Ennél arcpirítóbb állítást még nemigen tett DK-s politikus

Varju László Gyurcsány-párti képviselőt a 2006-os tömegoszlatásról kérdezte a Hír TV.

Forrás: Hír TV2020. 10. 24. 8:20
null
Forrás: Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varju László szerint 2006-ban, a Gyurcsány kormány idején demokrácia volt, és nyugodtan lehetett tüntetni, ma pedig erre nincsen lehetőség. A DK-s politikust a 2006-os brutális rendőri túlkapásokról kérdezte a Hír TV Informátor című oknyomozó műsora, Varju szerint akkor szabadon lehetett tüntetni. A stáb arra lett volna kíváncsi, hogy a Gyurcsány-párti politikus mit mondana 14 év távlatából azoknak az embereknek, akiket 2006-ban megvertek a rendőrök, vagy kilőtték a szemét – írja a Hír TV.hu.

 

Hidvéghi Balázs EP-képviselő azt mondta, akkor az Európai Unióban a baloldal eltussolta az ügyet.

A témával kapcsolatban részletesebb információkat a Hír TV ma este 20 óra 30 perckor kezdődő Informátor című műsorában hallhatnak.

Gyurcsány a felelős a rendőrattakért

A magyarok negyven százaléka jogszerűtlennek tartja a 2006. október 23-án, a Gyurcsány-kormány ideje alatt alkalmazott erőszakot – derül ki a Nézőpont Intézet ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatásából. A válaszadók 63 százaléka szerint Gyurcsány Ferencnek távoznia kellene a közéletből. A rendőrség megítélése ezzel szemben nem szenvedett komolyabb csorbát, a válaszadók 62 százaléka büszke a testületre.

A Nézőpont Intézet a szomorú évforduló alkalmából közvélemény-kutatásban vizsgálta a történtek társadalmi megítélését. A civil áldozatokkal járó rendőri beavatkozást ennyi év távlatából a magyarok negyven százaléka tartja jogszerűtlennek; ez az arány már 2016-ban is hasonló volt. Érdekes, hogy míg 2016-ban a magyarok 34 százaléka nevezte jogszerűnek a történteket, idén már csak 24 százalék mondta ezt. A rendőri erőszak felbolygatta a magyar politikát, és meghatározó generációs élménnyé vált – mutat rá a Nézőpont, hozzátéve: a harminc év alatti fiatalok ma már nem emlékeznek a történtekre, 53 százalékuk a jogszerűség kérdését sem tudta megítélni. Idén ősszel a magyarok harminc százaléka nyilatkozott úgy, hogy Gyurcsány Ferencet, illetve az általa vezetett kormányt tartja felelősnek azért, „hogy a 2006. október 23-i megemlékezés után több civil is megsérült”. A brutális fellépést egyes rendőrök követték el, azonban azonosító számok híján nagyon lassan és szerény eredményekkel zajlott a jogi felelősségre vonás. Az akkori kormányfő értelmezése – miszerint a Fidesz keltette politikai hangulat és a ­rossz helyszínválasztás okolható a történtekért – ma már csak a válaszadók hét százalékát győzi meg, a megkérdezettek 26 százaléka pedig mindkét felet felelősnek tartja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.