaphatnak a Cívis Ház Zrt. üzleti bérlői abban az esetben, ha a kormányzati intézkedések miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán nem tudnak működni.

Debrecenben átérzik az emberek szorult helyzetét, és a lakosság mellé áll az önkormányzat
Fotó: MJVSZ

Nem emelkednek januártól a DKV jegy- és bérletárai, így jövőre nem kell többet költeniük a debreceni családoknak az utazásra. A városban működő civil szervezetek által életre hívott Debreceni Karitatív Testület élelmiszercsomagot juttat el a rászorulóknak és szükség esetén személyre szabott segítséget nyújt a testület tagjainak felajánlásából.

Székesfehérvár önkormányzata többféle támogatással, illetve a helyi vállalkozásokat segítő gazdaságvédelmi intézkedéssel áll a városban élők mellé a járványidőszakban.

Bár a település bevételei – a járványhelyzet miatt – jelentősen visszaestek, mégis 2021-ben is biztosítják az ötezer forintos támogatást a 65 éven felüli fehérváriaknak.

 

Emelik a születési támogatást

 

Cser-Palkovics András polgármester közgyűlési hatáskörben eljárva döntött arról is, hogy minden január 1-jén vagy azt követően világra jött székesfehérvári kisgyermek esetében megemelik az eddigi húszezer forintos születési támogatást ötvenezer forintra. A támogatás megemelése visszamenőleges hatályú lesz, ezért azoknak a családoknak, akik 2020-ban igényelték a támogatást, harmincezer forintos különbözet jár, amelyet január 1. és március 31. között fizetnek ki, de ezt kérelmezni kell.

Sőt, azok is igényelhetik a támogatást, akik 2020-ban jogosultak lettek volna rá, de azt eddig nem vették igénybe.

Támogatják azokat az időseket, fogyatékkal élőket, akik vállalják az otthonmaradást vagy nem tudnak kimozdulni lakásukból; ők a bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz, illetve a postai ügyintézéshez kérhetnek segítséget. Emellett működtetnek egy adományszámlát is, amelyen a járványügyi védekezés költségeihez, céljaihoz tett felajánlásokat fogadják. A támogatásokat az önkormányzat a helyi iparűzési adó bevételéből tudja biztosítani, amíg ezeket megkapja.

Zalaegerszegen sem emelik az adót, sőt, döntés született arról, hogy a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati és helybiztosítási díj, helypénz, illetve óvadék mértéke 2021-ben nem emelkedik.

Hasonlóan változatlan marad jövőre a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díja. Döntöttek arról is, hogy ötvenszázalékos mértékben menetsülnek a helységbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek, és továbbra is tudnak üzemelni. Akik erre nem képesek, 95 százalékos fizetéskönnyítést kapnak. A tavaszi első hullámhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók mellett november 17-től a zalaegerszegi szociális intézmények dolgozói is ingyenesen utazhatnak a helyi járatokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.