Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 20., szerda, Fábián, Sebestyén napja
HÍR TV – KEMÉNYMAGFekete-Győr András az oviban érzi magát.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/csak-a-magyar-hatosagok-altal-bevizsgalt-vakcinat-hozunk-forgalomba-9009104/

Elfogadhatatlan az uniós pénzek politikai kritériumokhoz kötése

Az elmúlt heti adatok alapján három- és ötezer között volt a fertőzések száma, ami mérséklődést illetve állandóságot mutat. Ez feltehetőleg emelkedni fog, mert megkezdődött a rendszeres tesztelés – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, ezzel magyarázta, hogy magasabb lett a mai fertőzési számadat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte: a különböző eljárásrendek tesztelési adatait egységesen nyilvánosságra hozzák majd, valószínűleg már a hétvégén. A kormány úgy döntött, az eddigi intézkedéseket tartja fenn. Egy változás van, az idősek vásárlási idősávja, ami a tavasztól eltérően lehetővé teszi az idősek számára, hogy bármikor vásároljanak, de lesz számunkra egy védett időszak is.

A vakcináról szólva a miniszter elmondta: a kormány tárgyalt arról, hogy honnan és milyen gyorsan lehetne vakcinát szerezni. Bármilyen vakcinát vesznek is, csak olyan kerülhet forgalomba, amit a magyar hatóságok bevizsgáltak – szögezte le. Megerősítette azt is, hogy önkéntes és ingyenes lesz az oltóanyag beadása. 12 millió fölötti adag amerikai és európai fejlesztésű vakcinát kötött le a kormány, és tárgyalnak Oroszországgal, Izraellel és Kínával is.

Rossz hír, hogy a Pfizer cég, ha elkészül a vakcinája, először Amerikába fog szállítani. Ez mutatja, hogy a tavaszhoz hasonlóan minden ország a saját érdekét nézi. Előnyben vannak a fejlesztő országok – szögezte le Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt arról is, elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumokhoz kössék a Magyarországnak járó uniós pénzeket, a kormány továbbra is ellentétesnek tartja a lisszaboni szerződéssel az EP és a német elnökség által elfogadott tervet.

Hangsúlyozta: hazánk évente négymilliárd eurót kap, miközben hatmilliárd eurót visznek ki az országból,

azaz szó sincs arról, amit az ellenzék állít, miszerint könyöradomány lenne az uniós támogatás. Egy kölcsönösen nyertes szituációról van szó, amit továbbra is fenn kell tartani – mondta a miniszter.

A miniszter beszélt arról is, hogy ha bárkinek kétsége lenne az ügy politikai vonatkozásáról, annak elég elolvasnia Soros György legutóbbi cikkét. – Brüsszelben csak az lehet jogállam, ha valaki beengedi a migránsokat – fogalmazott.

A nyugati sajtószabadságról pedig azt mondta, az az újság, amelyik Soros cikkét közzétette, Orbán Viktor válaszát már nem engedte megjelenni.

– Eddig nem született kormánydöntés a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatáról az iparűzési adó felfüggesztésével kapcsolatban – mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely.

– Az új amerikai adminisztrációnak is joga van meghatározni, milyen bevándorlási politikát kíván folytatni. Ebbe mi soha nem akartunk beleszólni, és a magyar kormány sem kívánja a döntési jogosultságát másnak átadni a bevándorlás kérdésében, de ezt fordítva is elvárja – mondta Gulyás Gergely. Amerikában más történelmi tapasztalatok vannak az integrációról – jegyezte meg, és megismételte, a kormány ragaszkodik hozzá, hogy maga határozza meg, ki jöhet Magyarországra – emlékeztetett.

Biden azt mondta, hogy készen áll a világ vezetésére, de Gulyás Gergely szerint Magyarországon a magyar választók akarata kell érvényesüljön. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Magyarországon az ország vezetése azok dolga, akiket négyévente megválasztanak.

A nyugat-európai sajtóban csak egy vélemény jelenhet meg – jegyezte meg Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem közölte Orbán Viktor válaszcikkét.

A demokrácia és a sajtószabadság alapvető szabályai szerint illett volna közölni a cikket – mondta a miniszter.

Nem kaptak megfelelő ajánlatot az Európai Bizottságtól és Németországból – mondta a miniszter, ezért vétózni fog Lengyelország és Magyarország. Az unióban nélkülünk nem lehet döntést hozni – mondta Gulyás Gergely, és emlékeztetett: Orbán Viktor már jelezte, hogy az új generációs alapot kormányközi szinten is létre lehet hozni, de a költségvetés csak mindenki egyetértésével fogadható el. Reméljük, lehet megoldást találni a kialakult helyzetre, de a kormány nem tud engedni az álláspontjából – szögezte le a miniszter.

