Aratáskor megnő a vadgázolások száma

A nyári betakarítások idején nemcsak az éjszakai órákban bukkanhatnak fel vadon élő állatok a közutakon. A búza és az árpa betakarítása során a termőföldekről fényes nappal is az autók közé futhatnak a mezőgazdasági gépek által megzavart, menekülő állatok, legtöbbször őzek. Egy riadt, az útra tévedt állat óriási kárt tud okozni, ha becsapódik az autóba. Az elmúlt napokban csak Tolna megye útjain 17 vadgázolás történt.

Végh Attila
2021. 07. 07. 6:18
null
A szélvédőn berepülő állat életveszélyes sérüléseket is okozhat a jármű utasainak. Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkák, egyre több mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel találkozhatnak a közlekedők. Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött jellemzően feltorlódik a forgalom, a nagy hőséggel együtt ez türelmetlenséghez, szabálytalankodásokhoz, balesetekhez vezethet.

A közlekedési rendőrök tapasztalatai szerint a mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság szerint az aratással együtt a vadveszély is nő azokon az utakon, amelyek közvetlen közelében aratást végeznek a munkagépek. A búza és az árpa között megbúvó állatok az életüket féltve menekülnek, sokszor a forgalmas utak felé. Ilyenkor nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon, éjszaka és szürkületkor, hanem egész nap óvatosan kell közlekedni a mezőgazdasági területek melletti erdősávok, termőföldek közelében is.

A menekülő vad hirtelen, féktávolságon belül lép az autó elé, az azonban nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, s mekkora lesz az ütközés ereje.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján az elmúlt napokban csak Tolna megye útjain 17 vadgázolás történt. A balesetek közül egy sérüléssel végződött, a 61-es úton ugrott az út menti búzatáblából egy őz. Egy másik vadbaleset súlyos következményekkel is járhatott volna, ha a sofőr mellett utas is ül az autóban. A jármű vezetője a 63-as főúton ütött el a jobbról, a kombájnok elől menekülő, elé ugró őzsutát.

Az állat a jármű első szélvédőjén keresztül a jobb első ülésre repült. Ha ott egy gyermek utazik, életveszélyes sérüléseket is okozhatott volna a 20 kilós, nagy sebességgel becsapódó állat.

Homoki András igazságügyi vadgazdálkodási szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, az őzek genetikai kódjába nem táplálódott be sem a gépekkel történő aratás, sem az, hogy természetes élőhelyüket forgalmas közutak keresztezhetik.

A szélvédőn berepülő állat életveszélyes sérüléseket is okozhat a jármű utasainak.
Fotó: police.hu

A szakértő szerint a vadak a kombájn vágólapjának hangja, az éles pengék elől fejvesztve menekülnek, nem nézik, merre.

Mivel az aratógépek legtöbbször nem az utakkal párhuzamosan, hanem azokra merőlegesen végzik a munkát a vetésekben, így az állat is ebbe az irányba, a gépektől minél messzebb kerülve menekül, egyenesen az utakra, féktávolságon belül keresztezve a forgalmat.

Az őzek 10-35 kilogramm súlyúak, egy felnőtt, kifejlett példány üldözés esetén akár óránkénti 50 kilométeres tempóval is képes futni. Egy ilyen sebességgel történő karambolnál az állat szinte berobban az autóba. A legtöbb súlyos baleset mégsem ilyenkor, hanem akkor következik be, amikor a nagy sebességgel haladó jármű vezetője el akarja kerülni az ütközést, és félrerántva a kormányt az árokba vagy a szembejövő forgalmi sávba hajt. A nyári vadbaleseteket odafigyeléssel, az aratások közlében fokozott óvatossággal, alacsonyabb sebességű vezetéssel lehet megelőzni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.