A baloldali kerületeket kiterjedt tanácsadói hálózat szövi át

Ezeket a tanácsadókat pedig a kerületi lakók fizetik.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 04. 26. 16:32
Budapest, 2024. január 31.
V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fõvárosi frakcióvezetõje, I. kerületi polgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. január 31-én.
MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel ezelőtt a kampányban az „urambátyámvilág” végét ígérték, mégis a baloldali vezetésű önkormányzatok fizetési listáin számtalan „régi jó elvtársat” és „újdonsült harcostársat” találunk, megannyi különös, ellentmondásos figura – esetenként cég, civil szervezet – mellett – hívta fel a figyelmet a Tűzfalcsoport. Az is jelezték, hogy a közelmúltban több adatigénylést is adtak be az ellenzéki polgármestereknek, például az általuk a teljes jelenlegi ciklusban foglalkoztatott tanácsadókról.

A Budavári Önkormányzat részéről Karácsony Gergely párttársa, V. Naszályi Márta polgármester válaszolt: állítása szerint ők nem alkalmaznak tanácsadókat.

Felmerül a gyanú, hogy V. Naszályi Márta elhallgat néhány dolgot, hiszen 2022 októberében még elküldött egy táblázatot, benne tíz névvel. 

Idén pedig nemcsak a korábbi, hanem a hatályos szerződéseket is letagadta.

– hangsúlyozták.

A 2022. októberében a budavári önkormányzat ezeket a cégeket jelölte meg főbb megbízottként:

  • a Complexert Informatikai és Tanácsadó Kft. 35 560 forintot óradíj ellenében adott közbeszerzési tanácsokat,
  • a Lokáció Ingatlanpiaci Tanácsadó Kft. 1,397 millió forintért készített egy lakásgazdálkodási koncepciót,
  • a Nemzedék Nonprofit Kft. havi 2,540 millió forintért tanácsokat nyújtott európai uniós pályázatok előkészítéséhez,
  • a Monitoring és Szervezetfejlesztési Bt. a „kabinet döntés előkészítési folyamatainak szervezeten kívüli támogatásáért és koordinációjáért kapott havi 495 ezer forintot,
  • az OLC SYSTEM Tanácsadó és Szolgáltató Kft. energiamonitoring szolgáltatásra szerződött havi 460 ezer forintért,
  • az ECOPROF 2006 Oktatói Bt. havi négyszázezerért vállalta a Budavári Lakásügynökség megalapításának előkészítésével kapcsolatos tanácsadást,
  • a Statera Consultancy Kft. pedig havi 350 ezer forintért adott tanácsokat, készített elemzéseket és folytatott le szakpolitikai konzultációkat személyesen,
  • továbbá szerződéses viszonyban állt a hivatal egy ügyvédi irodával is.

Ezeken kívül megemlíthető Varga Áron egyéni vállalkozó, aki az önkormányzat honlapja szerint havi 350 ezer forintért ad aktuálpolitikai és szakpolitikai tanácsokat 2020. november 2. óta. Az egyéni vállalkozó 2020-ban a baloldali Mérce és a Partizán célkeresztjébe került, amelyek „lobbistaként” emlegették. Korábban azt írták róla, hogy „amellett, hogy a kerületi polgármesterek munkájában segédkezik, egy tanácsadó cégen keresztül az Airbnb-vel is kapcsolatban áll. A Partizán informátorai szerint az ingatlancég felsőbb vezetői kérésére találkozókat is szervezett az önkormányzati képviselőkkel – írták. Hozzátették: bár V. Naszályi Márta tagadja, a Tűzfalcsoport információi szerint még mindig fizetik Varga Áront.

Őrsi Gergely, a második kerület baloldali polgármestere állítása szerint fontos számára a közlekedés, még sincs egyetlen urbanista vagy közlekedési mérnök tanácsadója. Ellenben kommunikációs és PR-tanácsadóból négyet is alkalmaz – derült ki egy Tűzfalcsoporthoz eljuttatott olvasói listáról.

A táblázat szerint:

  • Baranyi Mária ev. külpolitikai és protokolltémában ad tanácsokat a politikusnak,
  • Lóránd Gergely ev. a személyközi kapcsolatainak szervezésével, koordinálásával és szaktanácsadással foglalkozik, 
  • a Positum Plus Kft. tulajdonképpen ugyanezt teszi, de kifejezetten a hazai és nemzetközi sportszervezetekre fókuszálva, 
  • míg a Statera Consultancy Kft.-vel kommunikációs és politikai tanácsadásra szerződött.

Tehát míg a II. kerületnek vannak valós és mindmáig megoldatlan problémái, addig Őrsi Gergely nem a megoldást segítő szakértőkkel, hanem a baloldalhoz köthető emberekkel veszi körbe magát – mutattak rá.

A Statera Consultancy ügyvezetője az a Varga Áron, aki több ellenzéki vezetésű kerületnek is dolgozik vagy dolgozott, mint a Budavári Önkormányzatnak egyéni vállalkozóként – mutattak rá.

A Positum Plus Kft. pedig az MSZP-s Török Ottó, azaz Őrsi Gergely egyik párttársának a cége. A társasággal egy határozott idejű szerződést kötöttek, amely 2023. május 16-tól 2024. február 15-ig volt érvényben, és havi 381 ezer forintos megbízásra szólt – írják.

Fontos személy Baranyi Mária is, aki 1994 és 1998 Horn Gyula titkárságvezetője volt, és később is mellette dolgozott. Aztán egy rövid időre feltűnt Márki-Zay Péter mellett Hódmezővásárhelyen, 2020. március 23-tól viszont havi bruttó kétszázezer forintért dolgozik a második kerület külkapcsolatainak fejlesztésén – ismertetik. Hozzátették: ezért szerepe lehetett abban, hogy Budapest és Bécs második kerülete együttműködési megállapodást kötött. A megállapodásról akkor ezt írták: „az együttműködés középpontjában főként önkormányzati, kulturális és demokráciapolitikai kérdések állnak”.

Az eddigieken túl az önkormányzati lista megemlíti még az Axing Kft.-t, amely csaknem négymillió forintért vett vagy vesz részt egy energiahatékonysági projektben, valamint Szalai Krisztina egyéni vállalkozót, aki művészeti és kulturális tanácsadásért havi 260 ezer forintot kap 2023. május 1-től 2024. május 31-ig – írják. Rámutattak: utóbbi valószínűleg azonos Cserna Antal színművész feleségével, Szalay Krisztinával. Ha igen, akkor korábban a GENERALP-ART-i Kkt-vel is dolgozott Őrsi Gergelynek. A társasággal 2020. március 1-jén kötöttek egy havi bruttó 250 ezer forintos szerződést, amelynek értelmében „kulturális, elsősorban színművészeti programokat szervez(ett), és részt vesz (vett) azok megvalósításában, továbbá – igény alapján – felkészíti (felkészítette) Őrsi Gergelyt kulturális kérdésekben”.

Szalay Krisztina szintén színész, és a baloldali összefogás önkormányzati képviselőjelöltje volt 2019-ben. Egy évvel később pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy felolvasóestet szervezett a második kerületi Átriumba, méghozzá a Meseország mindenkié című LMBTQ-mesekönyvből. Eredetileg Őrsi Gergely is vállalt egy fejezetet, de a polgármester végül lemondta a fellépést – emlékeztettek.

Borítókép: V. Naszályi Márta (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.