Nincs mit megtámadni a bíróságon, mert nincs elfogadott jogállamisági mechanizmus – mondta Gulyás Gergely az Európai Bizottság elnöke felvetése kapcsán, a hetes cikkely szerinti eljárásról pedig azt mondta, az kínos az unió számára, mert mutatja, hogy politikai szándékok mentén, döntés nélkül folytatnak eljárást Magyarországgal szemben. Tőlünk akár folytatódhat is ez az eljárás – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a bírósági jogorvoslat lehetőségének felvetése jó irány, de önmagában nem elegendő, hiszen a rendelettervezetnek nincsenek objektív számonkérhető kritériumai.

Arról, hogy Dobrev Klára uniós pénzből kampányol a kormány ellen, a miniszter további kérdésre válaszolva kifejtette: nincs olyan nemzetközi támadás, aminek a magyar ellenzéki pártok ne válnának örömmel a részeseivé.

A BKV gyanús busztenderéről pedig kijelentette, hogy az a korrupciónak egy olyan nyílt és leplezetlen formája, ami teljesen vállalhatatlan.

A kormány dolgozik azon, hogy megoldást találjon arra, miként maradhatnak táppénzcsalás nélkül otthon a szülők gyermekeikkel, ha járvány miatt bezár az iskola – mondta Gulyás Gergely. A miniszter azt is elmondta: az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött meg március óta koronavírussal.
Kifejtette: a szakmai szervezetek megoszthatják az adatokat a nyilvánossággal, a kormány maga is az alapos napi tájékoztatást tartja fontosnak a járvány kapcsán, de előállhat olyan helyzet, hogy néhány nap késéssel jelentenek betegeket a kórházak. Jelenleg hazánk adatszolgáltatási rendszere a naprakészek közé tartozik Európában – tette hozzá Gulyás Gergely.
Arról is beszélt, hogy az idősek érdekeit képviselő szervezetek józan ésszel aligha tehetnek mást, minthogy üdvözlik az új idősávot, mert az idősek bármikor mehetnek vásárolni, de védett időszak is van részükre.
Világos, hogy a vírus az idősekre és krónikus betegekre jelent jelentős veszélyt, ezért őket kell elsősorban védeni. Ezt segíti az idősáv
– mondta a miniszter, és hozzátette: úgy határozták meg az idősávot, hogy másoktól a legkisebb áldozatot követelje, de a járványhelyzet alatt ezt az áldozatot a fiataloknak meg kell hozni.

Magyarország 2021-ben is több százmilliárdos támogatást kap az uniótól és a költségvetés is stabil, az ország működni fog – mondta Gulyás Gergely. A Momentum felvetéséről, hogy a miniszterelnök édesapját zárják ki a közbeszerzésekből, a miniszter úgy fogalmazott: bár a Momentum minden internacionalista lépést támogat, felvetésük érthetetlen, mivel a magyar közbeszerzési szabályok az uniós szabályokat követik.

A miniszter közölte: az iskolákban nemcsak a pedagógusokat tesztelik, hanem minden dolgozót, ezt adták utasításba a kormányhivataloknak. Gulyás indokoltnak nevezte a táppénzszabályok egyszerűsítését az oktatási intézményekben, ezt tervezi a kabinet. Aki ma iskolában pedagógusként dolgozik, az minden bizonnyal ott kapta el a betegséget, így jár neki a százszázalékos táppénz – mondta.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a hazai sípályák kinyitásáról egyelőre nem született döntés, azt viszont továbbra sem javasolják, hogy bárki külföldi síelést tervezzen.

Eddig egyetlen magyar cég külföldi felvásárlását sem kellett megtiltani a koronavírus miatt – mondta Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy nem minden oltóanyagot kell mínusz hetven Celsius-fokon tárolni, de igyekeznek biztosítani minden lehetséges kapacitást a hűtésre. Ez egyelőre könnyebb, mint hozzájutni az oltóanyaghoz – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a Jóisten úgy teremtette a világot, hogy gyermeke egy férfinak és egy nőnek lehet, ezért nem fogadhatnak örökbe az egynemű párok gyereket. Megjegyezte: a Fidesz csak fenntartja azt a szabályozást, amit még Draskovics Tibor alkotott meg minisztersége idején.

A miniszter elmondta: a kamupártok elleni küzdelem a gyakori ellenzéki kritika kapcsán is indult el, és az ellenzék számára sem lehet sérelmes, hogy 71 körzetben kell jelöltet állítaniuk a pártoknak.

Egy másik kérdésre úgy reagált: a 2020-as költségvetésben 16 százalékkal több forrás jut az önkormányzatoknak. A közös veszélyben a közös teherviselés elve hangsúlyozott, ami az önkormányzatokra is vonatkozik. Mindenkinek segítenie kell a gazdaság talpra állításában – tette hozzá. A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy jövőre is felére csökkentené a párttámogatásokat. Megjegyezte: helyesnek gondolták, hogy a pártok is példát mutassanak ebben a tekintetben.

