Az EU-s vakcinaszerződések nyilvánossá tételét kéri Gulyás Gergely

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a közbizalom fenntartása érdekében az európai polgároknak joguk van megismerni az uniós vakcinaszerződések tartalmát.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 03. 12. 15:17
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta, Európa-bajnokok vagyunk az oltások terén. Fotó: Balogh zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos levélben kéri a vakcinabeszerzésről kötött szerződés nyilvánosságra hozását az Európai Bizottságtól Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztoshoz írt levelét a Facebook-oldalán is közzé tette.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az európai polgároknak joguk van tudni az uniós vakcinaszerződések tartalmáról
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Az uniós vakcinabeszerzés szállításának mennyiségi és ütemezési feltételei nem közismertek, mivel a szerződést az Európai Bizottság kötötte a gyártókkal, így a nyilvánosságra hozatal szabályait a szerződésben a bizottság rögzítette – olvasható a miniszter levelében.

Gulyás Gergely kifejtette, a magyar kormány meggyőződése, hogy a járvány leküzdésének elengedhetetlen feltétele a közbizalom fenntartása. Ennek érdekében csütörtökön nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai oltóanyag-beszerzési szerződéseket, amely alapján közismertté vált azok szállításának mennyiségi és ütemezési feltételei.

Mivel a járványhelyzet felszámolásának egyetlen jelenleg ismert eszköze a vakcina, a magyar kormány véleménye szerint az Európai Uniós szerződés tartalmáról, különösen a szállítás menetrendjéről az európai és a magyar nyilvánosság teljes körű tájékoztatásra jogosult.

Az Európai Unió történetének legnagyobb egészségügyi válsága során szorosan együttműködve, egymást támogatva kell cselekednünk, melyben a magyar kormány a kölcsönös tisztelet talaján továbbra is az Európai Bizottság partnere lesz – hangsúlyozta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.