A Jobbik-kakukktojásra figyelt fel a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtóban is visszhangot keltett, hogy a Jobbik részt vesz a baloldali összefogásban.

2020. 12. 23. 11:02
null
„Külön lista állítása lenne kívánatos” Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtóban is visszhangot keltett, hogy a magyar baloldal bejelentette: közös listán indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. Több lap is kiemelte, hogy a szivárványkoalíció ideológiailag erősen heterogén. Az izreaeli Yediot Ahronot szélsőjobboldalinak nevezte az együttműködésben szintén részt vevő Jobbikot, míg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy fogalmazott, hogy „ideológiai szempontból leginkább a Jobbik szúr szemet, hiszen a párt eredetileg egy extrém jobboldali helyzetből jön, ami a magyar neonácikat is magában foglalja”. A FAZ-hoz hasonlóan a Kronen Zeitung is egyedül a Bernner Kolomannak, a parlament jobbikos alelnökének a nyilatkozatát idézte az összefogás szereplői közül. A cseh Lidové Noviny szintén megjegyezte, hogy az egykori jobboldali-radikális Jobbik képviselői a múltban antiszemita megnyilvánulásokkal hívták fel magukra a figyelmet. A lap mindazonáltal az ész szövetségének nevezte a baloldali összeborulást, amely félretette az ideológiai ellentéteket, és a tavaly őszi önkormányzati választást említették példaként arra, hogy ez sikeres lehet. Figyelemre méltó, hogy a Lidové Noviny úgy fogalmazott, hogy a következő parlamenti választásra „legkésőbb” 2022-ben kerül sor.

Két német lap is a jobbikos Brenner Kolomant idézte a közös baloldali lista bejelentése kapcsán

Két román nyelvű újság is foglalkozott a baloldali összefogással, azt kiemelve, hogy egy friss Medián felmérés szerint az egyesült ellenzéknek van esélye a Fidesz ellen, 41 százalékkal, két százalékponttal vezetnek a kormánypárt előtt. Az Evenimentul Zilei azt is idézte, az ellenzék vállalta, hogy megnyitja a kommunista archívumot, újraírja az alkotmányt és megváltoztatja a választási törvényt, amely szerintük Orbán Viktor hatalmának bebetonozását szolgálja. A Jutarnji list nevű horvát lap véleménycikkében arról értekeztek, hogy a zágrábi polgármester leváltása érdekében a tömbösödő magyar ellenzék példáját kellene követni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.