Áll a bál Czeglédy miatt az ellenzéki oldalon

Egymásnak esett a balliberális ellenzék, miután két DK-s polgármester is a több milliárd forintos csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg. A döntés ellen felszólaló pártok, amellett, hogy morálisan kétségesnek tartják a szerződéseket Czeglédy cégével, azt is nehezményezik, hogy a régi nómenklatúra tér vissza a fővárosban.

Magyar Nemzet
2019. 11. 11. 8:12
null
Nem derült ki, mi lesz a feladata Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébetváros után Újbuda DK-s polgármestere is úgy határozott, hogy a hatmilliárd forintos költségvetési csalással megvádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízza meg különböző önkormányzati cégek átvilágításával.

A polgármesterséghez saját bevallása szerint sem értő Niedermüller Péter, valamint a szuperkórház létrehozását elsőként ellenző László Imre döntése azonnal borította a látszólag remekül működő balliberális ellenzéki együttműködést. Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának megbízása ugyanis máris éket vert Gyurcsány Ferenc pártja és szövetségesei közé.

A Momentum Mozgalom álláspontja szerint Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíznak meg önkormányzati cégek átvilágításával. Fekete-Győr András pártja arra is emlékeztetett, hogy Czeglédy Csabát 2010 előtt is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt.

A DK válasza nem sokáig váratott magára: Barkóczi Balázs, a párt szóvivője szerint a Momentumnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra, és a Momentum melletti korábbi kiállásaikat is ideje viszonozni.

Más ellenzéki pártok is felszólaltak Czeglédy ellen. Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke elvárta volna, hogy Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása előtt egyeztessenek a Jobbikkal. Bencsik úgy látja, az összefogás pártjainak meg kellene újulniuk, ami Draskovics Tibor vagy Horn Gyula unokahúgának, az 56-os pesti srácokat lefasisztázó Havas Szófia fővárosi visszatérésével nem történhet meg.

– Ha ezt megspóroljuk, engedve, hogy a 2010 előtti, letűnt korok dicstelen figurái újra az élvonalba fúrják magukat, akkor mindannyian vesztettünk. Akkor hiábavalóak voltak az elmúlt évek erőfeszítései, kompromisszumai – írta Bencsik, ami arra utal, a Jobbik valóban hihetett Gyurcsány Ferenc és a szocialisták megtisztulásában.

Az LMP sem hagyta szó nélkül a már elítélt Czeglédy felemelését. A párt szerint elfogadhatatlan marad a korrupció minden formája. – Nem tartjuk észszerűnek és elfogadhatónak, hogy olyan ember cége vizsgálódjon közpénzeket érintő ügyekben, aki maga sem megbízható – fogalmazott a párt, hozzátéve, az sem tekinthető pozitív tendenciának, hogy a régi, szocialista politikai elit kétes megítélésű tagjai különböző pozíciókat kaptak a fővárosban, ezzel részei lesznek a városvezetésnek. Az LMP szerint nem lehet cél a 2010 előtti politikai világ restaurációja.

Feltehetően a negatív reakciók enyhítése érdekében a DK nyilvánosságra hozta a Czeglédy cégével kötött erzsébetvárosi megbízást. Eszerint az iroda év végéig havi 500 ezer forint + áfáért vizsgálja a rábízott önkormányzati cégeket, valamint sajtóügyekben jogi képviseletet lát el szintén havi nettó félmillió forintért. Újbuda lapzártánkig nem osztotta meg a Czeglédy irodájának adott megbízás nagyságát és időtartamát.

Tekintettel arra, hogy Czeglédy Csaba az MSZP szombathelyi szervezeténél kezdte politikai pályafutását, lapunk szerette volna megtudni, mit gondolnak a büntetőügybe keveredett társukról, ám a szocialisták lapzártánkig nem reagáltak megkeresésünkre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.