Családias otthonokba költöznek Zalában a szociális intézmények lakói

Jelenleg 13 ezer ember él Magyarországon 50 főnél nagyobb létszámú otthonokban, a hosszú távú tervek szerint 2036-ig akit lehet, családias otthonokba költöztetnek – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára pénteken.

Forrás: MTI2019. 12. 12. 13:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila a Zala megyei Magyarszerdahelyen működő szociális intézmény, valamint a Pölöskefőn kialakított egyik családias otthonban tett látogatását követően beszélt arról, hogy a régi, berögzült, nagy intézményekben történő ellátás helyett a fogyatékkal élők számára lehetőség szerint családias otthonokat kell biztosítani. Ez akkor működik jól, ha a kormány által nyújtott „támogatott lakhatás” mellett az adott település is elfogadó, támogató közösségként fogadja az ellátottakat – mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy az évtizedek alatt berögzült ellátási formák átalakításához is időre van szükség, és minden ápolt egyéni helyzetét figyelembe kell venni. Jó példának nevezte a zalai programot, amelynek révén a Magyarszerdahelyen működő, fogyatékkal élők intézményéből fokozatosan kisebb lakóotthonokba költöznek az ellátottak, miközben a hasznos időtöltést biztosító foglalkoztatásukról is kiemelten gondoskodnak.

Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója arról beszélt, hogy a Magyarszerdahelyen élő 57 ellátottból kilencen költözhettek ki szeptemberben a közeli Pölöskefőn felépített házba. Felsőrajkon két hasonló otthon épül, amelyeket a jövő év februárjában vehetnek birtokba a közel 527 millió forintból megvalósuló intézménykiváltási program keretében.

Zala megyében jelenleg összesen 20 ház épül az ápoltaknak, akik az eddigi négy-hatszemélyes intézményi elhelyezés után kétágyas szobákba kerülnek. Új otthonaikban a kertet is gondozzák, állatokat tarthatnak.

Az igazgató hozzáfűzte: Magyarszerdahelyen az ország egyik legjobban működő szolgáltatóközpontját alakították ki a fogyatékkal élők számára, akik papírmerítéssel, illetve más kézműves tevékenységgel foglalkozhatnak. Autista emberek farmot is működtetnek. Mindez példa lehet arra, hogy miként is lehet szociális szolgáltatásokat nyújtani az arra szorulók számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.