Benkő Tibor: A magyarok biztonsága nem mérhető pénzben

Minden eszköz megvásárlásánál az is fontos szempont, hogy ez a magyar gazdaság érdekeit is szolgálja.

Forrás: Kossuth Rádió2020. 11. 22. 10:51
BENK Tibor
Gyõr, 2020. október 1. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszél a nyugállományú katonáknak és honvédségi nyugdíjasoknak szervezett találkozón a gyõri MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred elõadótermében 2020. október 1-jén. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány elleni védekezés során a 93 kórházban tevékenykedő ezeregyszáz honvéd elsősorban logisztikai feladatot lát el, a kórházak működését segíti elő – nyilatkozta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter rámutatott, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a katonák bevonása jó döntésnek bizonyult, széles körben lehet ugyanis őket foglalkoztatni: ha kell

testhőmérsékletet mérnek, kísérik a betegeket, a raktárban pakolnak, szállítanak, vagy akár adminisztratív feladatok elvégzésében is segítik az egészségügyi dolgozók munkáját.

Hangsúlyozta, hogy bár a honvédeket nem vonják be az egészségügyi ellátás rendszerébe, minden katona fel van készítve ön és kölcsönös segítségnyújtásra, arra, hogy hogyan kell életet menteni, vagy életben tartani embereket.

A honvédelmi miniszter a kórházparancsnoki rendszerrel kapcsolatban elmondta: a kórházakban tevékenykedő honvédekhez hasonlóan a kórházparancsnokok is a működés, a fenntartás, valamint az üzemelés folytonosságát és biztosítását szolgálják. Ők szintén a vezetésnek segítettek megszervezni a logisztikai ellátást: a raktározást, a szállítást, valamint összehangolják a kórházak közötti tevékenységet. Hozzátette: a kórházparancsnoki rendszer jelenleg is működik, viszont a beosztottak már jóval kevesebb feladatot látnak el.

Az utcai járőrözéssel kapcsolatos kritikára és aggályokra reagálva hangsúlyozta:

a magyar katonától nem kell félni, hiszen a járőrtevékenység a közbiztonság erősítését és annak a hatékonyságát szolgálja.

A magyar katona csak abban az esetben visel fegyvert, ha saját magát vagy a rá bízott személyeket kell megvédenie.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy hazánk biztonsági helyzete ugyan stabil, de ez nem jelenti azt, hogy idehaza nem állhat fenn terrorfenyegetettség veszélye, hiszen ismert, hogy mi történik a nagyvilágban vagy éppen a közvetlen szomszédunknál is. Ugyanakkor azt látni kell – tette hozzá –, hogy nemcsak a terrorfenyegetettség van jelen a világon, hanem ott vannak azok az emberek is, akik bűncselekmények elkövetésére hajlamosak, ezért a honvédek esetében is célszerű a fegyverviselés, hogy fel tudjanak lépni az olyan helyzetekben is, mint ami legutóbb az 1-es villamoson történt.

Benkő Tibor a Honvédelmi és haderőfejlesztési program kapcsán rámutatott: a XXI. században már egyáltalán nem járható az az út, hogy a lepusztult és leamortizálódott harmincöt-negyven éves technikákkal kelljen felvenni a harcot a század kihívásaival szemben. Hangsúlyozta:

a megvásárolt haditechnikai eszközök bár sokba kerülnek, de az ország és az emberek békéjének és biztonságának a garantálása pénzben nem mérhető.

Továbbá minden eszköz megvásárlásánál az is fontos szempont volt, hogy a magyar gazdaság érdekeit is szolgálja. Ez nem csak üzemet és gyárat, hanem foglalkoztatást is jelent – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.