Beneda Attila: Mintegy 70 ezren igényelték a babaváró támogatást

A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

Forrás: MTI2020. 02. 15. 14:46
BENEDA Attila
Budapest, 2020. február 15. Beneda Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján az Országházban 2020. február 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beneda Attila az Országházban tartott nyolcadik Kárpát-medencei családi nap keretében rendezett konferencián a családvédelmi akcióterv eddigi eredményeit ismertette.

Mintegy 70 ezren igényelték a babaváró támogatást, 55 ezer támogatási szerződést kötöttek és több mint 500 milliárd forintot folyósítottak eddig – közölte.

Tájékoztatása szerint a nagycsaládosok autóvásárlását

segítő támogatásra csaknem 25 ezer kérelmet nyújtottak be, és 15 milliárd forintot folyósítottak, ami azt mutatja, hogy „erre a támogatásra is szüksége van a magyar családoknak”.

A 2015-ben bevezetett, majd tavaly kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében mintegy 300 milliárd forintos támogatást biztosítottak, ebből 2019-ben több mint 50 milliárdot fizettek ki. A falusi csokra pályázóktól pedig több ezer kérelmet fogadtak be – tette hozzá.

Beneda Attila a világon egyedülállónak nevezte a január elsejével hatályba léptetett nagyszülői gyedet és a négy- vagy többgyermekes családanyák élethosszig tartó szja-mentességét. A határon túli családtámogatási lehetőségek között a babakötvényt, az anyasági támogatást, az ottani óvoda- és bölcsődefejlesztései programokat és az Erzsébet-táborokat említette a politikus.

Az elszakított területeken élő családok támogatása is hozzájárulhat ahhoz, Magyarország hosszú időn keresztül stabil pont legyen Európában – hangoztatta.

A magyar kormány eltökélt, hogy minden akadályt, nehézséget elhárítson a házasodni kívánó és gyermekvállalást tervező fiatal párok elől – mondta Beneda Attila.

A mintegy 700 ember, köztük számos gyerek és fiatal részvételével megtartott családi napról Beneda Attila a megnyitón Wass Albertet idézve közölte: a szombati rendezvénynek a családi és a nemzeti gyökerek erősítése is célja.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a civil szféra kormányzati támogatását bemutató előadásában rámutatott: számos lehetőség kínálkozik a határon túli szervezetek számára, hogy a civil alapból további forráshoz jussanak.

A Nemzeti Együttműködési Alap 2020-as pályázatait már lezárták, a 10 384 beérkezett pályázatból csaknem 5595 nyert, amit kimagaslóan jó arány – mondta a helyettes államtitkár.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) a 2018-ban indult Köldökzsinór program eredményeiről szólva azt mondta, hogy „a magyar családpolitika 2018-ban átlépte a trianoni határokat”.

Az anyasági támogatás és a babaváró kötvényt „határon innen és túl, ugyanolyan módon és ugyanolyan összegben” lehet igénybe venni minden magyar kisgyermek megszületését követően – közölte.

A Köldökzsinór program iráni érdeklődés Kárpátalján a legnagyobb, Felvidéken pedig a legkisebb – tette hozzá. Márton Zsuzsanna, a családi napot szervező Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy szervezetük értékvállalása megegyezik a kormányéval, amely kiáll a határon túli magyar családok mellett.

Az Országházban megtartott eseményt a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.