A kibertámadások elleni védelem is kulcsfontosságú manapság, és ezen a területen komoly fejlesztések történtek, az ország felkészült akár jelentős beavatkozási kísérletre is – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ne korábbi tapasztalataink alapján ítéljük meg Joe Bident, hanem várjuk meg, hogyan viszonyul Közép-Európához az új adminisztráció

– válaszolta egy következő kérdésre Gulyás Gergely.

A miniszter kijelentette: a magyar pénzügyi finanszírozás 2022 végéig biztosított, kimondott árfolyamcélja nincsen a kabinetnek. Közölte: mint azt mindeddig tette, a kormány jövőre is megpróbálja csökkenteni az államadósság szintjét, ám most egy olyan gazdasági válsághelyzet van, amelyen csak a beruházások ösztönzésével lehet túljutni.

Jelenleg 961-en vannak intenzív osztályon a járvány miatt – mondta el Gulyás Gergely.

Volner János módosító javaslata még jobb lehetőséget ad a kamupártok elleni küzdelemre, a baloldal pedig feltehetőleg úgyis az egységes indulás mellett dönt – mondta egy másik újságírói kérdésre Gulyás Gergely, és emlékeztetett: 2021 január elseje után már nem lehet módosítani a választási törvényt a következő választások előtt.

A miniszter türelmet kért. A kormány, amint tud dönteni a karácsonyra elfogadható szabályokról, meg fogja ezt tenni, és nyilvánosságra hozza a tudnivalókat.

A miniszter kifejtette:

karanténkötelezettség áll fenn formális határozat nélkül is, ha valaki megfertőződött, és pozitív lett a tesztje.

Minden az elmúlt félévben végbement átalakítás a járványügyi felkészülés jegyében történt, és azzal a politikai eredménnyel is dicsekedhetünk – tért ki rá Gulyás Gergely – hogy az átalakításról szóló jogszabályt az ellenzék is támogatta. Nagy eredménynek nevezte, hogy a hálapénzt ki tudják vezetni, és jövőre tisztességes béreket kaphatnak az orvosok. Reméljük nem a járványok kora következik, de egyértelművé vált, hogy szervezett irányítási rendszerben működő egészségügyre van szükség. Ez nem jelent kórházbezárásokat, ám szükséges volt az Országos Kórházi Főigazgatóság létrehozása.

Gulyás Gergely elmondta azt is: csak az ellenzék támogatásával változtatnak a választókerületi térképen. Szinte biztosan kijelenthető, hogy ugyanazok a választókerületek lesznek 2022-ben, mint 2018-ban voltak.

Ellenzéki javaslatot támogatott a kormány, amikor 71-re emelte a kötelezően elindítandó egyéni jelöltek számát az országos listaállításkor. Elmondta: ehhez csupán a nyolcmillió választópolgárból 35 ezer támogatóra van szükség.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a járvány miatt mentális nehézségek is jelentkeznek. Elmondta: Magyarországon ötven éve vannak lelkisegély-szolgálatok, ma 22 működik, de a járvány miatt egy újabb számot is lehet hívni. Hozzátette: egymásért is sokat tudunk tenni, egy jó szóval, egy bevásárlással vagy bármilyen figyelmességgel.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A héten dönthetnek

Szijjártó Péter a kínai és az orosz vakcinabeszerzésekről tájékoztatott
A tervek szerint akár a héten döntés születhet a Szputnyik vakcina magyarországi engedélyezéséről.

Forrnak az indulatok

Levélben tiltakoznak az EP-képviselők a Minority SafePack elgáncsolása miatt
Az Európai Parlamentben forrnak az indulatok, amiért az Európai Bizottság elsöpörte a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Kiemelt

Bravúr a javából! Drámai meccsen győztük le a németeket
Lékai Máté gólja döntött másodpercekkel a vége előtt az utolsó csoportmeccsünkön.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Poszt-trauma

Színművészetis olcsó siker
Ódry Árpád dédunokájának az őse életének alapos áttanulmányozását ajánljuk.

Poszt-trauma

Gyurcsány azért záratta be az OPNI-t, nehogy őt és elvtársait zárják be
A rendszer az, hogy az abnormalitás tartja egyben az ellenzéket.

Poszt-trauma

Tévedések szomorújátéka
Az ellenzék népszerűsége ott kullog valahol a hitelességük szintjén.

Aktuális

Az SZTE átalakulása a Dél-Alföld régió számára előnyös lehet
A Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás azonban még nem eldöntött tény – jelentette ki Rovó László rektor.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!