A tűzoltók is felkészültek a temetői mécsesgyújtásokra

Komoly veszélyeket rejt, ha nem figyelünk oda az emlékezés napjain meggyújtott mécsesekre.

Végh Attila
Forrás: katatsztrofavedelem,hu2020. 10. 30. 9:48
null
Nyíregyháza, 2015. október 31. Mécsesek világítanak a Hõsök temetõjében, Nyíregyházán mindenszentek elõestéjén, 2015. október 31-én. A sírkertben tizennégy nemzet elsõ világháborúban elesett több mint 2800 katonája nyugszik. MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly tíz temetői tűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak mindenszentek idején. Volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett szeméttárolók gyulladtak ki. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint az otthon, figyelmetlenül meggyújtott mécsesek, halloween napjára faragott töklámpások is komoly károkat okozhatnak. Az elmúlt napokban többször is riasztották már a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez.

Lengyel András igazságügyi tűzvizsgáló szakértő lapunknak elmondta, hogy a legtöbb bajt a sírhelyek melletti száraz avar, elszáradt csokrok, koszorúk okozzák, amelyek eltakarítása megelőzheti a vészhelyzetet. Az út menti, balesetek áldozatai előtt tisztelgő emlékhelyeknél ez még fokozottabban érvényes.

A tűzvizsgáló szerint csak tartóban levő mécses meggyújtása veszélytelen szabadtéren, de azt is úgy kell elhelyezni, hogy ne borulhasson fel, és ne legyen éghető anyag a közelében.

Az emlékezés után szeretteink síremlékét elhagyva a mécseseket ajánlatos eloltani. Az emlékezés fénye helyettesíthető eső- és szélálló LED-mécsesekkel, melyek nem drágábbak a hagyományos viaszgyertyáknál. A kiégett, még forró mécsest tilos a temetői hulladéktartóba dobni. Szeles idő várható a hétvégére, könnyen terjedhetnek a figyelmetlenséggel okozott lángok.

A szakértő hozzátette, sokan otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikért. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest gyúlékony anyagok közelében helyezik el,

a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig stabil helyre rakjuk, ahol nem tud eldőlni.

Fotó: MTI

A halloween ünnepére faragott töklámpások is okoztak már komoly károkat. A lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, abba is érdemes a gyertya és mécses helyett elemes LED-et tenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.