A biztonság a legfontosabb közösségi érték

– A kormány továbbra is tartsa fenn a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – javasolta Németh Szilárd az Országgyűlésben, ahol szó volt a klímavédelemről, a szuperkórházról és arról is, hogy az MSZP semmit sem változik.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2019. 12. 02. 17:04
KVR Lszl; HORVTH Jnos
Budapest, 2019. december 2. A 2019. november 25-n, letnek 99 vben elhunyt Horvth Jnos volt fideszes orszggylsi kpviselre, az Orszggyls korbbi korelnkre emlkezik Kvr Lszl hzelnk a parlament plenris lsn 2019. december 2-n. MTI/Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt hetekben a déli határon veszélyes helyzet alakult ki, és csak az a szerencse, hogy az Országgyűlésben a kormánypárti többség évekkel ezelőtt megkezdte a munkát, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát meg tudják őrizni – mondta napirend előtti felszólalásában Németh Szilárd. A Fideszes politikus ezért azt javasolta a kormánynak, továbbra is tartsa fenn a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet különös tekintettel az adventre. Hangsúlyozta: míg tavaly 6506 illegális bevándorló kísérelt meg bejutni Európába, ez a szám idén ennek duplája, ami napi átlagban 37 migránst jelent. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az elfogások száma és idén immár 129 embercsempész ellen indult eljárás – tette hozzá.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta:

az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az illegális határátlépést megkísérlők száma, de a kormány minden feltételt biztosít, hogy eredményesen védjék a határokat.

– Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat – jelentette ki Kontrát Károly. Értékelése szerint a nyugat-balkáni útvonalon egyre nagyobb a mozgás, és alapvető kérdés, hogy Törökország megnyitja-e a kapuit, és ha igen, milyen irányba. Ha Európa felé, akkor újra a 2015-öshöz hasonló helyzetet élhetünk át – vélte Kontrát. Szerinte az EU az elmúlt években nem tudta megoldani az illegális migrációs kérdést, mert nem a határok védelmét tekintette elsődlegesnek. Remélhetőleg ez megváltozik, de amíg ez nem történik meg, Magyarország mindent megtesz, hogy a külső határok védelmére fordítsa az erejét – jelentette ki.

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy a pedagógusok és egészségügyi dolgozók demonstrációja, illetve a klímatüntetés is a kormány kudarcára utalnak, továbbá arra, hogy a Fidesz-KDNP semmit sem tanult az önkormányzati választásból. Szerinte az embereknek elegük van a Fidesz hatalmából, ami helyett esélyteremtő államra, magas szintű egészségügyre és oktatásra van szükség.

Dömötör Csaba válaszában hangsúlyozta: a klímavédelem fontos a kormány számára, csak azzal a különbséggel, hogy míg az ellenzék a lakosságra terhelné ennek költségeit, a kabinet Brüsszeltől és a nagyvállalatoktól várja el ezt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett:

2010-hez képest a kormány százmilliárdokkal költ többet oktatásra és egészségügyre, míg az MSZP pedagógusok, egészségügyi dolgozók ezreit bocsátotta el, iskolákat, kórházakat zárt be.

Dömötör szerint az önkormányzati választás tanulsága az, hogy az ellenzéki vezetők első lépésként megemelték saját fizetésüket és „a múlt minden emberének” helyet csináltak, közben ingatlanadót, a dugódíjat, a dízelautók korlátozását és a parkolási díjak emelésének tervezik, ráadásul nem támogatják a szuperkórház megépítését. Szóvá tette azt is, hogy megduplázták a korrupció gyanújába keveredett kispesti vagyonkezelő fizetését, pont úgy, ahogy azt egy kiszivárgott felvételen beharangozták.

– Az egy dolog, hogy az MSZP semmit nem változik, de legalább ne nézzék madárnak az embereket

– mondta Dömötör.

Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy hiába „darálta be” a törvényhozást, a médiát és az igazságszolgáltatást, a kormány el fog bukni a „rezsimépítés útján”, az önkormányzati választás ugyanis bizonyította, hogy a magyar társadalom immunrendszer erős, az emberek pedig gondolkodnak. Szerinte ezért most be akarják darálni a gondolkodást, az oktatási rendszert, a gyerekeket hatéves korban „belökik” az iskolába, hogy „felkészüljenek a rabszolga létre”.

Orbán Balázs úgy reagált: az emberek valóban gondolkodnak, ezért ért el a Jobbik az európai parlamenti választásokon 6 százalékot, míg korábban egy húsz százalékos támogatottságú párt volt. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte:

2020-ban 645 milliárd forinttal több lesz az oktatásra, mint 2010-ben, Magyarország az uniós átlag felett, a GDP majdnem öt százalékát költi erre a területre. 2010 előtt mindennek az ellenkezője történt, amiért egy olyan kormány volt a felelős, amelynek tagjaival a Jobbik most szövetséget kötött

– hangsúlyozta Orbán Balázs.

Simicskó István (KDNP) kijelentette: az emberek egészsége nem lehet vita tárgya, a kormány ezért számos intézkedést tett az egészséges életmód és az egészségügyi intézmények érdekében, 2026-ig megvalósítja az Egészséges Budapestért programot, amelynek keretében 4 centrumkórházat épít, mégis sok kritikát kap, hogy még többet kellene költenie az egészségügyre. Szerinte ennek fényében nehezen érthető, hogy a múlt héten az új Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, nem támogatja a dél-budai centrumkórház építését.

– Az emberek azt várják, hogy őszintén mondják meg, mit szeretnének a fővárosi fejlesztések vonatkozásában

– mondta Simicskó István. Megjegyezte, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros nemhogy a klímakérdést, hanem a hóesést sem tudja megoldani.

Az EMMI államtitkára úgy válaszolt: józan ésszel nem lehet felfogni, hogy az önkormányzati választás óta mi történhetett a fővárosi baloldali politikusokkal, amiért ellenzik a dél-budai szuperkórház építését. – Érthetetlen, hogy lehet egy százszázalékos kormányzati beruházással felépülő, teljesen új kórházra nemet mondani, ahol pedig a mai modern egészségügyi ellátás legmagasabb színvonala valósulhat meg – fogalmazott Rétvári Bence. Szerinte az ellenzék magatartása minden fővárosit hidegzuhanyként ért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.