Decemberre várható a járvány tetőzése, onnan remény van a számok csökkenésére

Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzöttség szempontjából hazánk továbbra is elmarad az uniós átlagtól.

Veres László István
2020. 12. 03. 16:06
null
Az operatív törzs sajtótájékoztatója.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző 24 órában 6635 újabb koronavírus-pozitív személyt regisztráltak, ezzel 231 844 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 182, többségében idős, krónikus beteg, de volt fiatalember is az elhunytak között. Így 5324-re emelkedett a járvány áldozatainak száma, a gyógyultak pedig 67 033-an vannak. Napok óta kevésbé nő a kórházban ápoltak száma, jelenleg 7693 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző nap statisztikáját az országos tiszti főorvos. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy nagymértékben megnőtt a mintavételek száma, amely mára megközelítette az 1,9 milliót. Közölte: úgy tűnik, hogy

decemberre várható a járvány tetőzése, onnan remény van a számok csökkenésére.

Elmondása szerint fertőzöttségben hazánk továbbra is elmarad az uniós átlagtól, az elhunytak tekintetében pedig a középmezőnyben foglalunk helyet. Kiemelte, hogy a járvány megfékezésében lényeges előrelépést jelent majd a leendő védőoltás.

Az oltás iránti igény felmérése érdekében Müller Cecília a következő napokban levelet küld a nyugdíjasoknak, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy térítésmentesen visszaküldhető válaszboríték.

– Akinek van internetelérése, annak nem kell visszaküldenie a válaszlevelet, hanem a jövő héten induló Vakcinainfo.gov.hu weboldalon is jelezheti igényét a koronavírus elleni vakcinára – tudatta a tiszti főorvos. Hangsúlyozta: fontos tudni, hogy milyen az oltás iránti igény, a felmérés abban segít, hogy előkészíthessék a vakcina tömeges beadásának gyors és hatékony feltételeit. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy

az elmúlt hét napban 39 809 volt az új fertőzöttek száma, a legnagyobb mértékben Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Győrött regisztráltak új eseteket.

A szakember kitért rá, hogy bár továbbra is emelkedő szakaszban vagyunk, ám kevésbé dinamikus az esetszámok növekedése, ami biztató. Hozzátette: szinte valamennyi környező országban nálunk dinamikusabban nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Müller Cecília közölte: a WHO szerint

191 országban van jelen a koronavírus-járvány, amelynek megjelenése óta 64 millióan fertőződtek meg, a halottak száma eléri a másfél milliót, és 41 millióan már meggyógyultak.

Az előző héten világszerte négymillió új esetet detektáltak és 69 ezer halottról számoltak be. A legtöbb beteg Amerikában és Európában van. A tiszti főorvos ismét felhívta a figyelmet, hogy a járvány elleni szabályokat szigorúan be kell tartani, majd megismételte: arról, hogy az ünnepek idején milyen szabályok lesznek érvényben, a jövő héten dönt a kormány.

Kiss Róbert alezredes elmondta: a maszkviselési szabályok megszegése miatt tegnap 243, a rendelet hatálybalépése óta pedig összesen 10 420 személlyel szemben intézkedtek. Az üzletek nyitva tartása és a benttartózkodási szabályok ellenőrzése során három esetben döntöttek üzlethelyiség ideiglenes bezárásról, ezzel immár összesen 92 ilyen szankciót szabtak ki. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy

éjjel a rendőrség ellenőrzést végzett egy IV. kerületi rendezvényteremben, ahol az ott tartózkodó 21 személy közül csak ketten viseltek maszkot.

Ezért és a kijárási tilalom megsértése miatt 19 személlyel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, és döntöttek a helyiség 30 napos bezárásáról. Ugyancsak Újpesten szintén 30 napra bezárattak egy edzőtermet, ahol heten tartózkodtak. Egy VIII. kerületi csemegeüzletre hét napra került lakat. Kiss Róbert hozzátette: a kijárási tilalom megszegése miatt az előző napon 243, összesen pedig 8851 személlyel szemben intézkedett a rendőrség. Jelezte, hogy az elmúlt 24 órában 7238 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 50 430 ilyen intézkedés van érvényben. A karanténszabályok ellenőrzésére használatos mobiltelefonos applikációt 3838-an használják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.