A magyarok egyre tudatosabban védekeznek a vírus ellen

Az Ipsos kutatása szerint Magyarországon jelentősen emelkedett az arcmaszkot viselők aránya.

2020. 08. 14. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ipsos augusztusi Capibusz kutatása szerint zavartalanul élik tovább az életünket a magyarok, de a fertőzöttség enyhe emelkedésére reagálva jelentősen nagyobb hangsúlyt fektetnek a vírus elleni védekezésre, mint egy hónappal korábban. Az eddig mért legmagasabb, 87 százalékos a szájmaszk viselésének aránya hazánkban – összegzi közvélemény-kutatásának eredményeit honlapján az Ipsos.

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőttlakosság bázisán, N=1000 fő hónap) Forrás: Ipsos

Az elemzés szerint a védekezésről a második hullám árnyékában sem feledkeznek meg a magyarok. „A fertőtlenítő kézmosás, illetve a kézfogás kerülése az áprilisi értékeket megközelítő gyakoriságot mutat” – írták.

Az Ipsos felmérése szerint erősödött a lakosság mobilitása, a megkérdezettek fele (52 százalék) jelezte azt, hogy továbbra is kerüli a tömegközlekedést, ami a négy hónappal korábban mérthez képest 12 százalékpontos csökkenést jelent.

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőttlakosság bázisán, N=1000 fő/hónap) Forrás: Ipsos

A belföldi utak tekintetében a korábbi 61 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik átütemeznék az országon belüli útjaikat. A válaszadók 38 százaléka mondta le vagy halasztotta el a repülőútját, ami szintén javuló értéket jelent a járvány első hónapjaihoz képest – írták az elemzésben.

Az Ipsos megállapította, hogy a fokozódó utazási kedv eredményeképp a felnőttlakosság negyede, közel 1,8 millió fő (és családja) tervez pihenést a nyár hátralevő részében, döntő többségében belföldön.

Tervez nyaralást idén nyáron? Forrás: Ipsos

Az 50 év alattiak terveiben nagyobb arányban jelenik meg a nyaralások lehetősége, közel harmaduk indul még útnak augusztusban. Érdekesség, hogy a vizsgált korcsoportok közül a 40–49 évesek a leginkább nyitottak külföldi utazásokra, bár esetükben is mindössze 6 százalékuk tervezi átlépni az országhatárt – állapították meg a kutatók.

A tehetősebb társadalmi réteg 42 százaléka, a diplomások 48 százaléka enged meg magának nyaralást a szezon hátralevő részében. Az ellenpólust az E státusúak, illetve a legfeljebb általános iskolát végzettek jelentik, körükben az arány mindössze 8 százalék, a külföldi utak pedig egyáltalán nem szerepelnek a tervek közt.

Az ezer felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével, országos mintán zajló kutatás az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült július végén. Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.