A vidék a kormánypártoké, a fővárost az ellenzék nyerte

A Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék kerekedett felül, és a főpolgármesteri tisztséget is az ő jelöltjük Karácsony Gergely nyerte el.

Magyar Nemzet
2019. 10. 14. 6:05
null
Fotó: Havran Zoltán

A Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék kerekedett felül, és a főpolgármesteri tisztséget is az ő jelöltjük Karácsony Gergely nyerte el.

Felemás eredményt hoztak a tegnapi önkormányzati választások, miután az összes megyei közgyűlésben a kormánypártok szereztek többséget, a megyei jogú városok többségét is a Fidesz–KDNP vezetheti a következő öt évben. A megyei jogú városok tekintetében viszont maradt a kormánypárti túlsúly, a 23-ból 13 települést a Fidesz–KDNP polgármestere irányíthat tovább, tíz városban az ellenzék jelöltje győzött.

Fotó: Havran Zoltán

A Fővárosi Közgyűlésben ugyanakkor az ellenzék kerekedett felül, és a főpolgármesteri tisztséget is az ő jelöltjük, Karácsony Gergely nyerte el. A vasárnap estig beérkezett adatok, a szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett a Fővárosi Közgyűlésben 18 ellenzéki, 13 Fidesz–KDNP és két független képviselő kap helyet a jövőben. Karácsony Gergely, az ellenzéki szivárványkoalíció jelöltje a szavazatok 50,2 százalékával végzett az élen. Tarlós Istvánra az urnákhoz járuló budapestiek 45 százaléka adta a voksát.

A választások eredményeként tehát a vidéki városok nagy részében továbbra is a nemzeti, keresztény-konzervatív erők nyerték el a választók bizalmát, Budapesten – a 2010 előtti időszakhoz hasonlóan – baloldali túlsúly jött létre.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közel 50 százalékot elérő részvételi adatok meghaladták a 2014-es önkormányzati választásét, amikor a választásra jogosultak 44, 3 százaléka járult az urnákhoz.

A politikai elemzők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a vidéken a kormánypártok megőrizték fölényüket, de a 2014-es elsöprő győzelmet nem lehetett megismételni. Azt is hangsúlyozták, hogy az elmúlt hetekben zajló kampány demotiválta és otthon tartotta a kormánypárti szavazókat, míg az ellenzékieket mobilizálta.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.