A képviselőknek együtt kell élniük a választókörzetükkel

Wintermantel Zsolt, Újpest kormánypárti polgármestere azt tartja a legfontosabbnak, hogy a politikusok a valóság talaján álljanak és benne éljenek a közösségben, amely bizalmat szavazott nekik, és rájuk bízta egy város irányítását. A IV. kerület ismét rajthoz álló vezetője identitásőrzésről, a közösség erejéről és a párbeszéd fontosságáról is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Nagy Áron
2019. 09. 30. 6:24
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelők tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újpest egyike Budapest legöntudatosabb városrészeinek, noha több mint százezren lakják, s csaknem valamennyi országosan elismert magyarországi nemzetiségnek saját önkormányzata van a kerületben. – A polgármesterek törvényben rögzített feladatai között nem szerepel az identitásőrzés, én mégis ugyanolyan fontosnak tartom, mint bármelyik közfeladat ellátását – szögezte le a IV. kerületet 2010 óta vezető Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP). A polgármester hangsúlyozta: Újpest történetében a haladás, a város gazdagodása és fejlődése mindig a sokszínű helyi kisebbségek és a különféle társadalmi csoportok együttműködésének eredménye volt.

– A kölcsönös tisztelet és megértés a közös ügyekért, a városért érzett felelősség határozta és határozza meg az újpestieket – fogalmazott Wintermantel Zsolt. Ebből a gondolatból fakad az is – folytatta a polgármester –, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közösségteremtő programok szervezésére, támogatására, valamint az is, hogy partnerként tekint a civil szervezetekre, s rendszeresen kikéri az újpestiek véleményét a várost érintő ügyekről.

Az Újpesti Párbeszéd címen folytatott konzultációkról az mondta: – Én azt vallom, hogy az önkormányzatiság lényege, csakúgy, mint egy család esetében, az, hogy közösen hozzuk meg a döntéseket. A polgármester példaként az Újpest központjának számító Szent István tér átalakítását emelte ki.

Mint mondta, a piac mindig ott, a városháza mellett volt, s amikor megkérdezték az embereket, kiderült, hogy ezen nem nagyon szeretnének változtatni, ezért a városvezetés úgy döntött, a régi közvetlen szomszédságában építi fel az új vásárcsarnokot, aminek a tetején egy új és modern rendezvényközpontot is kialakítottak. Eközben a Szent István tér a kerület eleven központjává változott kávézóval, étteremmel és egy nívódíjjal elismert játszótérrel. – Ezért érthetetlen, hogy az ellenzéki összefogás fölöslegesnek és „parasztvakításnak” titulálja a párbeszédet. De október 13-án majd kiderül, hogyan értékelik az újpesti választók, hogy ilyen durván lenézik őket – fűzte hozzá a polgármester.

Wintermantel Zsolt kihívói emellett azzal kampányolnak, hogy a IV. kerületben valósággal megállt az élet. A polgármester erre sorolni kezdte: – Kívül-belül felújítottuk a szakorvosi rendelőt; felújítottuk a háziorvosi rendelőket és egy újat is építettünk; bár nem hozzánk tartoznak, folyamatosan újítjuk fel az iskolákat, többet közülük bővítettünk, s ugyanez vonatkozik az óvodákra is; továbbá több mint 400 ezer négyzetméternyi parkot újítottunk meg.

– Az ellenzék programja akár a Kétfarkú Kutya Párté is lehetne: most minden rossz, ha nyerünk, azonnal minden jó lesz. Ez elég vérszegény. Kiderül belőle, hogy ezeknek a messziről jött politikusoknak nincs sok köze az újpesti valósághoz és az itt élő közösséghez. Márpedig én a legfontosabbnak azt tartom, hogy a polgármester és a képviselők a valóság talaján álljanak és benne éljenek a közösségben, amely bizalmat szavazott nekik, és rájuk bízta a város irányítását. Ennek szellemében szeretném folytatni tapasztalt és kipróbált csapatommal a megkezdett munkát – szögezte le Wintermantel Zsolt, aki október 13-án ismét megméreti magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.