Csak szükségszerű fakiváltással épül a belvárosi pihenőpark

Csak invazív, menthetetlenül beteg, valamint olyan növényeket távolít el a belvárosi önkormányzat a Bástya utcai pihenőpark kialakítása során, amelyek az örökségvédelmi szempontból megvédendő történelmi városfalat veszélyeztették – reagált az V. kerületi önkormányzat azokra a vádakra, amely szerint egészséges fákat vágtak ki a Bástya utcai pihenőpark kialakításakor.

2021. 01. 08. 14:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) vezette V. kerületi önkormányzat számos fejlesztéssel tette kényelmesebbé és élhetőbbé a Belvárost. A Bástya utcai telken például kialakítanak egy pihenőparkot, régészeti bemutatóteret, valamint mini tanösvényt a városfal gyilokjárónak nevezett részén, ahol érdekes felszín alatti régészeti emlékek is találhatók. A térszín alatti kiszolgáló helyiségek, mint porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér várja majd a pihenésre vágyókat. A pihenőpark megépítése mellett a Veres Pálné utca–Szarka utca és Vámház körút közötti szakaszának út- és járdarekonstrukcióját is megvalósítják.

Szakmailag indokolt fakiváltás

A beruházáskor minimális mennyiségű fát távolítanak el, azokat is szigorúan szakmai szempontok alapján.

A fakiváltás szükségessége szakmai és nem politikai kérdés. Önkormányzatunk ennek megfelelően, szakemberek véleménye alapján jár el a fakiváltási ügyekben, nem pedig az egyes politikai véleményekhez igazodó módon

– tudatta lapunkkal Belváros-Lipótváros Önkormányzata, miután azzal vádolták meg a helyhatóságot, hogy egészséges fákat vágatott ki a beruházás területéről. Az önkormányzat leszögezte: tavaly szakemberekkel felmérették a kerület teljes faállományát, azaz közel ezerötszáz fát. Az egyenként történő szemrevételezést követően kiválasztott nagyjából kétszáz egyedet igazságügyi fa szakértő vizsgálta meg, és ez alapján jelölte ki azokat a növényeket, amelyek nem tarthatók meg biztonsággal a kerület utcáin, vagy kezelésre szorulnak.

A Bástya utcai telken korábban megtalálható növények kivágása és a terület rendezése ennek a városüzemeltetési, fenntartási folyamatnak a részeként történt, s a kerület szakemberek által felmérte a kerületi kezelésű fákat, majd döntött azok kezeléséről, vagy kivágásról és újra telepítéséről, minőségi cseréjéről – tisztázta a helyzetet az önkormányzat. Hozzátették: a telken korábban a növények jellemzően összenőtt magoncok, sarjfák vagy olyan invazív növények, illetve gyomfák voltak, amelyek vagy az életciklusuk végén jártak, vagy menthetetlenül betegek voltak, így a megtartásuk nem lett volna célszerű, vagy az örökségvédelmi szempontból megvédendő történelmi városfalat veszélyeztették.

Megyeri Szabolcs, Belváros-Lipótváros főkertésze a videóban részletesen beszél a kerület faállományának a felméréséről.

Egészségre káros, beteg növényeket vágtak ki

Szükséges volt kivágni 11 darab fehér eperfát, amely jelentősen szennyezi a környezetét; négy bálványfát, amely invazív fafajta; három török mogyorófát és egy szibériai szilt, amelyek pedig túl közel voltak a védendő városfalhoz. A Leyland ciprusok, amelyek nem fának, hanem cserjének minősülnek, betegek voltak, mai tudásunk szerint gyógyíthatatlanul, egy részük már korábban ki is száradt – részletezte az önkormányzat a kivágott növények fajtáit és eltávolításuknak az okait.

Nyomatékosították: minden egyes beruházásánál arra törekednek, hogy annak eredménye a lehető legnagyobb mértékben növelje a zöldfelületet,

így a tervek szerint a Bástya utcai telken is a szakvéleményben foglaltnál jóval nagyobb mértékű pótlásra, minőségi cserére kerül sor.

A tervek szerint a telken több mint húsz fát és több mint nyolcszáz négyzetméter cserjét és évelőt telepítünk, ezzel a zöldfelület arányát a korábbi 4,5 százalékról több mint ötvenre növelve. Mindezen felül a tűzfalakra akár több mint hatszáz négyzetméter felületű zöldfal kialakítását tervezzük – sorolta a zöldesítési tervet az önkormányzat.

a Baloldalon nem kavar port az „egészségügyi” fairtás

Számos esetben a baloldali zöldpolitikusok fajsúlyos beruházásokat, fejlesztéseket támadtak meg, legtöbbször politikai okokból. Az eddig ismert legnagyobb precedens ügy a Liget projekt kálváriája. A hivatalos számokból kiderül, hogy a grandiózus beruházás befejeztével nagyobb zöldfelület létesül, mint az eredeti állapotában volt. Ezen felül

több baloldali polgármester például V. Naszályi Márta, Pikó András és Soproni Tamás is döntöttek szakemberek közreműködésével betegnek nyilvánított fák kivágásáról. Érdemes megjegyezni, hogy ezekben az ügyekben nem hallatták a hangjukat a baloldali politikusok, és aktivisták sem bilincselték fához magukat.

Sőt, a Karácsony Gergely által Budapest főtájépítészének kinevezett Bardóczi Sándor még meg is védte a VIII. kerületet vezető Pikó Andrást, amikor a Rókus kórháznál egészségesnek tűnő fákat vágatott ki. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Vannak egészségi okokból, veszélyhelyzet megelőzése miatti fakivágások. Ezek rendben vannak – nyilatkozta korábban Bardóczi.

Zöld Belváros

Az V. kerületi önkormányzat 2014 óta több mint háromszáz fát telepített, s minden közterület-fejlesztésénél növelte a zöldfelületeket, továbbá hagyományt teremtett a társasházi közösségek számára évente kiírt zöldpályázatával. Emellett Magyarországon elsőként kezdték használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércellarendszert, s olyan újdonságokat is bevezettek már, mint az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal, vagy a 2020-ban a József nádor téren kialakított zöld-buszmegálló. Az önkormányzata egyik legnagyobb volumenű zöldfejlesztése a Podmaniczky tér megújítása volt, ahol 82 új fa, kétszázhúsz négyzetméter cserje, valamint negyven négyzetméternyi évelőfelület ültetésével valóságos városi erdőt hoztak létre. Mindezek elismeréseképpen az V. kerület 2019-ben Virágos Magyarország fődíjat nyert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.