A baloldali ellenzék vezéreként értékelte az évet Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció által vezetett baloldali ellenzéket hazafias demokratáknak, a kormányoldalt kaszárnyaszellemű diktatórikus erőnek nevezte Gyurcsány Ferenc az évértékelőjében. Kocsit Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint Gyurcsány Ferencnek a Facebookon élőben közvetített beszédében csak annyit kellett volna mondania, hogy az elmúlt esztendőben senkinek nem lövették ki a szemét a véleménye miatt.

Végh Attila
Forrás: Facebook2021. 02. 13. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délután 15 órakor a legnépszerűbb közösségi oldalon élőben értékelte a tavalyi évet a Demokratikus Koalíció elnöke. A Facebookon élő közvetítésében elhangzottak hangulata és stílusa igazodott ahhoz, amit a pártelnök már a beharangozójában is megemlített, egy drámai év szokatlan, sorozatban 17. évértékelőjeként jellemezve a beszédét.

Ha filmet néznénk, akkor krimibe illő jelenetek szemtanúi is lehetnénk

– kezdte Gyurcsány a beszédet, katasztrófafilmhez hasonlítva az elmúlt év történéseit. Főszereplőként a vírust és a védekező embert jelölte meg, amelyben az a cél, hogy idén a vírus védekezzen és az emberek győzzenek, hogy megszűnjön a félelem. Ezzel szinte szó szerint megismételte Orbán Viktor korábbi gondolatát, amelyben a miniszterelnök arra utalt: a vírus védekezik, az emberek pedig legyőzhetik a vakcinákkal. A vírus okozta veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban Gyurcsány a bezártságot, a társadalmi kapcsolatok, a kapcsolattartás hiányát emelte ki. Hangsúlyozta: a vírus az emberek egymás iránti bizalmát is súlyosan megsértette. A járványhelyzet elemzése során a DK elnöke arra is kitért, hogy a globális vírustámadás mellett a védekezéskor is az együttműködésre kellett koncentrálni az elmúlt évben. Az egy év alatt kifejlesztett vakcinát csodának, az emberiség büszkeségének nevezte. Hozzátette: a politika a közügyek intézése, ezért nem érti, miért bélyegezték meg az ellenzéket azzal, hogy a politikai színtérre vitte a védekezést.

Elismerte, nem virológus, de nehezményezte, hogy a kormány nem vonta bele az ellenzéket a vírus elleni intézkedésekbe, például a vakcinák kiválasztásába. Nem a kormánynak, hanem a haza polgárainak tartja az ellenzéket, ezért ha a kormány gyermekként kezeli őket, akkor ők ennek ellent fognak mondani. A partnerségben hisznek, otthon is, Magyarországon is – jelentette ki.

Gyurcsány szerint ledőlt az a mítosz, hogy a jelenlegi kormány ért a kormányzáshoz. Szerinte kaszárnyafegyelmet tartanak, ami nem demokratikus és nem is kormányzás.

Az ország valós működtetése, a közjó szolgálata elmaradt, szerinte ennyi ellentmondásos lépés sosem volt, mint a vírus elleni harcban, azt hangoztatva, hogy a magyar kormány szembetalálkozott a valósággal, ami vereséget mért rájuk.

A felsőoktatás fejlesztését kritizálva az egykori baloldali miniszterelnök kijelentette:

a kormány részéről egy szellemi hatalomátvételi kísérlet zajlik, és a kormány ideológiai és szellemi börtönökké akarja változtatni a felsőoktatási intézményeket.

Drámainak tartja a modellváltást, mert az szerinte az egyetemek kiárusítása a kormányhoz közel álló emberek – azaz a kuratóriumok – részére. Lenézően beszélt a kuratóriumokról, szerinte az egész átalakításnak az a célja, hogy a szabad szellem, a szabad gondolkodás, a kritikus gondolkodás kivesszen Magyarországról. Ezt követően a konzervatív oldal számára ikonikus tudósok és művészek – Sinkovits Imre, Zsigmond Vilmos, Makovecz Imre – emlékét idézte fel, akik, szerinte, jobboldaliként is kritikusak és lázadók voltak az elnyomó rendszerrel szemben. Gyurcsány ezzel arra utalt, a kritika a szabad szellemiség alapja, de Orbán Viktor nem tűri a kritikát. Jellemzően olyan művészeket hozott fel tehát példaként, akiket éppen az az állampárt üldözött a legjobban, amelynek egykor Gyurcsány is vezető tisztségviselője volt. Megemlítette még a Nagy-Britanniában a konzervatív nézeteiért üldözött Roger Scruton, nemrég elhunyt filozófus nevét is, akit azonban tévesen David Scrutonnak nevezett, leleplezve, hogy valójában nem nagyon ismerheti a jobboldali gondolkodó munkásságát.

