A nemzeti jelentőségű határon túli intézmények zavartalanul működnek

Potápi Árpád János: A nemzetpolitikai intézményrendszert a járványhelyzet idején is tovább kell erősíteni.

2021. 01. 18. 11:27
Potápi Árpád
A Potápi Árpád János vezette nemzetpolitikai államtitkárság kiemelt figyelmet fordít a határon túli vállalkozókra Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzetpolitikai intézményrendszer zavartalanul működik tovább, s azok a nemzeti jelentőségű intézmények, programok, amelyeket 2011 óta folyamatosan támogatunk, megkapják a forrásaikat, és ez folyamatos lesz ezután is – jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az oktatási, kulturális és egyházi intézmények és programok nemzetstratégiai szerepet töltenek be. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állandó Értekezlet 2011-ben döntött arról, hogy létrehozza ezt a kategóriát.

Szavai szerint ebbe a körbe úgy emelnek be intézményeket vagy programokat, ha azt látják: ezek működésére nagy szükség van, és ezeket évről-évre, hosszú idő óta támogatják.

A körbe azok a Magyarország határain kívül bejegyzett intézmények kerülhetnek be, amelyek legalább egy éve működnek, és rendelkezniük kell éves szakmai és pénzügyi beszámolókkal is. Vagyis a pénzügyi szabályoknak meg kell felelniük Magyarországon és abban az államban is, amely területén működnek. Ezeknek az intézményeknek nem kell pályázniuk, a fenntartásuk közvetlen támogatásokkal biztosított. Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy erről a témáról általában kevesebb szó esik, pedig egy nagyon fontos területről van szó. de most, a járványhelyzet miatt fontosnak érezték, hogy kiemeljék: ezek az intézmények és programok a jövőben is zavartalanul működnek tovább.

A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: a magyar kormány mindig egységes nemzetben gondolkodik
Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

A nemzetpolitikai államtitkár rámutatott arra, hogy nagyon sok ilyen stratégiai jelentőségű programról és intézményről van szó.

– Amikor 2012-ben létrejött ez a kategória, akkor 49 ilyen intézményről beszélhettünk, most pedig 82 tartozik ebbe a kategóriában.

Ezek mellett tizenkét stratégiai jelentőségű program van, viszont ha ezeket jobban kibontjuk, akkor 192 tartozik ide – fejtette ki Potápi Árpád János. Szavai szerint a járványhelyzetben a nemzetpolitikai intézményrendszert folyamatosan erősíteni kell, nem engedhetik el az intézmények kezét. – Ez még akkor is igaz, ha az oktatási intézményekben online oktatás folyik. Sőt, éppen ezért kell az intézményekre forrásokat fordítani, illetve a járványhelyzetet miatt lehetősé van arra, hogy az oktatási és kulturális intézményeket könnyebben fel tudjuk újítani – közölte.

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta, a határon túli magyaroknak érezniük kell, hogy a magyar kormány mindig számít rájuk.

– S bármilyen nehézség is van Közép-Európában, a Kárpát-medencében, a kormány egységes nemzetben gondolkozik, és rendszerszintű és folyamatos támogatásban részesíti a stratégiai jelentőségű intézményeket és programokat – fogalmazott a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.