A Tej Malom udvarán avattak emlékművet Sárrétudvariban

Az ünnepi istentiszteletet követően avatták fel az emlékművet, mely süttői mészkőből készült.

2020. 06. 05. 12:48
null
Fotó: Kuti Gergo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges emlékművet avattak Sárrétudvariban a trianoni tragédia százéves évfordulójára emlékezve. Az esemény fővédnökségét Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke vállalta, aki avatóbeszédében a nemzeti önazonosságunk védelmét emelte ki, amelyről a Magyar Országgyűlés 2020. június 4-én politikai nyilatkozatot fogadott el. A rendezvény főszervezője Lendvai Csaba nagykárolyi születésű állatorvos, helyi gazdálkodó volt, aki tejipari vállalkozásába már mind a négy fiát bevonta. A szakembert személyes sorsa is összeköti az elszakított országrészekkel. – A mi családunk is tényleges elszenvedője Trianonnak. Én a partiumi Nagykárolyban születtem, feleségem pedig Bágy faluban, a Hargita aljában. Több mint harminc éve Sárrétudvariban élünk, otthonról hazajöttünk az anyaországba, fiaink Csaba, Gergő, Hunor és Levente már itt születtek – emlékezett vissza Lendvai Csaba.

Az ünnepi istentiszteletet követően a sárrétudvari Tej Malom udvarán avatták fel a 4,1 méter magas emlékművet, mely süttői mészkőből készült. Az alkotás egy kőhalmomra van helyezve, ami a hármashalmot szimbolizálja. A halmot felvidéki andezit kockák fedik le. A műalkotás Győrfi Lajos szobrászművész munkája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.