Arcképes igazolvány szükséges a szarvasgomba gyűjtéséhez

A feketepiacon a járványveszély idején is van keletje a jászsági erdőkből lopott szarvasgombának.

Végh Attila
2020. 11. 27. 15:07
Szarvasgomba
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November közepén véget ért a szarvasgomba engedéllyel történő gyűjtési szezonja, most már a fényképes igazolással rendelkező gombászok sem szedhetnek legálisan gombát. A tolvajokat ez nem érdekli, van olyan jászsági tölgyerdő, ahol a szarvasgombatelepeket háromméteres kerítéssel, őrtornyokkal, állandó őrszolgálattal kell védeni a tolvajoktól. A magyar szarvasgomba kilója hivatalosan 25–75 ezer forint, a feketepiacon ennek az árnak a feléért is beszerezhető a termék.

A szolnoki székhelyű Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG) fenntartásában lévő erdőkben az éves szarvasgombatermés húsz–harminc tonna közé tehető, melynek a túlnyomó része eddig az olasz és németországi feldolgozóüzemekbe került. Dégi Zoltán vezérigazgató szerint huszonöt éve derült ki, a Magyarországon termő nyári szarvasgomba jól érzi magát az alföldi erdőkben. A szakemberek szerint a szarvasgomba ára úgy hullámzik, mint a tőzsdei árfolyam, nem mindig éri meg friss gombaként értékesíteni, szárított vagy konzerv formában hosszabb ideig eláll. Augusztusban avatták fel a NEFAG saját szarvasgomba-feldolgozó üzemét, de értékesítési eredményekről még nincs adat. Szarvasgombát csak engedéllyel lehet szedni, a termék egy részét az erdő tulajdonosának kötelező leadni az engedély kiadásánál megállapított áron. A tolvajok azonban nem váltják ki a szezononként ötvenezer forintos engedélyt, így természetesen a gomba egy részét sem adják le a tulajdonosnak, ráadásul olyan erdőkbe is bemennek illegálisan, ahol csak az erdészet emberei szedhetnék a szarvasgombát.

Az alföldi szarvasgombák felfedezése után röviddel megjelentek az első önkéntes gombászok is, a tolvajok ellen már 2010-ben kerítéssel kellett védeni a tölgyerdőket. A lopási szezon csúcsa 2013 és 2016 között volt, ekkor a jászsági járőrök szinte hetente fogtak el gombatolvajokat, akik már nem is keresőkutyákkal, hanem kapával érkeztek a tiltott erdőkbe, szétrombolva minden növényt az értékes gomba keresése közben. A száznál is több szabálysértési eljárás mellett – amikor az engedély nélkül gombászók csak ötvenezer forint érték alatt loptak – kilenc olyan ügyben indult nyomozás, amikor a szarvasgombászok bűncselekményt követtek el.

A legtöbb jogsértést a Jászkisér környéki erdőkben követték el. Az itt levő tölgyesek egy része tiltott terület az engedéllyel rendelkező gombászoknak is, a NEFAG a sorozatos jogsértések miatt kénytelen volt lekeríteni az erdők egy részét. A tolvajokat ez nem zavarja, megbontották a kerítést, kijátszották az őröket, olykor három zsáknyi szarvasgombát is elloptak egyszerre. A bűnügyi felderítés adatai szerint budapesti és balatoni éttermek, illetve külföldi éttermek magyar felhajtói vették meg az árut, amit olykor még az interneten is hirdettek a tolvajok.

Fotó: Police.hu

A tolvajoknak a lopás mellett természetkárosítás miatt is felelniük kellett. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség kezdeményezésére a Szolnoki Törvényszék polgári perben napokban hozott jogerős ítéletével kötelezett egy büntető eljárásban már jogerősen elítélt gombászt, hogy a magyar állam javára száztízezer forint kártérítést fizessen, emellett eltiltotta a védett növények egyedeinek veszélyeztetésétől, illetőleg károsításától. A megyei kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala a jogszabálysértőt természetkárosítás miatt további 82500 forint természetvédelmi bírsággal is sújtotta. A Szolnoki Járásbíróság korábban környezetkárosítás bűntette, természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt egy év tíz hónapi szabadságvesztésre ítélte a gombászt, aki a Jászságban máig ismeretlen társával engedély nélkül szarvasgombát gyűjtött. Négyszáz négyzetméternyi területen elsöpörték az avart, a talajt kapával mélyen felvágták, miközben az orchideafajhoz tartozó védett növényt, 11 tő fehér madársisakot letapostak. A védett növényfaj egyedeinek pénzben kifejezett értéke tövenként tízezer forint. A növény – a védettsége okán – az állam tulajdonát képezi.

Fotó: Police.hu

A Szolnoki Járásbíróság az orvgombászt környezetkárosítás és természetkárosítás bűntette, valamint lopás vétségének kísérlete miatt mint visszaesőt, halmazati büntetésül egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlott jelenleg is szabadságvesztés-büntetését tölti.

A Szolnoki Rendőrkapitányság eljárást folytatott lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt négy jászkiséri lakos ellen. A csapat már nem kapákkal esett neki az erdőnek, hanem a klasszikus módszerrel, kutyákkal szagoltatta ki a gombát. A rendőrök az erdő környéken feltartóztatták D. Béla, D. Ferenc, D. László és D. Béla jászkiséri lakosokat, akik gépkocsival próbálták meg elhagyni a helyszínt. Az egyenruhások a járműben több kilogrammnyi szarvasgombát, lopáshoz használt eszközöket és gombakereséshez kiképzett kutyákat találtak. A nyomozók a négy férfit előállították a rendőrségre, és gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Fotó: Police.hu

A bűnügyi felderítés adatai szerint a koronavírus második hullámában elrendelt étterembezárások nem szorították vissza az illegálisan szedett szarvasgomba piacát. A felvásárlók a szarvasgomba szedésének tilalmi szezonjában is átveszik a készleteket, nem kérnek eredetigazolást. Mivel a magyar rendőrök figyelik, melyik étterem étlapján szerepel szarvasgomba, az orgazdák inkább külföldön adják el törvénytelenül megszerzett terméket, a bécsi csemegeboltokban mindig van jászsági szarvasgomba. A rendőrök az erdészet és a polgárőrség járőreivel folyamatosan ellenőrzik a tölgyerdőket, így akadályozva meg, hogy a lopott gomba kikerüljön a pultokra, asztalokra.

Homoki András vadgazdálkodási és erdészeti igazságügyi szakértő szerint egy jó orrú kutyát könnyű kiképezni a gombakeresésre. A gombásznak be kell szerezni több adagnyi szarvasgombát, ennek illatával átitatni a kutya takaróját, játékát, az eb ezek illatnyomait fogja keresni. A szakértő hozzátette, a kopók, terrierek, tacskók, a vadászatban vérnyom követésére alkalmas kutyák a legjobb szarvasgomba keresők. Egy kiképzett gombakereső kutya százezer forintot is érhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.