A Jobbik mára egyértelműen Soros György érdekeit szolgálja

Gyöngyösi Márton uniós képviselő brüsszeli társaságának több tagja is a Jobbik Soros-embereként ismert Teplán István alapítványából érkezett – vette észre az Origo. A rejtélyes háttérember a Soros-egyetem alapítójaként, egykori rektorhelyetteseként 2017 nyarán bukkant fel az akkor még Vona Gábor által irányított párt hátországában. Bár a vesztes parlamenti választást követően visszahúzódott a nyilvánosság elől, a színfalak mögött nagy erőkkel fogott neki a szervezet nemzetközi hátországának újjászervezéséhez és kapcsolatrendszerének kiszélesítéséhez. A Gyöngyösi-stáb és a Prosum alapítvány közötti személyi átfedések azt mutatják, hogy a Jobbik mára egyértelműen Soros György érdekeit szolgálja – írja cikkében az Origo.

Forrás: origo.hu2020. 12. 23. 20:02
null
Teret adott Soros befolyásának Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet előzményei röviden:

  • Már a 2018-as parlamenti választás előtt óriási nyomás nehezedett a Jobbikra a baloldallal való együttműködés miatt, ez végül (a párt jobboldali szárnyának köszönhetően) nem valósult meg;
  • pedig Soros György amerikai milliárdos szervezetein, emberein keresztül megkörnyékezte az akkori pártvezetést, és több-kevesebb sikerrel beférkőzött a szervezet legfelsőbb köreibe;
  • mint utóbb kiderült, 2017 nyarán intézményes kapcsolat alakult ki a Jobbik és az Amnesty International között;

  • ennél is egyértelműbb jele volt a Soros-kapcsolatnak, hogy 2017 novemberében felbukkant a párt hátországában Teplán István, a hazai Soros-egyetem (CEU) egyik alapítója, volt rektorhelyettese;

  • amit tudni lehet, hogy a rejtélyes háttérember részt vett a párt egyik brüsszeli konferenciáján, a parlamenti választás előtt a Die Pressében mosdatta Vona Gábor kormányfőjelöltet, továbbá megjelent a két évvel ezelőtti tisztújításon;
  • az, hogy pontosan ki ő, mi volt a szerepe 2018 előtt, és azóta mit csinál, továbbra sem tisztázott.
  • Pedig érdemes volna, ugyanis Teplán István a Jobbik külpolitikai irányvonalának az egyik legfőbb alakítója, és a párt baloldalra tolódásának egyik fontos képviselője.

    Soros követe a Jobbikban

    – Nagyon nagyra tartom azt, amit az oktatásért és a kultúráért tett. Hogy csak egy tevékenységét említsem: lehetőséget biztosított sok tehetséges, de egyszerű háttérrel és ezért hendikeppel induló fiatalnak a továbbtanulásra – így nyilvánult meg Soros Györgyről az Alfahírnek 2018 októberében adott interjújában, ami olyan szempontból nem meglepő, hogy alapítója és rektorhelyettese volt a budapesti egyetemének. Az aktivistaképző intézményt ennek fényében úgy jellemezte, hogy az Magyarország számára „hatalmas értéket” jelent.

    Bár sajtónyilatkozataiban polgári-konzervatív értékrendűnek igyekszik mutatni magát, sokatmondó, hogy szerinte „a gender studies nagyon sok olyan dologgal foglalkozik, ami nagyon fontos”. Ezek után teljesen egyértelmű, hogy Teplán István Soros György hazai embere, az amerikai üzletember érdekeit képviseli Magyarországon, és jó pár éve a Jobbikon belül.

    A spekulánst éltető nyilatkozata után háttérbe vonult, és csak időközönként bújt elő. Közel sem véletlenül, hiszen nagy erőkkel fogott neki a Jobbik nemzetközi hátországának újjászervezéséhez és kapcsolatrendszerének kiszélesítéséhez. Másképp fogalmazva: folytatta a párt közelítését Soros György nemzetközi hálózatához.

    A nyílt társadalom eszméje mentén

    A Prosum alapítvány 2018 novemberében tette közzé első tweetjét, amiből arra lehet következtetni, hogy nagyjából ekkor jöhetett létre a szervezet. Posztjukban az Origónak Nikola Gruevszkivel kapcsolatos írásával foglalkoztak, és próbálták meg negatív kontextusban beállítani. A cikk arról szólt, hogy Macedónia akkori jobboldali kormányfőjét a Soros-hálózat megkísérelte ellehetetleníteni és lejáratni. Érdekes premier volt ez egy olyan szervezettől, amelyiknek az elnöke polgári-konzervatívként jellemzi magát. A folytatás is hasonlóra sikerült, a Prosum és annak tagjai ontották magukból a Soros-kompatibilis megnyilvánulásokat:

  • tavaly februárban az alapítvány egy tanulmányt adott közre, amelyben (a nemzetállamok sajtóinak „felügyelete” céljából) egy európai közszolgálati médium létrehozását kezdeményezték;
  • pár hónappal később Teplán az osztrák Die Pressének ismételte meg az egész kontinenst átfogó hírügynökséggel kapcsolatos követeléseiket, amit azóta is hajtogat;
  • idén februárban egy értelmiséginek nevezett találkozón az euró hazai bevezetéséről értekezett;
  • októberben pedig arról beszélt a Die Pressének, hogy az európaiak nem nézhetik tétlenül az SZFE-hallgatók harcát.
  • Bár a Brüsszelben székelő Prosum honlapjáról nem sok minden derül ki, annyi igen, hogy „Globális párbeszédek” elnevezéssel indítottak beszélgetéssorozatot. Igaz, annak szervezését nem vitték túlzásba, az elérhető információk szerint két év alatt mindössze két előadásra került sor: 2020 júniusában Róna Péter közgazdász, júliusban pedig Ervin László filozófus volt a vendégük.

    Fotó: Facebook

    A Jobbik-közeli alapítvány nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is szervezkedik: 2019 decemberében a Goethe Intézetben tartották meg a magyar sajtó helyzetével foglalkozó NEWSOCRACY elnevezésű konferenciájukat. Az eseményen olyan Soros-közeli közéleti szereplők szólaltak fel, mint Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes, Rényi Pál Dániel, a 444 dolgozója, és Mong Attila, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese.

    Azt, hogy a szervezet erősen kötődik Soros globális hálózatához, mi sem mutatja jobban, mint hogy amikor Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke színtiszta hazugságokkal támadta Magyarországot, Teplánék fontosnak tartották, hogy nyílt levélben álljanak ki mellette. Mint ismert, az amerikai spekuláns embere olyan lehetetlen állításokat tett, mint hogy „a magyar médiában már nemigen lehet találkozni a hatalommal szemben kritikus anyagokkal”, és „Magyarországon eltűnőben van a demokrácia”.

    Az érdekességeknek azonban ezzel nincs vége, mivel az alapítvány tagjai között kifejezetten érdekes figurák bukkantak fel.

    Gyöngyösi stábjában landoltak

    Teplán mellett alapítóként tüntették fel Nagy-Pál Levente (vezérigazgató, társalapító), Szélpál Szilárd (pénzügyi igazgató, társalapító) és Kecsmár Szilvia (társalapító) nevét. Mindhárman a Jobbik környékéről érkeztek, az eltitkolt alapítvány munkáját segítve.

    Nagy-Pál neve elsősorban onnan csenghet ismerősen, hogy projektvezetője volt a párt béruniós kampányának, továbbá sportvállalkozóként cége volt Máltán, ahol rendkívül kedvezőek az adózási feltételek, emiatt offshore-ozással vádolták meg. A politikus egyébként a budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának jobbikos delegáltja volt, és részt vett a szervezet sportkabinetjének munkájában is. Az külön érdekesség, hogy jelenleg is tagja Vona Gábor alapítványának, a Második Reformkornak.

    Bár Szélpál régi motorosként nincs annyira benne a (párt)körforgásban, egy 2012-es parlamenti jegyzőkönyv arról tanúskodik, hogy jobbikos delegáltként vett részt az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság ülésén.

    Ahogy korábban szó volt róla, a Prosum 2018 novembere környékén jöhetett létre. Mindenképpen érdekes, hogy Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese egy hónappal később jelezte, szívesen folytatná uniós képviselőként, feladva a parlamenti képviselőséget. Mint ismert, terve összejött, egyedüli jobbikosként szerzett EP-mandátumot. És most jön a lényeg: brüsszeli stábjának pár tagja (Nagy-Pál és Szélpál) Teplán alapítványából érkezett úgy, hogy alkalmazotti pozíciójuk mellett maradtak korábbi munkahelyükön is. Magyarán nem kevesebb történt, mint hogy a Jobbik nemzetközi hátországában tovább erősödött a Soros-vonal.

    Ráadásul erre a párt egyik legbefolyásosabb politikusa mondott igent: ezzel erős személyi átfedés alakult ki csapata és a Soros-közeli alapítvány között.

    Gyöngyösi Márton teret adott Soros befolyásának
    Fotó: MTI/Vajda János

    Honnan van a pénz?

    Kik finanszírozzák a rejtélyes alapítványt, és mire költik a színfalak mögött ezeket a pénzeket? – ezek azok a kérdések, amelyekre egyelőre nincs pontos válasz.

    A Prosum ugyanis nem tett közzé pénzügyi beszámolót, így nem derül ki, konkrétan kik támogatják Soros emberének (Gyöngyösi Márton hátországát jelentő) szervezetét.

    A honlapon elérhető adatok szerint az alapítvány Brüsszel egyik elegáns részén, az Avenue Louise 367. szám alatt bérel irodahelyeket.

    A ház, amelyben az alapítvány tagjai dolgoznak
    Fotó: Google Maps

    Az egyik angol nyelvű honlapon egyébként személyenként havi 285 euróért (több mint 100 ezer forint) kínálják a helyeket. Ha ezt az összeget vesszük alapul, akkor a Soros-közeli szervezet havi közel félmillió forintot fizet „irodabérlésre”.

    Az eredeti cikket ITT érheti el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.