A DK elnöke azzal folytatta a gondolatmenetét, hogy a kormány a jövő építése helyett a múlt fogságában él. Hozzátette: a haza első számú érdeke a megmaradás, ami nem egyenlő csupán a múlt értékelésével, a hagyományok tiszteletével. Erős és sikeres országot kell teremteni, az pedig a ma cselekedetein és a holnapra való felkészülésen múlik, vagyis nem a múltról, hanem a jövőről szól. Szerinte pontosan ez a szellemi, kulturális szemlélet választja el a bal- és a jobboldalt. A mai magyar jobboldal, Gyurcsány szavaival, a nemzeti közösséget tartja Magyarország alfájának és ómegájának. Ezután a milliárdos politikus, aki számos esetben korrupció gyanújába keveredett, lopással és fenyegetéssel, majd urizálással vádolta meg a kormányzó pártokat, amit szerinte hazaszeretettel próbálnak palástolni. – A nemzetre hivatkozva rabolják ki és becstelenítik meg hazánkat – vádaskodott a pártelnök, egyértelműen a jobboldali politikusokra utalva.

– A közhatalomnak el kel tűnnie a világból, el a kezeket a magánélettől, foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel majd mi foglalkozunk

– váltott témát a baloldal vezérszónoka.

Ezután a lengyel kormánypárt abortusztörvényeiről beszélt igen kritikusan és kemény szavakkal. Ezzel tett kísérletet arra, hogy a magyar kormányt is összefüggésbe hozza ezekkel az intézkedésekkel, annak ellenére, hogy hazánkban liberális abortuszszabályozás van érvényben, és ez nem változott. Kiemelte, a jelenlegi magyar és lengyel kormány barátsága káros, nem a szeretet, nem a keresztényi irgalom megtestesülése. Szerinte ezzel a lépéssel üresek lesznek a templomok, istentelennek nevezett mindent és mindenkit, aki ezzel csak kapcsolatba hozható, hangsúlyozva:

az egyházak nem irgalmat és szeretetet adnak a híveknek, hanem irgalmatlanok és végtelenül dogmatikusak.

Az elmúlt évet elemezve kiemelte, hogy történtek bizony jó dolgok is: megalakult az Orbán-kormány hazafias, demokratikus ellenzéke. A DK elnöke szerint a „diktatórikus rendszerrel” szemben csak a közös politikai választási erővel bíró ellenzék léphet fel, ahol nem pártokról, nem politikusokról, hanem hazafias kötelezettségről, közös felismerésről van szó, ez jelenti az ellenzéki egység erejét . Hozzátette: az ellenzéki pártok vezetőinek politizálását elegánsnak tekinti, büszke arra, hogy az ellenzéki vezetők nem vitáznak egymással, alázattal viselkednek egymással a közös ellenség legyőzésének érdekében.

A pártelnök a Demokratikus Koalíciót a Fidesz legádázabb ellenfelének nevezte, akik soha nem fognak semmiféle szövetséget kötni Orbán Viktorral, majd az úgynevezett Európai Egyesült Államokról beszélt, amelynek szerinte egyedül ők a megtestesítői.

Szerinte 2020 reményt is hordozott, amit az amerikai elnökválasztás eredménye hozott el. Kijelentette: nemcsak Trump bukott, hanem a nacionalista, elitellenes, populista politika és a politikusok is, akikhez Orbán Viktor is tartozik. Gyurcsány szerint a nacionalista kormányok politikájának a sértődöttség az alapja, de ez eleve bukásra van ítélve, ebből nem lehet erős nemzetet kiépíteni. Végül azt ajánlotta, kívánta az országnak, hogy készüljön fel a politikai versenyre, a 2022-es választásokra. Közölte: az ellenzék nyerni fog, és jobb országot, normalitást, életet, elfogadást tudnak teremteni egy hazafias, európai kormánnyal.

Kocsit Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint Gyurcsány Ferencnek a Facebook közösségi oldalon élőben közvetített évértékelőjében csak annyit kellett volna mondania, hogy az elmúlt esztendőben senkinek nem lövették ki a szemét a véleménye miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.