A diákok és szüleik többsége elégedett a távoktatással

A diákok és szüleik nagy része elégedett a távoktatással egy, a Telenor megbízásából készült kutatás szerint. Számos válaszadó véleménye, hogy a digitálisan folytatott képzés kreatívabb és személyre szabottabb a tantermi oktatásnál. Leginkább a személyes kontaktusokat hiányolták a tanulók.

2020. 05. 11. 15:57
null
20200318 Székesfehérvár Illusztráció A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése miatt az oktatási intézményekben bevezetett digitális oktatás az általános-, közép- és felsőfokú intézményben tanulók részére Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diákok és szüleik többsége szerint jól ment a koronavírus-járvány miatt bevezetett távoktatásra történő átállás – derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amelyet a Telenor megbízásából végzett az Ipsos. A tanulókat és a családjaikat arra kérték, a saját véleményük alapján mondják el, hogyan élték meg a távoktatás első négy hetét. A válaszok alapján a diákok kicsit több mint fele tölt átlagosan napi 2-6 órát online tanulással. A tanulók és szüleik 58 százaléka volt összességében elégedett a digitális oktatással, s mindössze 13 százalékuk nem volt megelégedve az otthonról tanulás rendszerével. A kezdeti nehézségeket tapasztalók 67 százaléka mondta, hogy az első 4 hét után már teljesen olajozottan ment a tanulás az új formában.

A válaszadók több mint fele vélte úgy, hogy egyes órák esetében nehezebb volt az adaptálódás. Ebben szerepe lehet annak, hogy nagyobb számban elérhetők a matematikára és az idegennyelvekre specializálódott alkalmazások, míg a többi tantárgyhoz nehezebb és időigényesebb előre elkészített online tananyagot találni. A válaszok alapján a legtöbb iskolának sikerült három vagy kevesebb platformmal megoldania a tanítást, viszont akadtak olyanok is, akiknek legalább 6 felületet kellett használniuk. A legnépszerűbb az eKRÉTA, ezt követik az általános kommunikációs csatornák, mint a Facebook, az Email és a Zoom, illetve a Microsoft Teams.

A szülők kétharmada szerint a diákok hasznos digitális képességeket is szereznek a távoktatási eszközök használatával. Sőt, többségük úgy érzi, hogy a saját digitális tudásuk is fejlődött azáltal, hogy segítenek a gyerekük tanulásában. A válaszadók negyede vélte úgy, hogy kreatívabbá vált az oktatás, s 29 százalékuk szerint több információhoz tudnak így jutni a diákok. A megkérdezettek 24 százaléka érezte személyre szabottabbnak a képzést. Leginkább a személyes találkozást és az osztályközösséget hiányolták a tanulók, és a fizikai szeparáció okozta mentális kihívásokat említették nehézségként. A megkérdezettek közel 40 százaléka nem találta kielégítőnek a tanárok digitális előismereteit, és szintén ekkora arányban gondolták úgy, hogy nem mindenkinek van hozzáférése a megfelelő eszközökhöz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.