A vírus helyett Magyarország az EU célpontja

Most mindenki összpontosítson a védekezésre! – ezt üzenték a magyar kormány berkeiből, miután tegnap szintet léptek a kritikák a hazai koronavírus-törvény ügyében. Az Európai Parlament liberális, baloldali és zöldpártjai a rendkívüli intézkedések nyomán arra kérték az uniós bizottságot, hogy indítson újabb jogállamisági eljárást Magyarország ellen. Közben Donald Tusk bírálatai feltüzelték az Európai Néppárt törpepártjait: itt tizenhárom tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását. Mint az kiderül, Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken egy, a tagpártok vezetőinek küldött levélben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Tusk elnökként belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot.

2020. 04. 03. 6:05
Newly elected President of EPP Donald Tusk and EU Commission President Ursula von der Leyen are seen during the EPP congress in Arena Zagreb hall in Zagreb
Ursula von der Leyen és Donald Tusk. Tegnap már az Európai Bizottság elnöke is hazánkat támadta Fotó: REUTERS/Antonio Bronic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nemzetközi össztűz alatt van a koronavírus-törvény. Tegnap az Európai Parlament (EP) liberális, szociáldemokrata, szélsőbaloldali és zöldfrakciójának nyomására a testület vezetése döntött arról, hogy levélben kéri az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar rendkívüli intézkedések összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződéssel, egyúttal azt kérik az Ursula von der Leyen vezette testülettől: amennyiben szükséges, saját hatáskörében indítsa meg a 7. cikk szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárást. Ismert, 2018 szep­temberében az EP kezdeményezett egy ilyet Magyarország ellen a Sargentini-jelentés alapján. Akkor is a jelentéstevőt, a holland Judith Sargentinit soraiban tudó zöldek, illetve a baloldali és liberális frakciók voltak a leghangosabb bírálók.

Az Európai Bizottság elnöke is beszállt

Az uniós szerződések egyébként nem zárják ki, hogy párhuzamosan több 7. cikkely szerinti eljárás legyen ugyanazon tagállammal szemben. Ezt szabály szerint a bizottság, a parlament vagy a tagállamok harmada kezdeményezheti. Az EP most okkal passzolja a labdát a bizottságnak, ugyanis a 2018-ban a parlament által kezdett eljárás eddig nem vezetett sehova, a magyar kormány a kritikusok valamennyi kérdését megválaszolta.

A nyomás hatására egyébként Ursula von der Leyen tegnap Brüsszelben megszólalt a magyar törvényről. – A tagállami intézkedések egy része túl messzire megy, ez különösképp Magyarország esetében aggasztó – fogalmazott, de nem erősítette meg, hogy beszélt volna Orbán Viktor miniszterelnökkel az ügyben. Ugyanakkor ismét leszögezte, a bizottság valamennyi tagállam rendkívüli intézkedéseit górcső alá veszi. A Von der Leyent és a magyar kormánypártokat is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) tegnap hivatalosan nem állt be az újabb 7. cikkely szerinti eljárást szorgalmazók mögé.

Ursula von der Leyen és Donald Tusk. Tegnap már az Európai Bizottság elnöke is hazánkat támadta
Fotó: REUTERS/Antonio Bronic

Törpepártok zúgolódnak

A Néppártot mindenesetre megosztja a magyar törvény. Tegnap tizenhárom, főként északi és nyugati törpepárt kezdeményezte a jelenleg felfüggesztett tagsággal bíró Fidesz kizárását a pártcsaládból. Zömében olyan tömörülések – köztük a belga és a holland kereszténydemokraták vagy a luxemburgi Keresztényszociá­lis Néppárt –, amelyek régóta rossz szemmel néznek a kormánypártra. Donald Tusknak, a Néppárt elnökének címzett levelükben azt írták: a magyar rendkívüli intézkedések csak megerősítik a véleményüket, miszerint a Fidesz nem élvezhet teljes jogú EPP-tagságot.

A Néppárt szabályzata szerint a kizárás legalább öt tagállam hét tagpártjának jelzése alapján kerülhet terítékre. Bár a tegnapi levél ezt a követelményt megugorja, szembetűnő, hogy valóban csekély politikai súlyú pártok az aláírók. Az EPP kilenc európai ország vezetőjéből mindössze Erna Solberg norvég és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jegyezte a dokumentumot. Janez Janša jobboldali szlovén kormányfő közben pedig a Twitteren szúrt oda a magyar kormánnyal szemben szintén kritikus Donald Tusknak, hogy a néppárti elnök inkább biztosítson egészségügyi védőfelszerelést a hiánytól szenvedő országoknak.

Tusk belpolitikai játszmái

Tusk az utóbbi napokban valóban több alkalommal is rendkívül kritikusan szólt az Orbán-kormányról. Lapunk is megírta, hogy egy felvételen a vírushoz hasonlítja a magyar miniszterelnököt, majd egy Európa lerombolására tett kísérletet tulajdonít neki. Egy néppárti tagoknak küldött levélben a Fidesz mellett kiálló pártokat pedig arra kérte: a járvány lecsengését követően mérlegeljék az álláspontjukat.

Ursula von der Leyen is nekiment a magyar törvénynek
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint az kiderült, Orbán Viktor már múlt pénteken küldött egy levelet az EPP tagpárti vezetőinek, amelyben arra figyelmeztet: aggasztó, hogy Donald Tusk belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot. – Az elnöknek még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben – írta a miniszterelnök. – Miután Európa leküzdi a világjárványt, alkalmunk nyílik rá, hogy levonjuk a következtetéseket és értékeljük a megoldásokat – érvel Orbán Viktor a levélben. Azt is a néppártiak figyelmébe ajánlotta: „Ez nem játék. Minden tagállamban a polgárok élete forog kockán.”

Tegnap Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szintén azt hangoztatta: arra kér mindenkit, hogy fókuszáljon a védekezésre. – Mindenkinek az erőfeszítéseire szükség van idehaza és külföldön is – mondta, egyúttal boszorkányüldözésnek és lejáratókampánynak nevezve a történteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.