A házszabály módosítása nem érinti az ellenzéki képviselők szólásszabadságát

A Nézőpont Intézet elemzője szerint szükséges volt a törvénymódosítás, mivel tavaly december óta az ellenzéki képviselők botránypolitizálást próbálnak megvalósítani az Országgyűlésben.

Forrás: MTI2019. 12. 11. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti házszabály kedden elfogadott szigorítását az ellenzéki képviselők provokálták ki, de a módosítás semmilyen értelemben nem korlátozza majd szabadságukat a szólás- és véleménynyilvánítás terén – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: szükséges volt a törvénymódosítás, mivel tavaly december óta az ellenzéki képviselők botránypolitizálást próbálnak megvalósítani az Országgyűlésben.

A törvény értelmében nem az a cél, hogy büntessék a képviselői cselekedeteket, hanem hogy megelőzzék azokat az eseteket, amelyek magukkal vonhatják a ház méltóságának rombolását, vagy az Országgyűlés plenáris ülésének ellehetetlenülését – fogalmazott Tóth Erik.

A műsorban elhangzott, hogy a parlamenti szabályok szigorítása értelmében ki lehet zárni az ülésről, sőt egy időre ki is lehet tiltani az Országházból azokat a képviselőket, akik botrányt okoznak, vagy kirívó módon megzavarják a parlamenti munkát, emellett megemelték a lehetséges pénzbüntetések összegét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.