Nyilvánosak a magyar vakcinaszerződések

Nyilvánosságra hozta a kormány az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket. Ugyanerre kéri Gulyás Gergely az Európai Uniót is. A miniszter a Kormányinfón kiemelte: a magyar embereknek lekötött vakcinák bőven elegendőek, az első fél év végéig mindenki megkapja az oltást.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Vakcinabeszerzések: a magyar kormány a nyilvánosság pártján áll

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hivatalos közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben idézi fel, hogy a magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Facebook-posztjában emlékeztet rá, hogy miként azt meg is ígérte, nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérik az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!

(A dokumentumok Gulyás Gergely közösségi oldalán, ITT olvashatók.)

https://www.facebook.com/1443632629226845/posts/2853863864870374/?d=n

 

– A kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is lehessen nyilvánosságra hozni – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte:

a magyar kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában, miközben Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a szerződésekben szereplő fontos információk nyilvánosságra hozatalát.

Gulyás Gergely szerint nem titkokról, hanem közérdekű adatokról van szó, amelyek közzététele egyébként a közbizalmat is erősíti.

– Minden ellenkező híreszteléssel szemben az Európai Bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól először ők értesülnek a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékoztatásra panaszkodik, nem igaz – tette világossá.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A politikus – aki levélben fordul az illetékes biztoshoz a vakcinaszerződések nyilvánosságra hozataláért – úgy vélekedett: a polgároknak joga van tudni, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot.

Beszámolt továbbá arról is, hogy a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges.

– A jelenlegi lekötések alapján a felnőttlakosság ugyanis másfélszer is beoltható lenne.

A mostani állapotok szerint négymillió vakcina marad akkor is, ha minden magyar 18 éven felüli polgár beoltatja magát – tette hozzá, megjegyezve: minden vakcinát lekötött és megrendelt az ország, ami az első fél évre ütemezett teljes átoltottsághoz szükséges.

Csütörtök délben az Európai Bizottság bejelentette, hogy

egyelőre nem kapták meg Gulyás Gergely levelét

a vakcinaszerződések nyilvánossá tételéről. Lapunk értesülései szerint hozzátették, hogy a kormányokat is köti a titoktartási záradék, tehát ők sem hozhatják csak úgy nyilvánosságra a szerződéseket. Emlékeztettek továbbá arra is, hogy

versenypolitikai, kereskedelmi okai vannak a titkosításnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.